Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Po pewnym okresie używania Debiana Testing stwierdzam, że część aplikacji jest trochę przestarzała. Moje pytanie jest takie: czy mając już zainstalowane aplikacje i mając różne dane pozapisywane w tych programach mogę spokojnie zaktualizować system do Sid? Czy lepiej zainstalować na czysto testing i od razu bez instalacji aplikacji aktualizować do Sida? A może jest sposób, żeby zaktualizować aplikacje bez aktualizacji całego systemu?
Damien napisał(-a):
Po pewnym okresie używania Debiana Testing stwierdzam, że część aplikacji jest trochę przestarzała.
Moja rada: poczekaj jeszcze trochę (miesiąc? półtora?) na wydanie Wheezy'ego i odmrożenie testinga, może stwierdzenie się zdezaktualizuje.
Damien napisał(-a):
Moje pytanie jest takie: czy mając już zainstalowane aplikacje i mając różne dane pozapisywane w tych programach mogę spokojnie zaktualizować system do Sid?
O ile akurat w Sidzie coś z czego korzystasz nie jest skopane, możesz.
Damien napisał(-a):
Czy lepiej zainstalować na czysto testing i od razu bez instalacji aplikacji aktualizować do Sida?
Bez różnicy.
Damien napisał(-a):
A może jest sposób, żeby zaktualizować aplikacje bez aktualizacji całego systemu?
Nie.
Które aplikacje są przestarzałe ?
Damien: w Sidzie i tak są mniej więcej te same wersje programów co w testingu.
ilin: wszystkie? :)
OK, w takim razie poczekam. Jeśli rzeczywiście w Sidzie większość aplikacji jest w tej samej wersji co w testingu, a ryzykuję ponadto, że niektóre aplikacje będą wywalać błędy, to lepiej poczekam.
illin - nie chcę powtarzać ArnVaker'a, ale chyba rzeczywiście wszystkie. Korzystam akurat ze środowiska XFCE, które w testingu jest w wersji 4.8, chociaż od sierpnia jest już 4.10. To samo z Iceweasel'em, Blenderem i mogę jeszcze tak wymieniać.
Ja mam tez testinga i mam xfce4 w wersji 4.10 :)
iceweasel tez najnowszy.
Prawie każdy pakiet można uaktualnić tylko wazna jest metoda postępowania a nie ślepa aktualizacja i trzymanie sie sztywnych reguł.
Debian jest bardzo elastyczny.
Niektóre rzeczy możesz zainstalować z experimentala (np. Xfce 4.10).
W sidzie też zastój z okazji mrożenia, więc raczej nie ma sensu przesiadka.
Po wydaniu Wheezy'ego różnica miedzy sidem, a testingiem to jakieś 10 dni i tu sam sobie przemyśl czy te ryzyko jest warte.
Sid wymaga pewnego doświadczenia.
Myślę, że warto zostać przy wersji testowej, ale tak jak napisał ilin, z ustawionymi dodatkowymi repozytoriami.
azhag napisał(-a):
Moja rada: poczekaj jeszcze trochę (miesiąc? półtora?) na wydanie Wheezy'ego i odmrożenie testinga, może stwierdzenie się zdezaktualizuje.
Skąd wiadomo że w ciągu tego czasu napewno wydadzą Wheezy?
„Na pewno” to nikt nie wie, ale trzymamy rękę na pulsie
http://dug.net.pl/news/483/
i nic nie umknie ;)
macios4x napisał(-a):
azhag napisał(-a):
Skąd wiadomo że w ciągu tego czasu napewno wydadzą Wheezy?
Nie wiadomo. Stąd znaki zapytania.
W każdym razie spadek liczby błędów RC na taką mniej-więcej datę wskazuje:
http://dug.net.pl/gnuplot/rcbugs/rc_bugs_report_all.png
Strony: 1