Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Mam kolegę, który jest za routerem, lecz nie ma możliwości przekierować i grzebać przy portach. Chciałbym mu pomóc, ale teamviewer jest do tego za słaby - jest jakaś możliwość tunelowania ssh czy nie wiem czego przez port 80, bym mógł się dorwać do jego konsoli?
Ostatnio edytowany przez dominbik (2013-04-06 13:13:29)
SSH może chodzić na dowolnym porcie, ale każdy port musi być przekierowany na routerze na maszynę pacjenta.
Inaczej połączenie z zewnątrz nie trafi do tego kompa co trzeba.
Jak komp schowany za NAT łączy się z internetem, to router na tablicy połączeń utrzymuje dane o połączeniu, i wie z tego, jak przesyłać pakiety.
Jak połączenie idzie z netu do LAN, to router albo ma przekierowanie, albo nie wie, jak to skierować to polączenie, lub skieruje fo kompa oznaczonego jako DMZ, ale to już zależy od konfiguracji albo humoru routera. ;)
Względnie można kombinowac np z Hamachi, czy zestawić SSH czy VPN na jakimś trzecim kompie, który ma publiczne ip, ale tutaj nie znam szcegułow, nigdy z ssh takich kombinacji nie musiałem na razie robić.
Pozdrawiam
;-)
Jeśli masz publiczny ip to chyba najlepsza opcją będzie jak postawisz na swoim kompie jakiś serwer vpn (ja zazwyczaj stosuję openvpn) a kolega będzie się łączył do tego twojego serwera, ty zaś będziesz się łączył z nim przez jego adres z sieci vpn.
Jeżeli dobrze zrozumiałem i potrzebujesz się dostać na maszynę *NIX'ową kolegi za NAT'em by coś tam podziałać oraz sam dysponujesz takową, osiągalną z sieci, możesz do tego wykorzystać tunel zwrotny w SSH.
Leniwy jestem i własnymi słowami ujmować mi się tego nie chce więc polecę lekturkę
http://ni.recoverydata.pl/content/u%C5%BCyteczne-op … -praca-zdalna
sekcja: Tunel Zwrotny SSH
Ostatnio edytowany przez enether (2013-04-06 16:09:12)
Dzięki za odpowiedzi. Sposób, który podał enether zadziałał. włączamy serwer ssh na obu komputerach. i zaczynamy z usr_A z tego komputera za NATem;
ssh usr_B@ip_kompa_publicznego -R 7666:localhost:22
a potem już normalnie się łączymy z usr_B z komputera publicznego do tego, który jest za NATem;
ssh usr_A@localhost -p 7666
. Port oczywiście można sobie wybrać. ja w sumie komputer z którego mu pomagałem też mam za routerem, ale wystarczy przekierować sobie port do serwera ssh u siebie + ten drugi (w powyższym przypadku 7666).
Ostatnio edytowany przez dominbik (2013-04-06 18:55:03)
Witam,
Jest inna możliwość ale trzeba trochę pobawić się:
https://help.ubuntu.com/community/AjaxTerm
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow