Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Jako że mam 3 GB RAM'u i w zasadzie mało kiedy wykorzystuję nawet jego połowę, można przeznaczyć część na tmpfs. Ustawiłem w /etc/fstab:
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777,nosuid,size=768M 0 0 tmpfs /var/cache/apt/archives tmpfs defaults,noatime,mode=1777,nosuid,size=512M 0 0 tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777,size=256m,nosuid 0 0
więc do ramdysku idą pliki tmp jak również pliki pobierane podczas aktualizacji systemu. Po aktualizacji systemu nie są one już potrzebne więc po restarcie znikają oszczędzając przy tym miejsce na dysku.
Również cache Firefox'a przekierowałem do tmpfs. Wpisuję w adres about:config i dodałem łańcuch browser.cache.disk.parent_directory z lokalizacją /var/tmp/Cache.
Czy Waszym zdaniem powyższe rozwiązanie jest poprawne? czy jakoś to można usprawnić? Jakieś sugestie? Czy sam wpis w /etc/fstab wystarczy czy trzeba jeszcze zautomatyzować to wszystko dodając do autostartu mount?
Zajrzyj do /etc/default/tmpfs
Kilka slow ostrzezenia przed zbyt naiwnym poslugiwaniem sie tmpfs dla /tmp: http://rwmj.wordpress.com/2012/09/12/tmpfs-considered-harmful/.
Strony: 1