Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Od jakiegoś czasu szukam jakichś danych czy da się sprawdzić parametry linii z poziomu Linuksa (tłumienie/zaszumienie). Niestety nie mam rutera (a te wyświetlają owe dane), tylko modem USB Sagema.
Od jakichś trzech miesięcy, zaczyna mnie rozłączać. Gdy ktoś u mnie podnosi słuchawkę telefonu co wkurza niemiłosiernie. Myślałem, że może filtr padł albo coś to zmieniłem na inny ale sytuacja bez zmian. Nie wiem czy to telefon coś zaczyna szwankować, czy może linia jest już tak obciążona i zasyfiona, że nie wyrabia (podejrzewam z tego względu, że z moich dumnych 6Mb chodzących jak burza, po ostatniej zmianie umowy do 10Mb po przejęciu przez Orange jest przeciętnie 4,5-5,5 max...).
Ps. Jakby ktoś miał gotową paczkę deb ueagle-atm w wersji 1.3/1.4 (są takowe) i podesłał to byłbym okrutnie wdzięczny.
Ostatnio edytowany przez yantar (2013-04-25 16:34:51)
Z tego co wiem to na kablu tepsy ( i nie wygłupiajmy się ze to pomarańcz bo to zawsze będzie dla mnie tpsa ) max to 6M. Jak widać się nie mylę ;)
Zobaczę w domu tą paczkę.
Sugerowałbym Sagema posłać do krainy wiecznych errorrów, i skołowac jednak porządny modem lub router z modemem.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-04-25 19:18:05)
Jacekalex, wiem wiem. Ale chwilowo to nie wchodzi w grę. Choć mam to na uwadze ;)
yantar: jak chcesz mam ueagle-data-1.1.tar.gz.
P@blo napisał(-a):
Z tego co wiem to na kablu tepsy ( i nie wygłupiajmy się ze to pomarańcz bo to zawsze będzie dla mnie tpsa ) max to 6M.
Do około 20 maksymalnie, zależnie od parametrów linii.
yantar napisał(-a):
Ps. Jakby ktoś miał gotową paczkę deb ueagle-atm w wersji 1.3/1.4 (są takowe) i podesłał to byłbym okrutnie wdzięczny.
Mam tylko 1.0 + 1.1:
http://azhag.sh.dug.net.pl/pool/non-free/f/firmware-ueagle/
(Wiedźma znów się przydaje :D)
Dopisek: jesteś pewien, że są 1.3/1.4? http://web.archive.org/web/20120824133610/http://ea … atm/non-free/
Ostatnio edytowany przez azhag (2013-04-25 19:55:12)
No, ale są 2 rodzaje gniazdek z tego co wiem, takie starsze na 2 żyły i nowsze (być może na 4 choć nigdy nie widziałem). I te starsze (z tego co wiem) wyciągną max 6.
1. ten modem ma tylko stary (ADSL? czy tam ADSL2 - bez "+") standard i działa do 6Mb
2. jak masz "do 10Mb" to nie powinien działać bo jesteś w nowy standard przepięty a że działa to cośtam z centralą negocjuje ale pewnie się to rwie przy byle okazji
tak więc albo powyżej 6 i router
albo modem USB i "do 6Mb"
bo nie było modemów USB które by nowsze standardy ogarniały - a szkoda bo bym sobie taki przytulił chętnie :)
ueagle-atm 1.1 to akurat mam.
Tu źródła 1.3, tylko nie mogę zajarzyć czy to tylko path na 1.1 czy całkowicie przepisane.
http://linux.softpedia.com/get/System/Networking/uE … M-25991.shtml
1.4 widziałem na serwerku owego twórcy 1.3 tylko mi linka wcięło :/
Modem to Sagem 800 e3, wersja do 8mb. Zdaje sobie sprawę, że max 10 na tym nie pociągnie ale 6Mb to łykał jak talala na pełny gwizdek, przy minimalnym przycięciu łącza poprzez wondershapera. U mnie to wsio podłączone przez 2 żyły w kablu (ostatnio nawet wtyk wymieniłem przy gniazdku).
Mam gdzieś jeszcze w pudełku Speedtoucha 300 jak znajdę to podłączę, a nóż to Sagem wydaje ostatnie tchnienia.
Ostatnio edytowany przez yantar (2013-04-25 21:00:41)
wszystkie te rzeczy masz podłączone dwoma żyłami (to telefon) a gniazdko czy masz cztero- czy sześcio- stykowe to kwestia tego jakie ktoś gniazdko założył (raczej sześciostykowe jest bo jest popularniejsze)
ale "do 6Mb" miałeś w innym standardzie podpięte a teraz masz co innego
to tak jak WiFi "B" i WiFi "G", co z tego że w B możesz mieć 11Mb/s to nie to samo co G 11Mb/s
EDIT:
vDSL działa "do 80Mb/s" i też na dwóch żyłach działa :)
i działa :D
Ostatnio edytowany przez Graffi (2013-04-25 21:16:17)
Powiem szczerze, że nie zwracałem uwagi na takie detale (jak działało to nie było potrzeby ;d). Musze to pooglądać jak to tam jest podłączone w gniazdku i chyba jednak trzeba będzie wysupłać na ten ruter niedługo ;/