Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam cały gang ;)
Zamierzenia projektu:
- Stabilny system z lekkim, ale ładnym środowiskiem graficznym; w miarę lekkie programy; niskie zużycie ramu (mam fioła na tym punkcie :D).
- Zainstalowanie systemu na PC oraz na LiveUSB.
- Obraz LiveUSB < 1GB
Jako stabilny system wybrałem Debiana. Wpływ na to miało bliskie pokrewieństwo z Ubuntu, którego właśnie używam.
Jako lekkie środowisko graficzne, wybrałem menadżer okien Fluxbox - bardzo mi się spodobał.
# Dla tych co czytali Czatbox: Naszła mnie refleksja, czy nie lepiej najpierw zainstalować system na HDD (lub VirtualBoxie), a następnie zrobienie z tego obrazu Live. Da się?
# J.W : Nie chce mi się / nie mam umiejętności. I na razie nie chcę mieć, aby instalować jakieś sterowniki i duperele (http://live.debian.net/manual/current/html/live-manual.en.html#7)
# J.W: Zajrzałem jeszcze raz na tą stronę, i tam coś jest z robienia obrazu Live z zainstalowanego systemu. Najbardziej mnie odstrasza informatyczny angielski, a tłumacz google wypluwa jakieś durnoty.
Pobrałem (581MB, pobierało się całą noc. ~16KB/s) debian-wheezy-live-rc1-i386-standard+nonfree , za chwilkę odpalę go pod VB.
# Wygodnym (dla mnie :P) będzie uaktualnianie teog postu, zamiast pisania kolejnych, ok?
Live uruchomił się pod VB, internet działa. Czy jeśli teraz dociągnę Fluxboxa, zostanie on w obrazie?
Ostatnio edytowany przez NoNCuro (2013-03-21 11:15:34)
A dlaczego nie grml?
W sumie można normalnie zainstalować/przenieść system na pendrive, nie trzeba w ogóle używać/robić live'a.
NoNCuro napisał(-a):
# Wygodnym (dla mnie :P) będzie uaktualnianie teog postu, zamiast pisania kolejnych, ok?
Nie.
OK, ArnVaker.
Yossarian: A dlaczego tak?
Live uruchomił się pod VB, internet działa. Czy jeśli teraz dociągnę Fluxboxa, zostanie on w obrazie?
Podczas uruchamiania zobaczyłem również możliwość instalacji.
Bo grml ma już to wszystko w standardzie.
Albo tak jak ArnVaker napisał. Instalacja od razu na USB jest chyba najlepsza. Sam tak kiedyś używałem.
+1 dla Grmla.
Dopisek:
http://wiki.grml.org/doku.php?id=persistency
Ostatnio edytowany przez azhag (2013-03-21 11:56:05)
Z tego co wyczytałem na polskiej wikipedii, zawiera ~ 2.1GB plików i dokumentacji. Czyli jest dużo niepotrzebnych mi pakietów. System ma mieć tylko i wyłącznie to, czego potrzebuję. A instalacja programów, przebiega sprawniej, niż wyszukiwanie i usuwanie już zainstalowanych.
Nadal upieram się ze stworzeniem własnego LiveUSB na podstawie debian-wheezy-live-rc1-i386-standard+nonfree
Ponawiam pytanie: czy jeśli teraz do odpalonego w VB Debiana zainstaluję fluxboxa, zostanie od dodany do obrazu?
A jeśli nie zostanie dodany, to co należy zrobić, aby go dodać?
Byłbym niezmiernie wdzięczny za pomoc. Oczywiście, udostępnię ten obraz wszystkim chętnym ^_^
Ostatnio edytowany przez NoNCuro (2013-03-21 12:31:48)
Opis na wiki jest trochę nieaktualny. :/
Nadto jest kilka edycji ISO.
http://grml.org/files/grml32-full_2013.02/dpkg.list
Czym się różni debian-wheezy-live-rc1-i386-standard+nonfree od grml ?
Zacznijmy od tego, że:
- Grml jest mniejszy,
- ma wszystko co potrzebujesz (jak np. Fluxbox i w ogóle X11!).
Kontynuować?
Nie trzeba :) Dzięki za nakierowanie.
Jeśli chciałbym grml zainstalować na kompie, powinienem pobrać wersję small czy full? (32bit) Na potrzeby LiveUSB najlepszy będzie small - one for both, tak?
Jako gotowiec grml jest ok
Jeżeli natomiast zamierzasz tworzyć własny system live od podstaw to debian live będzie idealny - ale jak pisałem na chatboxie - nie jakieś płyty gotowe, tylko budowa własnego obrazu za pomocą live-build. Jest to raczej prosta sprawa. Szkoda że z angielskim kiepsko u ciebie, bo nic mi nie wiadomo a sensownej polskiej dokumentacji na ten temat, ale jeżeli chcesz to mogę ci tu małe how-to napisać.
Jeśli chciałbym grml zainstalować na kompie
http://grml.org/faq/#hdinstall
Ostatnio edytowany przez loop (2013-03-21 13:37:52)
loop napisał(-a):
ale jeżeli chcesz to mogę ci tu małe how-to napisać.
To może od razu na portal DUG-a chciałbyś machnąć?
Czemu nie. A jak to technicznie miałoby wyglądać? W sensie - gdzie to pisać?
Niniejszym zostałeś przyjęty do gangu DUG, na stronie głównej portalu powinny pojawić się linki do dodawania tekstów. :) Więcej info w wątku: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=16317
Cały czas waham się pomiędzy grml, a tym debian-live. Z przyjemnością przeczytałbym twoje howto, loop :) Nawet jeśli nie skorzystam, będzie to bardzo pomocne innym. :)
eee no to kurde - teraz to już nie mam wyboru :D
Jeśli chodzi o budowanie własnego ISO, to moim zdaniem grml-live jest lepszy. ;)
Jeśli chodzi o wersję Grmla do pobrania: wg mnie tylko wersja -full, chyba, że naprawdę (ale to bardzo, bardzo) musisz uważać z rozmiarem. A to czy 32, 64 czy 96 — jak na szybko musisz pobrać to 32 lub 64, jak się nie spieszy, to możesz wziać 96 — będzie od razu dla 32- i 64-bitowych komputerów.
Wygląda na dość potężne i przydatne narzędzie, mniej więcej zorientowałem się jak działa, lecz angielski jest dla mnie dość dużą przeszkodą. :|
grml-live potrzebuje obrazu grml czy debiana?
NoNCuro napisał(-a):
grml-live potrzebuje obrazu grml czy debiana?
Można uruchomić go na Grmlu i na zainstalowanym Debianie (po zainstalowaniu pakietu grml-live z repozytorium Grmla). Po ewentualnym skonfigurowaniu i uruchomieniu z odpowiednimi opcjami, pakiety zostaną pobrane z sieci i zbudowane zostanie ISO.
Strony: 1