Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chyba w dobrym dziale założyłem wątek, nurtuje mnie jedno pytanie, stosując uprawnienia dla grupy g+s. Członkowie tej grupy powinni mieć prawo do edycji i zapisu plików które tworzą członkowie danej grupy. Przypuścmy user1 i user2 należą do jednej grupy, user1 stworzy plik w folderze gdzie jest ustawiony g+s, to user2 z racji tego że należy do tej samej grupy, powinien mieć prawo do edycji i zapisu plików które stworzył user1. Na zajęciach testowaliśmy to na fedorze, u Siebie testowałem to na redhacie, i działało jak należy. Teraz to chciałem przetestować na debianie i występują pewne komplikacje.. dopiero gdy ustawię umask 0002 to użytkownicy tworzą pliki z uprawnieniami do zapisu i odczytu.. ale nie pamiętam abym na fedorze, czy redhacie musiał ustawiać umask na wartość 0002. Chyba że jeszcze o czymś zapomniałem ? Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio edytowany przez sqrtek (2013-03-22 14:51:34)
Setgid dla katalogu powoduje, że nowo tworzone pliki/katalogi w tym katalogu mają grupę tego katalogu a nie główną grupę użytkownika tworzącego plik.
W Twoim przykładzie user1 i user2 mają być dodani do tej samej grupy, co grupa tego katalogu.
Ostatnio edytowany przez andreq (2013-03-22 14:22:25)
Hmm tak to rozumiem, bo miałem na myśli że użytkownicy tworzący pliki/katalogi należą do tej grupy. Tylko kurcze, nie pamiętam czemu na zajęciach ustawiając setgid dla tego katalogu mieliśmy to zaprezentowane na przykładzie takim że dzięki temu user1 może edytować i zapisywać pliki usera2 skoro maski nie zmienialiśmy.
Być może wcześniej była ustawiona właściwa maska, albo Fedora ma inną standardową maskę niż Debian.
Nawet polecenia nie poznaliśmy na zajęciach dotyczących ustawień maski, więc.. możliwe że inna maska tam była ustawiona.