Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, pisze pracę licencjacką na temat " Status prawny i sposób traktowania zatrzymanych w Guantanamo Bay"
Mam duży problem z drugim rozdziałem, który właśnie ma dotyczyć tego statusu prawnego i zupełnie nie wiem jak ułożyć do niego podrozdziały. Czy skupić się na tym, że zatrzymanym powinny przysługiwać prawa jeńców wojennych i nawiązać do III Konwencji Genewskiej czy jeszcze inaczej się za to zabrać. Nie mam pojęcia jak to zrobić. Byłabym wdzięczna za wszelką pomoc. Pozdrawiam
Jakieś forum prawne będzie lepszym wyjściem. My tu głównie o komputerach gadamy, i to takich dziwacznych, co to nawet Windowsa nie mają (czy bez Windowsa to nadal komputer?).
aaaa przepraszam :) po prostu wyszukało mi tutaj wątek o prawie amerykańskim i napisałam w amoku :)
Na twoim miejscu zrobiłbym to w ten sposób:
- prawa jeńów wojennych - opisać dokładnie jakie mają prawa, z czego one wynikają, jakie dokumenty to sankcjonują
- przykłady naruszeń tychże praw - myślę, że tutaj głównym celem powinno być opisanie z wycinków prasowych/artykułów na portalach internetowych historie więźniów, których prawa zostały naruszone
- reakcja społeczeństwa/władz na takie praktyki - opisać, czy winowajców spotkały jakies konsekwencje, jeśli zapadły wyroki to jakie
Można by też napisać krótko jakie nalezy podjąć kroki, by wyeliminować takie działania. Można też podjąć trochę kontrowersyjny temat - czy zamachowcy, mordercy itp, zasługują na godne traktowanie w przypadku pojmania czy też dopuszczalne jest stosowanie tortur na pojmanych terrorystach w celu szybkiego uzyskania informacji na temat przywódców ugrupowań terrorystycznych.
Poszukaj jakiegoś forum prawnego, a na wiki szukaj tematu "Konwencja Genewska".
Sznurek:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Konwencje_genewskie
No właśnie, głównie mi chodziło o ten wątek z jeńcami wojennymi, bo niby im przysługiwał na podstawie III Konwencji Genewskiej, ale nie został im przyznany, a jeden rozdział mam poświęcony stanowi faktycznemu i tutaj się właśnie opierałam na wypowiedziach byłych osadzonych. Dziękuję za pomoc :)