Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
takie rzeczy mi sie dzieja jak przeglodam historie komend
zamiast tak:
[przemo@arch nowa]$
mam takie krzaczki:
design^C^Cch nowa]$
ktos tak mial, jak temu zaradzic
W czasie przeglądania historii zmienia Ci się prompt?
Zobacz czy nie masz za dużo nakombinowane w ~/.Xdefaults odnośnie kodowania i historii.
Locale masz dobrze ustawione?
może w historii poleceń masz bajzel i duzo \b i wjeżdża Ci na prompt kursor :)
tak zmienia sie na jakies pozostalosci ostatnich katalogow/komend.
cat .Xresources URxvt.perl-ext-common: default,clipboard,url-select,keyboard-select,tabbed URxvt.perl-ext: default,url-select URxvt.keysym.M-u: perl:url-select:select_next URxvt.url-select.launcher: /usr/bin/firefox -new-tab URxvt.url-select.underline: true URxvt.keysym.M-Escape: perl:keyboard-select:activate URxvt.keysym.M-s: perl:keyboard-select:search URxvt.font: 9x15bold ! scrollbar style - rxvt (default), plain (most compact), next, or xterm URxvt.scrollstyle: plain URxvt.background: #000000 URxvt.foreground: #a3a3a3 Xft.dpi: 85 Xft.antialias: true Xft.hinting: true Xft.rgba: rgb Xft.autohint: false Xft.hintstyle: hintslight Xft.lcdfilter: lcddefault
a .Xdefaults nie mam wcale
cat .bashrc # # ~/.bashrc # # If not running interactively, don't do anything [[ $- != *i* ]] && return #dodane xhost +local:root > /dev/null 2>&1 export HISTSIZE=10000 export HISTFILESIZE=${HISTSIZE} export HISTCONTROL=ignoreboth alias ls='ls --group-directories-first --time-style=+"%d.%m.%Y %H:%M" --color=auto -F' alias ll='ls -l --group-directories-first --time-style=+"%d.%m.%Y %H:%M" --color=auto -F' alias la='ls -la --group-directories-first --time-style=+"%d.%m.%Y %H:%M" --color=auto -F' alias grep='grep --color=tty -d skip' alias cp="cp -i" # confirm before overwriting something alias df='df -h' # human-readable sizes alias free='free -m' # show sizes in MB BROWSER=/usr/bin/xdg-open #dodane_koniec alias ls='ls --color=auto' PS1='[\u@\h \W]\$ ' export LANG=en_GB.UTF-8 export EDITOR='nano' #------------------- # Personnal Aliases #------------------- alias rm='rm -i' alias cp='cp -i' alias mv='mv -i' # -> Prevents accidentally clobbering files. alias mkdir='mkdir -p' alias h='history' alias j='jobs -l' alias which='type -a' alias ..='cd ..'
Ostatnio edytowany przez pink (2013-04-08 13:46:21)
afair .Xdefaults i .Xdefaults można stosować zamiennie (chociaż pewnie zaraz mnie ktoś poprawi), przenieś w inne miejsce plik historii może w nim sie coś pokaszaniło tak jak sugeruje milyges
svL napisał(-a):
afair .Xdefaults i .Xdefaults można stosować zamiennie (chociaż pewnie zaraz mnie ktoś poprawi[..]
Nikt by nie śmiał ...
Jeszcze .Xdefaults bym do tych zamienników dorzucił. ;)
;)
Wyjaśnię kolegę, ze chodziło o .Xresources i .Xdefaults. Z tymi „zamiennikami” bym jednak uważał, z moich daaaawnych obserwacji wynikało, że niektóre programy bądź systemy, bądź sposób uruchamiania X, bądź konfiguracja powłoki lub środowiska, bądź diabli wiedzą co honorowały jedno albo drugie. Osobiście od niepamiętnych czasów mam zwyczaj robić symlink między oboma plikami. Proste rozwiązanie i skuteczne. :)
znaleźli sobie temat do żartów, jakby pomylić się nie było można ;-)
pomoglo przeniesienie pliku histerii.
e tam histerii. Ustawiamy więcej linii, usuwanie powtórzonych linii i z pomocą Ctrl-R mamy fajne ułatwienie w przypadku długich wpisywanych wcześniej poleceń. Polecam
dominbik napisał(-a):
e tam histerii. Ustawiamy więcej linii, usuwanie powtórzonych linii i z pomocą Ctrl-R mamy fajne ułatwienie w przypadku długich wpisywanych wcześniej poleceń. Polecam
Lepiej używać po prostu zsh. ;)
Ctrl -R!