Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Testuje możliwości sarge'a i zauważyłem jedną rzecz. Odpala się zdecydowanie dłużej niż mandriva, a nawet winda. Dokładnie rzecz biorąc 75 sec. do momentu, gdy spyta o login i hasło. Może napiszecie, dla porównania, ile u was trwa start?
pokaż mi co masz w /etc/init.d/ a powiem Ci kim jesteś...
Jak wyrzucisz serwer ssh, i kilka innych, to zobaczysz co to znaczy szybkei uruchamianie systemu.
na moim PIII 500mhz uruchamia się (do gdm-a) w czasie poniżej 1 minuty... kiedyś sprawdze ile dokładnie...
winda sie szybko uruchamia bo czeba ten manewr kilka razy dziennie robić ;p
ta a pokorzystaj pół roku z windy i zobaczysz co się szybciej uruchamia !!
23 sekundy, i tak wydeje mi się długo. Własne jądro
Krócej niż fedora (nawet po wywaleniu zbędnych usług) i krócej niż winda. Tak jest u mnie. Ale przyznaję bez bicia, że winda u mnie leży.
AMD K6-2 400 MHz (ze wszystkimi programami pod czas staru systmu): niecałe dwie minuty
AMD Athlon 2200+ (również ze wszystkimi programi podczas staru systemu): 4 minuty, po zmianie antywira z Pandy na Kaspersky 2 minuty...
Jakieś pytania?
EDIT:
oczywiśnie na pierwszym kompie jest Debian, a na drugim XP
Mi sie udało zrobic zeby debian startował w 11 sekund (patrzac na czas w logach).
Po pierwsze musisz przekompilowac kernela, nie uzywaj hotpluga (zamist tego zainstaluj udev), wyłacz zbede programy uruchamiane przy starcie 'rcconf'. W sumie mozna wywalic tez udev dla szybszego startu ale bez przesady :]
Jak wejdą półprzewodnikowe dyski to każdy system sie bedzie uruchamial w ciagu 2 sekund.
Celek 1.7 256MB łącze DHCP... 20 sek. do uruchomienia kdm
na końcu otrzymuje 2 błędy
Mar 20 15:48:34 localhost xfs[3389]: ignoring font path element /usr/lib/X11/fonts/cyrillic/ (unreadable) Mar 20 15:48:52 localhost kdm_greet[3425]: Can't open default user face
Jak z tym walczyć? jeśli chodzi o xfs na początku nie było podanej powyżej ścieżki po utworzeniu jej występuje ten sam komunikat.
co do kdm nic nie robiłem nic nie wiem jakieś pomysły?
Edytłem se :P
Celeron 366, 256MB ram do okienka z logowaniem uruchamianie trwa 85 sekund.
i takie drobne pytanie jak tekst skopiowac z konsoli ? uzywam eterm
a z innej strony, jak zrobic screena? kiedys sie pytalem juz, ale ten temat zaginal, tam byl jakis maly program ale nie pamietam jaki...
ten programik to scroot lub scrot... prędzej to pierwsze.
a jednak drugie :P
a jednak drugie :P
Scrot dziala, dziekuje. Teraz mam inny problem, faktycznie szybciej sie uruchamia jak udev zainstalowalem, ale usb padlo :( a do laptopa mam zewnetrzny dysk podlaczony, dzwiekowa karta tez padla.
Jest świetny artykuł na temat udev w lutowym LINUX+
To mój bootlog. Może ktoś coś wymyśli co z tym zrobić ;)
http://www.phpfi.com/108385
to może pytanko do posta wyżej:
jak zrobić screen/dialog całego boot`a do pliku??
Asinus jezeli to zwykly desktop to polecam wyłączuć sshd.
No chyba ze tak ma byc to sorki:)
To mój bootlog. Może ktoś coś wymyśli co z tym zrobić ;)
http://www.phpfi.com/108385
Opis większości usług znajdziesz w pare sekund na google a tak wogule to fajny topic się robi więc można go pociągnąć... ja wyłączyłem:
atd - crona nie używam a co do tego nie jestem pewien czy dobrze zrobiłem cron exime4 inetd lpd nfs-common - tak samo jak z atd ppp ssh - i znów pytajaca... czy połączenia z serwermi ssh będą mi działać bez tego? xdm xprint
a teraz to co chciałbym jeszcze wyłączyć/nie wiem co to:
dbus-1 co to jest? makedev - mam racje że tego lepiej nie tykać czy mogę to jednak bezpiecznie wyłączyć?
za wszelkie sugestie dzięki(kompa używam jako typowego desktopa)
mała edycja była
Dopisek:
Mój czas z bootlog-a mnie zszokował 9 sek. :O
co od makedev to z nazwy wydaje mi się że jest to coś jak udev chyba... z nazwy wynika że tworzy zawartość /dev ale nie wiem... ja używam udev i to spokojnie wywaliłem a system jeszcze działa :) zaraz zresetuje to sprawdza ile się ładuje :P
EDIT: do pokazaniu się napisu że startuje gdm (czyli jakbym miał samą konsole to do czasu logowania) ok. 55 sek. a ładowanie razem z gdm i kde i resztą softu w autostarcie ok. 1min 45sek... czemu wam niektórym po kilka minut się ładuje? pełno softu czy słaba machina?
ja mam celeronka 1,2 ghz i 512ram