Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Po niedawnym postawieniu nowszego systemu od podstaw ujawnił się wkurzający bug. Mianowicie podczas każdego resetu/shutdownu system zawisał zaraz po
[OK] rsyslog cośtam cośtam. Pozostawał paluch na powera.
Potrząsnąłem googlem i wyleciało, że to może być problem z zamontowanymi zasobami nfs. Istotnie już za squeeza miałem w fstabie dodane wpisy montujące partycje sieciowe, które przeniosłem z małymi modyfikacjami do wheezego:
//host1.lan/serwer-publiczny /media/szara-siec/host1-pub cifs auto,username=guest,password=,uid=seler 0 0 //host1.lan/selernie /media/szara-siec/selernie cifs auto,username=WORKGROUP/seler,password=tajnejakskurczybyk,uid=seler 0 0 //host2.lan/incoming /media/szara-siec/host2 cifs auto,username=guest,password=,rw,user 0 0
Po kolejnym potrząsaniu ukazała się komenda
umount -a -t cifs -l
odmontowująca wszystkie sieciowe zasoby w trybie leniwym. I faktycznie po zaaplikowaniu komendy rebootuje się bez przeszkód, jak i shutdown działa jak należy.
Pozostaje pytanie: gdzie jak zaczarować, żeby nie trzeba było przed każdym resetem klepać rootem tej linijki?
W jaki sposób montujesz te zasoby ?
No poprzez zapisy w fstab:
//host1.lan/serwer-publiczny /media/szara-siec/host1-pub cifs auto,username=guest,password=,uid=seler 0 0 //host1.lan/selernie /media/szara-siec/selernie cifs auto,username=WORKGROUP/seler,password=tajnejakskurczybyk,uid=seler 0 0 //host2.lan/incoming /media/szara-siec/host2 cifs auto,username=guest,password=,rw,user 0 0
Nikt nic nie wie - czeski film?
The Debian way:
W dokumentacji
man 5 interfaces
czytasz:
pre-down command
Run command before taking the interface down. If this command
fails then ifdown aborts, marks the interface as deconfigured
(even though it has not really been deconfigured), and exits
with status 0. This behavior may change in the future.
i już wiesz...
Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2013-04-08 22:25:17)
Strony: 1