Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Chcę utworzyć live USB przy użyciu Unetbootin i klapa, ten nie widzi zawartości /home, gdzie mam pobrany obraz
W dodatku nie wyświetla litery dysku USB
Ostatnio edytowany przez rede (2013-03-03 15:09:49)
Nie ma potrzeby używania unetbootin.
Skorzystaj z dd i nie będzie problemów.
/home/.iso
W ogóle dziwna ta ścieżka. Zazwyczaj jest /home/nazwa_użytkownika/…, poza tym pliki których nazwa zaczyna się kropką to pliki ukryte.
I trochę to zawiłe np:dd if=/dev/zero of=pliczek bs=512 count=20971520 ... , znalazłem poradę, ale nijak to przełożyć po swojemu
dd if=/pobrany/plik.iso of=/dev/sdX
Skoro Unetbootin nie widział .iso w /home/dokumenty, więc przekopiowałem do /home, nic to nie daje, czegoś brakuje w Unetbootin
P.S. Co w końcu uzyskam przez dd, zainstaluje syslinux, czyli utworzy bootowalny pendrive?
Ostatnio edytowany przez rede (2013-03-03 15:24:58)
Nie /home/jakiś_katalog, tylko /home/nazwa_użytkownika/jakiś_katalog. I dlaczego samo .iso? Kropka na początku nazwy oznacza plik ukryty, nazwij go jakoś normalnie.
Unetbootin może stwarzać problemy z wykryciem obrazu przez instalator.
Lepiej nie kombinuj tylko użyj dd.
Jak uruchamias unetbootin z uprawnieniami roota to on pokazuje katalog domowy roota, a nie twój. Musisz zmienić ścieżkę wybierając katalog główny, a następnie przechodząc do swojego katalogu.
Unetbootin wykorzystywałem dziesiątki razy, a może już ponad 100, ale działający, ten na pewno nie działa, ale to nie jest problem,
drugi miesiąc testuję dystrybucje GNU/Linux, aby zobaczyć, co ludzie potrafią zrobić, np: jako live USB podoba mi się Slax 7, ma jednak dużą wadę, nie posiada GParted, ale reszta (szybkość), jest niezła.
P.S. Wszystko działo się pod KDE, wylogowałem się i zalogowałem do Gnome , a tutaj wszystko hula jak trzeba...
Ostatnio edytowany przez rede (2013-03-03 15:58:50)
P.S. Co w końcu uzyskam przez dd, zainstaluje syslinux, czyli utworzy bootowalny pendrive?
gotowy bootowalny pendrive
jeżeli jest taka możliwość (jak np w debianie live) to warto używać obrazów .img zamiast .iso - można w razie czego potem łatwo edytować system np dodać na stałe jakieś parametry do boota itp
Dziękuję bardzo, wyżej w P.S. wyjaśniłem temat.
Jeszcze dodam, że jeśli nie widzi pendraka Unetbootin to trzeba sprawdzić czy jest zamontowany/odmontowany.