Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, jestem nowy na forum i nowy jeśli chodzi o linuxowe systemy (zielony jak ogórek). Mam problem z kartą sieciową Wireless LAN PCI Card, Edimax EW-7128g gdyż nie mogę znaleźć sterowników kompatybilnych z debianem.. Istnieje może jakieś zastępcze oprogramowanie do tego typu karty sieciowej? Jeśli nie, to mam drugi problem podłączam telefon pod USB (Sony Xperia Tipo) i chce włączyć tethering aby mieć ten Internet no i niestety :) telefonu też nie wykrywa, mimo że na telefonie wyświetla się wszystko tak jak powinno. Dodam, że z tetheringu korzystałem na Windowsie 7 i "śmigał jak ta lala". Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam!
Zacznij od pokazania wyniku lspci, najlepiej tak:
lspci -nn |egrep -i 'network|wireless'
i
uname -r
To jest chyba karta na usb.
Pokaz też
lsusb
Cos mi się wydaje ,ze potrzebujesz pakietu
firmware-ralink
Podaję wyniki z Terminala:
root@debian:/home/masej# lspci -nn |egrep -i 'network|wireless' 01:07.0 Network controller [0280]: RaLink RT2561/RT61 802.11g PCI [1814:0301] root@debian:/home/masej# uname -r 2.6.32-5-686 Bus 002 Device 002: ID 09da:000a A4 Tech Co., Ltd Port Mouse Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 001 Device 007: ID 0781:5151 SanDisk Corp. Cruzer Micro Flash Drive Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Jednak na pci ale to nie ma wiekszego znaczenia.
Zainstaluj pakiet ,który wczesniej podałem.
Tu zresztą jest instrukcja.
http://wiki.debian.org/rt61pci
ilin napisał(-a):
Jednak na pci ale to nie ma wiekszego znaczenia.
Mam problem z kartą sieciową Wireless LAN PCI Card, Edimax EW-7128g
Ale to oczywiście bez znaczenia.
:)
BTW Teraz lepszym wyborem wydaje się być Wheezy.
Dziękuje bardzo za pomoc zajęło mi dwa dni ogarnięcie tego wszystkiego :)). Pozdrawiam.