Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Cenzor wirtualnego świata
Co tworzy pliki .Xauthority? Właśnie sobie postawiłem świeżą bardzo minimalną instalację archa (openbox i lightdm) i tak wygląda mój katalog home:
drwx------ 3 morfik morfik 4096 May 21 06:29 . drwxr-xr-x 4 root root 4096 May 21 06:27 .. -rw-r--r-- 1 morfik morfik 21 Mar 13 06:40 .bash_logout -rw-r--r-- 1 morfik morfik 57 Mar 13 06:40 .bash_profile -rw-r--r-- 1 morfik morfik 141 Mar 13 06:40 .bashrc drwxr-xr-x 3 morfik morfik 4096 May 21 06:27 .cache -rw-r--r-- 1 morfik morfik 26 May 21 06:28 .dmrc -rw-r--r-- 1 morfik morfik 52 May 21 06:28 .Xauthority -rw-r--r-- 1 morfik morfik 0 May 21 06:27 .Xauthority.ODXZWW -rw-r--r-- 1 morfik morfik 312 Oct 31 2012 .xinitrc -rw-r--r-- 1 morfik morfik 100 Oct 31 2012 .xsession -rw------- 1 morfik morfik 208 May 21 06:28 .xsession-errors -rw------- 1 morfik morfik 350 May 21 06:27 .xsession-errors.old
Chodzi o to, że są tworzone pliki Xauthority.ODXZWW i inne podobne. Po dłuższym czasie tych plików jest tam 20. Z wklejonego info wynika, że plik został utworzony przed .Xauthority i jest oczywiście pusty.
Ktoś może wie co jest przyczyną takiego zachowania?

Administrator

X, x... xserver? Chyba łatwo skojarzyć.

Ok, tylko na debianie nie mam czegoś takiego. Jest tylko 1 plik .Xauthority i nie przypominam sobie by jakieś inne. Pytanie jest co tworzy te puste pliki z losowymi znakami w nazwie po kropce albo bardziej precyzyjniej, dlaczego są one tworzone?

Administrator

Może to rozjaśni.
http://en.wikipedia.org/wiki/X_Window_authorization

Psuj

Możesz usunąć jak Ci przeszkadza.

Wychodzi na to, że to lightdm produkuje te pliki .Xauthority.* .
Odpalając openboxa przez lightdm jest tworzony zwykly plik .Xauthority . Po tym jak się przeloguję na tty i wydam z rota
systemctl restart lightdm.service
i ponownie się zaloguję przez lightdm, dostaję te wredne pliki. Każde powtórzenie powyższych kroków skutkuje kolejnym plikiem.
Na slimie sprawdziłem, tam nie ma takich problemów.
Coś chyba nie tak z konfiguracją lightdm jest, choć w sumie to nie wiem co bo wszystkie ustawienia mam domyślne.