Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
hmm, zasadę, że przy dwóch systemach najpierw Windows potem Linux, to akurat znam. Wiem, że bootloader Windows nie widzi Linuxa, a potem są problemy z przywróceniem gruba :D
Dziękuję za rady :)
Ostatnio edytowany przez 4EverNoob (2013-03-23 13:33:58)
4EverNoob napisał(-a):
potem są problemy z przywróceniem gruba :D
Nie ma z tym problemów. Po prostu trzeba to zrobić, instalując odwrotnie nie.
a np. w przypadku UEFI nie ma to znacznia - ba instalowałem Linuxa jako pierwszego, bo było mi wygodniej ;)
Czyli po instalacji Windowsa nie trzeba już przywracać bootloadera? Git. :)
No, nie trzeba ;) To jeden z plusów jakich dopatrzyłem się w UEFI. Jest partycja UEFI w fat32 (gdzieś czytałem o zalecanym rozmiarze 400MB - sam tak mam, ale zajęte tylko 25MB, więc teraz zrobiłbym zdecydowanie mniej - tak btw. można tam chyba nawet trzymać kernel). I tam UEFI bootloadery wrzucają grzecznie swoje Katalogi z plikami. Potem na tym laptopie w BIOSie czy jak to się tam nazywa mogę wybrać, co ma bootować jako pierwsze. Wybrałem GRUB2 - a do GRUBa dodałem wpis nt. Windows8 oraz Debiana(którego niedawno zainstalowałem i w takim wypadku nawet nie potrzeba żadnych jego plików na partycji UEFI, bo wszystko załatwia ten GRUB z pierwszego systemu). Są w sumie jakieś inne bootloadery kompatybilne z UEFI ładniejsze itd... ,ale z tego co widzę do GRUBa im jeszcze daleko. Coś mi się obiło o uszy, że miała być możliwość uruchamiania jakiś mini aplikacji EFI no, ale nie widać tego.
Dziękuję Panowie, instalacja przebiegła pomyślnie, choć teraz muszę powalczyć z sterami od grafy, ponieważ GNOME mi nie chce poprawnie działać.