Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Zanim zapytam o program, przedstawię sytuację.
Dysk 250 GB
/dev/sda 1 EXTENDED
/dev/sda 2 NTFS
/dev/sda 3 EXT4
/dev/sda 4 EXT4
/dev/sda 5 SWAP
/dev/sda 6 EXT3
/dev/sda 7 SWAP
/dev/sda 8 EXT4
Usunąłem /dev/sda7 SWAP pomyślałem, po co mi 2xSWAP GParted APPLY -zmiana tablic
Usunąłem /dev/sda6 Partycja z Linux Mandriva, którą chciałem usunąć. GParted APPLY- 2 zmiana tablic
Na dev/sda6 (OBECNIE /dev?sda7) , zainstalowałem Debian 6.0.6 POTEM zainstalowałem obecny Debian 7-znów format
Pytanie brzmi: czy da się cokolwiek odzyskać z partycji Mandrivy?
Programy typu TestDisk naprawdę nie dają rady, z pomocą i bez nic nie uzyskałem, prawdopodobnie "pozamiatane" na amen
Dobrze rozumiem, że chcesz odzyskać dane które zostały już kilkukrotnie nadpisane? Nie da się. :P
Dzięki, wiedziałem o tym, ale taki "płomyk nadziei"się tlił.
A co tam takiego ważnego na tej Mandrivie było? :)
A ja myślę że spróbować mozna ;) Ostatnio miałem tą nieprzyjemność walczyć z podobnym problemem. Testdist + photorec. Dłuuugo poczekasz ale jest szansa
Trochę skryptów stron www, w zasadzie darmowych do odzyskania w sieci, ale znowu trzeba czasu na szukanie, ściąganie, ocenienie, usuwanie , aż trafi się coś interesującego. Darmowa strona na prv.pl, wszystko miałem w folderze www, na ftp
został index.html i pliki z nim związane, reszta poleciała do kosza.
odpal photoreca na nocke i zobacz. Może oszczędzi Ci grzebania po sieci ;)
winnetou napisał(-a):
A ja myślę że spróbować mozna ;) Ostatnio miałem tą nieprzyjemność walczyć z podobnym problemem. Testdist + photorec. Dłuuugo poczekasz ale jest szansa
jak to? jak dane są nadpisane to fizycznie chyba niemożliwe żeby odzyskać?
Prawda? :) Myślę, że najwyżej fartem można ustrzelić coś co akurat nie zostało nadpisane, w końcu raczej nie miał zajęte 100% pojemności partycji.
nie mówię żę odzyska wszsytko, ale ostatnio udalo mi się photoreciem odzyskać sporo danych z partycji gdize się sypnęła talica partycji i do tego dysk został pociągnieny mkfsem. Może miałem farta, nie wnikam. Wiem, że przed całkowitym skreśleniem szans trzeba się chwycić każdej deski ratunku :P
Farta może miałeś :) ale też sytuacja jednak o wiele lepsza – samo utworzenie nowego systemu plików nie nadpisuje danych. Tutaj autor miał kiedyś na tej partycji Mandrivę, potem zainstalował na niej Debiana, potem jeszcze innego Debiana, a teraz dopiero chce odzyskać pliki z Mandrivy. Spróbuj zapisać całą partycję zerami albo losowymi danymi i coś potem z niej odzyskać. :P
A pobawię się jak będę miał chwile i wolny dysk :P
Wiem że z komercyjnego badziewia Ontract Easy Recovery odzyskał mi dane tak zwanym Lowlevel format i dwukrotnej reinstalce systemu. Ma tylko jedną wadę - nie łyka linuxowych fsów.
Mam takiego cholernego niefarta, że już kilka razy doświadczyłem przyjemności utraty danych ;]
No to powodzenie Wodzu. :)
Testdisk + photorec. Testdisk sięga jedynie do poprzedniej tablicy partycji i tyle. Photorec muszę sprawdzić.
Strony: 1