Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Zainstalowałem mpd i npmpcpp. Zmieniłem ścieżkę do muzyki w /etc/mpd.conf na mój katalog z muzyką (zamiast symlinku, i tak tylko ja używam komputera). Zapisałem, zrestartowałem komputer, a mimo to ncmpcpp nie wyświetla niczego. W internecie przeczytałem, że MPD powinien sam zeskanować katalog i ncmpcpp wyświetli pliki. Nic takiego się nie dzieje.
Co więcej, dziwne są dla mnie wyniki komend
$ ps aux | grep mpd mpd 6080 0.0 1.3 62764 13644 ? Ssl 15:32 0:00 /usr/bin/mpd /etc/mpd.conf
$ killall mpd mpd(6080): Operacja niedozwolona mpd: nie znaleziono żadnego procesu
$ mpd Failed to bind to '[::]:6600': Address already in use
Nie wiem dlaczego MPD nie skanuje mojego katalogu ~/muzyka.
Mój plik /etc/mpd.conf:
http://wklej.org/id/1037040/
--
Co jeszcze może się przydać
~ $ ls .ncmpcpp/ config error.log keys
$ aptitude search mpd | grep 'i ' i A libmpdclient2 - client library for the Music Player Daemon i mpd - Music Player Daemon
Ostatnio edytowany przez poslad (2013-05-12 17:58:39)
Jaka to wersja Debiana i mpd?
jakis czas temu były zmiany w pliku konfiguracyjnym i masz starszą wersję.
Zajrzyj do /usr/share/doc/mpd/examples/mpdconf.example.gz
Chyba lepiej używać mpd z poziomu użytkownika, wtedy mniej z tym zabawy.
Debian Jessie
mpd 0.16.7-2
[bzdury wycięte]
Skopiowałem ten plik mpd.conf do /etc. Nic to nie pomogło, dodatkowo ncmpcpp zamiast kresek wyświetla literę q.
W ncmpcpp po wciśnięciu @ wyświetla się:
http://wstaw.org/m/2013/05/12/print_screen.png
To jest chyba godzina instalacji.
Ostatnio edytowany przez poslad (2013-05-12 16:51:12)
Ja bym zainstalował na Twoim miejscu wersję z sida bo zaraz i tak bedziesz musiał poprawić, gdy nowsza wersja trafi do testinga:
mpd (0.17.4-1) unstable; urgency=low
* Import Upstream version 0.17.4
* Update upstream Homepage, watch file
* Drop fix-typos-in-manpage.patch, applied upstream
* New fix-ESTRPIPE.patch against build failures on kfreebsd and hurd
* Update mpd.conf with new options, ship upstreams version in examples
* Bump Standards-Version to 3.9.4 (no change necessary)
— Florian Schlichting <fsfs@debian.org> Tue, 09 Apr 2013 00:50:02 +0200
Ja u siebie odpalam z konta użytkownika:
ls ~/.mpd database mpd.conf mpd.log mpd.pid mpdstate pid playlists state sticker.sql tag_cache
Skopiowałem ten plik mpd.conf do /etc. Nic to nie pomogło, dodatkowo ncmpcpp zamiast kresek wyświetla literę q.
Oczywiście go rozpakowałeś i dostosowałeś do swoich ustawień?
Jasne, że rozpakowałem, ale nie wiem, co mógłbym w nim dostosować.
http://wklej.org/id/1037142/
Przynajmniej to:
music_directory "/var/lib/mpd/music"
Gdy kilka lat temu uruchamiałem w ten sposób mpd to było więcej zabawy z uprawnieniami.
Lepiej zrób wg tego:
http://crunchbang.org/forums/viewtopic.php?id=17386
To dotyczy starszej wersji mpd, która ty masz teraz zainstalowaną.
Uruchamiałeś polecenie mpc update ? Ono uaktualnia bazę mpd po np. dodaniu katalogu.
killall nie działa prawdopodobnie dlatego, że mpd działa domyślnie na koncie roota ;)
Już chwilę próbuję, znalazłem podobną instrukcę na Arch Wiki https://wiki.archlinux.org/index.php/Music_Player_Daemon
ale nie działa
$ mpd log: failed to open log file "/var/log/mpd/mpd.log" (config line 37): Permission denied $ sudo service mpd status [FAIL] mpd is not running ... failed! $ cat ~/.mpd/mpd.conf | grep log # These settings are the locations for the daemon log files for the daemon. # These logs are great for troubleshooting, depending on your log_level # The special value "syslog" makes MPD use the local syslog daemon. This # setting defaults to logging to syslog, otherwise logging is disabled. log_file "~/.mpd/mpd.log" # This setting controls the type of information which is logged. Available #log_level "default" # This setting specifies the permissions a user has who has not yet logged in.
Ostatnio edytowany przez poslad (2013-05-12 17:11:53)
Widocznie ma problemy prawami dostępu do /var/log. Pozmieniaj sobie ścieżki w ~/.mpd/mpd.conf, konkretniej "log_file". Jakby co, tu masz mój konfig:
music_directory "/home/kk/Music" playlist_directory "/home/kk/.mpd/playlists" db_file "/home/kk/.mpd/mpd.db" log_file "/home/kk/.mpd/mpd.log" pid_file "/home/kk/.mpd/mpd.pid" state_file "/home/kk/.mpd/mpdstate" audio_output { type "alsa" name "default output" }
Audio_output możesz spokojnie pominąć.
Ostatnio edytowany przez Zolnierzu (2013-05-12 17:17:42)
Moja wina, miałem zostawiony domyślny plik ~/.mpdconf, który został przyjęty w pierwszej kolejności. Teraz ustawiłem ścieżki poprawnie.
$ mpd Failed to bind to '[::1]:6600': Address already in use $ mpc update error: already updating
Nie wiem, czy to oznacza, że baza danych się aktualizuje. Po uruchomieniu ncmpcpp na dole pojawia się komunikat "Database update finished!" a nie ma nic. mpc update ciągle pokazuje to samo.
--
Ok, teraz działa.
$ killall mpd mpd(5024): Operacja niedozwolona mpd: nie znaleziono żadnego procesu $ sudo killall mpd [sudo] password for zawias: $ mpd Failed to load database: Database corrupted $ mpd Failed to bind to '[::1]:6600': Address already in use $ killall mpd $ mpd
Po tym baza danych zaskoczyła. Przez ciekawość wcześniej wydałem
sudo mpd
i pewnie stąd niemożność wydania killall i komunikat "database corrupted". W każdym razie, teraz działa, właśnie w trybie użytkownika.
Ostatnio edytowany przez poslad (2013-05-12 17:29:35)
Za jakiś czas będzie aktualizacja mpd i w razie problemów trzeba zmienić na:
db_file "/home/yossarian/.mpd/database"
Teraz nie pamiętam co jeszcze poprawiałem. U mnie bez tej zmiany nie widział kolekcji.
Wszystko będzie w nowym pliku /usr/share/doc/mpd/examples/mpdconf.example.gz
yossarian napisał(-a):
Za jakiś czas będzie aktualizacja mpd i w razie problemów trzeba zmienić na:
Kod:
db_file "/home/yossarian/.mpd/database"
Właśnie tak mam teraz ustawione.
--
Nie dopiszę solved, ponieważ wystąpił mały problem. Wyciszanie PCM nie pomaga w wyciszeniu MPD. To dla mnie dziwne, bo w ncmpcpp głośność reguluje się właśnie przez zmianę wartości głośności dla PCM. Gdy wyciszę Master to muzyka nie gra. Co może być przyczyną?
A jakie masz ostatecznie ustawienia?
# An example of an ALSA output: # audio_output { type "alsa" name "My ALSA Device" device "hw:0,0" # optional format "44100:16:2" # optional mixer_device "default" # optional mixer_control "PCM" # optional mixer_index "0" # optional }
U mnie wygląda tak:
audio_output { type "alsa" name "My ALSA Device" # device "hw:0,0" optional # format "44100:16:2" optional # mixer_device "default" optional # mixer_control "PCM" optional # mixer_index "0" optional }
I steruje suwakiem PCM.
Ewentualnie zostaw tam jeszcze:
mixer_control "PCM"
Bardzo dziękuję za pomoc, rzeczywiście, teraz jest dobrze.
Chyba ostatni problem - tag editor. Kiedy otaguję sobie album i wcisnę "Save", na dole pojawia się napis "Database update finished!". Niestety również w tym czasie znikają wcześniej dodane tagi.
Być może robię coś źle, ponieważ tiny tag editor zapisuje dane.
--
Zły trop. Tagi zapisują się w całym programie, ale tylko dla plików mp3. Nie zapisują się dla wav. Chyba wszystko jest w porządku. I tak muszę w końcu przekonwertować te pliki do flac.
--
W takim razie dziękuję wszystkim udzielającym się w temacie za pomoc, dla mnie problem jest rozwiązany.
Ostatnio edytowany przez poslad (2013-05-12 17:58:23)