Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Plik konfiguracyjny w Libreoffice? możesz go tylko rozpieprzyć w drobny mak, jak Ci Libre doda znaki formatowania.
Najlpeiej używać do plików konfiguracyjnych edytor programistyczny, do programowania.
Ja np wszystkie pliki konfiguracyjne edytuję w w edytorze geany.
Czyli
sudo aptitude install geany sudo geany /etc/darkstat/init.cfg
Plumy nie znam, ale jak ma te same blędy, co Gedit, to lepiej się od niej trzymać na kilometr.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-03-06 13:48:56)
Znalazlem ciekawa strone dla beginnersow: http://linux360.pl/forum/thread-968.html
http://www.getdeb.net/updates/Ubuntu/12.10/
Moze sie komus przyda.
Teraz staram sie uporzadkowac info o Linux Mint w/g takiego schematu:
M I N T
versja srodowisko graficzne domyslny edytor tekstu
"13"
/Maya/ - Xfce -
- -
- -
"14"
/Mate/ - Xfce -
- -
- =
Zainstalowalem geany wpisalem i zapisalem podana przez Ciebie konfiguracje. Teraz restartuje kompa i zobaczymy.
Po 5 minutach. Po wpisaniu do paska adresu przegladarki
http://localhost:667
Nie mam polaczenia z Siecia /mimo ze inne strony otwiera/ Dostaje komunikat
Unable to connect
Firefox can't establish a connection to the server at localhost:667.
The site could be temporarily unavailable or too busy. Try again in a few
moments.
If you are unable to load any pages, check your computer's network
connection.
If your computer or network is protected by a firewall or proxy, make sure
that Firefox is permitted to access the Web.
Mysle, ze wiem dlaczego podany przez Jacekalex plik konfiguracyjny " /etc/darkstat/init.cfg" nie zadzialal u mnie.
Bo mam inne parametry polaczenia sieciowego, i dlatego teraz musze:
- usunac konfig Jacekalex - jak to zrobic?
- zmodyfikowac plik konfigu do mojego polaczenia - jak to zrobic?
Dobrze mysle?
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2013-03-06 14:47:10)
Co za różnica który edytor jest domyślny.
Do takiego pliku konfiguracyjnego tekstowe nano wystarczy.
Na jakim interferejsie chcesz monitoreowac łączę ?
Sieciówka czy wifi ?
Tak informacyjnie. Większość ludzi edytuje pliki pliki konfiguracyjne za pomocą konsolowych edytorów tekstu. Dla początkującego pewnie nano będzie ok.
Chcesz edytować plik - wpisujesz w konsolę
sudo nano /ścieżka/do/pliku
czyli np
sudo nano /etc/darkstat/init.cfg
piszesz co chcesz i zapisujesz klawiszami "Ctrl+o"
Zamykasz nano klawiszami "Ctrl+x"
żeby wkleić tekst: zaznaczasz to co chcesz wkleić, a tam gdzie chcesz wkleić klikasz kółko myszy albo prawy i lewy przycisk równocześnie
Nano ma jedną malutką wadę.
Raz edytowałem przez nano konfig gruba, i cmdline wylazł poza ekran, co nano zaznaczył znaczkiem $.
Trzeba było widzieć moją minę, kiedy się okazało, że ten znaczek $ znalazł się w cmdline kernela zamiast kawałka parametrów, (które nie zmieściły się na ekranie w nano) , jak uruchomiłem ponownie kompa.
Dlatego, jak mam środowisko graficzne, to przede wszystkim geany, ten jest do programowania w C, nigdy nie zniekształcił ani jednego znaku.
Jak w konsoli, to czasem nano, czasem vim.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-03-06 15:29:10)
Jacekalex napisał(-a):
Raz edytowałem przez nano konfig gruba, i cmdline wylazł poza ekran, co nano zaznaczył znaczkiem $.
Trzeba było widzieć moją minę, kiedy się okazało, że ten znaczek $ znalazł się w cmdline kernela zamiast kawałka parametrów, (które nie zmieściły się na ekranie w nano) , jak uruchomiłem ponownie kompa.
SOA#1
ArnVaker napisał(-a):
Jacekalex napisał(-a):
Trzeba było widzieć moją minę, kiedy się okazało, że ten znaczek $ znalazł się w cmdline kernela zamiast kawałka parametrów, (które nie zmieściły się na ekranie w nano) , jak uruchomiłem ponownie kompa.SOA#1
Wiem, że SOA#1 - ale pomyłka się zdarzyła naprawdę, znaczy - w pewnych okolicznościach jest możliwa. ;)
U mnie obecnie też działa prawidłowo.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-03-06 15:49:32)
Do prostych configów na 2 czy 4 linijki jak w tym przypadku w zupelności wystarczy :)
@Jacekalex:
Po protu coś w nim skopiowałeś wraz z tym znakiem. Symbol $ jest tylko na ekranie, gdy nie ma miejsca na wyświetlenie dalszej części linijki — wystarczy kursorem przewinąć.
W samym pliku ten znak nie występuje.
To nie jest wada nano tylko „Twoja” ;)
@illin
Na jakim interferejsie chcesz monitoreowac łączę ?
Sieciówka czy wifi ?
na WiFi
Poprzez powyzej podana komende wszedlem w nano do pliku konfiguracyjnego.
Teraz musze jeszcze tylko wiedziec jak go skonfigurowac, co i gdzie zmienic.
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2013-03-06 17:12:40)
U Jacekalexa było
INTERFACE="ppp0"
U Ciebie prawdopodobnie musi być.
INTERFACE="wlan0"
Jaki numerek ma interferejs wifi sprawdzisz poleceniem
sudo iwconfig
@ilin
Piszac
Jaki numerek ma interferejs wifi sprawdzisz poleceniem
miales na mysli nazwe sieci bezprzewodowej czy IP laptopa czy MAC karty?
Nazwę interferejsu
Bo taką tez podajesz w tamtym configu.
@illin
Tak to teraz wyglada
GNU nano 2.2.6 File: /etc/darkstat/init.cfg # Turn this to yes when you have configured the options below. START_DARKSTAT=yes # Don't forget to read the man page. # You must set this option, else darkstat may not listen to # the interface you want INTERFACE="-i wlan0" #DIR="/var/lib/darkstat" #PORT="-p 666" #BINDIP="-b 127.0.0.1" #LOCAL="-l 192.168.0.0/255.255.255.0" # File will be relative to $DIR: #DAYLOG="--daylog darkstat.log" # Don't reverse resolve IPs to host names #DNS="--no-dns" [ Read 24 lines ] ^G Get Help ^O WriteOut ^R Read File ^Y Prev Page ^K Cut Text ^C Cur Pos ^X Exit ^J Justify ^W Where Is ^V Next Page ^U UnCut Text^T To Spell
Wpisuje do pola adresu przegladarki: http://localhost:667
i niestety nadal nie ma polaczenia.
A w LOCAL - nie powinno byc moje IP?
Tak sobie mysle, moja siec to szerokopasmowe ADSL doprowadzone przewodowo do routera z ktorego sygnal jest przesylany bezprzewodowo do laptopa. Moze powinienem podac interfejs routera "eth0"?
Strona z ciekawym oprogramowaniem do analizy Sieci: http://pacnet.archlinux.pl/category/net-analyzer/
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2013-03-06 18:42:22)
INTERFACE="ppp0"
PORT="667"
ADDRESS="127.0.0.1"
DARKSTAT_OPTS="--no-promisc --user darkstat"
CHROOT=/var/lib/darkstat
# Turn this to yes when you have configured the options below.
START_DARKSTAT=yes
# Don't forget to read the man page.
# You must set this option, else darkstat may not listen to
# the interface you want
INTERFACE="-i wlan0"
#DIR="/var/lib/darkstat"
#PORT="-p 666"
#BINDIP="-b 127.0.0.1"
#LOCAL="-l 192.168.0.0/255.255.255.0"
# File will be relative to $DIR:
#DAYLOG="--daylog darkstat.log"
# Don't reverse resolve IPs to host names
#DNS="--no-dns"
Porównaj.
Mają sie różnić tylko nazwą interferejsu ,którą u siebie nawet źle wpisałeś.
sudo nano /etc/darkstat/init.cfg
START_DARKSTAT=yes INTERFACE="wlan0" PORT="667" ADDRESS="127.0.0.1" DARKSTAT_OPTS="--no-promisc --user darkstat" CHROOT=/var/lib/darkstat
Przed wszystkim innym mają być # czyli znaki komentarza które powodują że dana linia nie będzie brana pod uwagę przez program
następnie w konsolę
sudo darkstat -i wlan0
a w przeglądarkę
http://localhost:667
Ostatnio edytowany przez loop (2013-03-06 19:07:33)
@loop
Znakomicie wyczuwasz moja niestety niewiedze.
Ale chyba najpierw musze usunac ten bledny plik konfigu ktory po wejsciu w nano automatycznie sie otwiera.
Usowanie przez komede "purge"?
nieeee
purge to komenda do dezinstalacji programów/pakietów przez apt-get lub aptitude
po prostu pozmieniaj w tym starym konfigu to co jest na to co podałem i zapisz "Ctrl+o"
zwyczajnie edytujesz plik
Ostatnio edytowany przez loop (2013-03-06 19:19:41)
yossarian napisał(-a):
@Jacekalex:
Po protu coś w nim skopiowałeś wraz z tym znakiem. Symbol $ jest tylko na ekranie, gdy nie ma miejsca na wyświetlenie dalszej części linijki — wystarczy kursorem przewinąć.
W samym pliku ten znak nie występuje.
To nie jest wada nano tylko „Twoja” ;)
Wiem, że moja, ale wiem również, że w Geany nie potrafię popełnić podobnego błędu, choćbym na wacku tańczył krakowiaka. :D
@loop
Na razie zrobilem tyle
GNU nano 2.2.6 File: /etc/darkstat/init.cfg Modified START_DARKSTAT=yes INTERFACE="wlan0" PORT="667" ADDRESS="127.0.0.1" DARKSTAT_OPTS="--no-promisc --user darkstat" CHROOT=/var/lib/darkstat File Name to Write: /etc/darkstat/init.cfg ^G Get Help M-D DOS Format M-A Append M-B Backup File ^C Cancel M-M Mac Format M-P Prepend
Dalem w konsole:
I dostalem komunikat:
lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $ sudo darkstat -i wlan0 [sudo] password for lucas: 10072: error: getaddrinfo(NULL,667) failed: Name or service not known: Device or resource busy lucas@lucas-ThinkPad-T60p ~ $
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2013-03-06 19:33:23)
no to ok
ctrl+o - zapisz
ctrl+x - zamknij
i dalej tak jak pisałem
@loop
ctrl+o - zapisz
ctrl+x - zamknij
Nie dziala - probowalem wielokrotnie.
Tak może być w przypadku karty wifi.
Trzeba ja chyba przestawic w tryb monitora.
Teraz nie mam jak.
Jutro sprawdzę na lapku.
Novi-cjusz napisał(-a):
@loop
ctrl+o - zapisz
ctrl+x - zamknij
Nie dziala - probowalem wielokrotnie.
Nacisnąć ctrl i o (dwa przyciski) równocześnie?
Przecież tak się to robi.
I jak być nacisnął ctrl i o a potem ctrl i x to być teraz nie pisał, ze nie działa.
I nie tłumacz, ze nie znasz Linuxa, bo skrótów ctrl+c , ctrl+v czy ctrl+p używa się powszechnie we wszystkich Windowsach od Windows 95 począwszy.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-03-06 20:08:01)
@illin
Myslalem juz , ze mnie pomrocznosc jasna dopadla. To wstrzymujemy do jutra i dziekuje za dzisiaj.