Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik

nowy soft do edycji RAW dopiero poznaje, ale juz widze ze ma niezle mozliwosci wiec moge polecic i przy okazji jak ktos sie bawil prosze o podzielenie sie wrazeniami i ewentualne porady jak i co.
narazie widze ze obsluguje cos na wzor akcji z fotoszopy - co jest nie do pogardzenia.
mam problemy z kontrastem jakis nie jasny dla mnie. (color contrast???)
http://www.darktable.org/
Ostatnio edytowany przez pink (2013-02-15 12:58:06)

Ojciec Założyciel
Eeee, gdzie nowy. Używam na stałe od pół roku, dorywczo od 8 miesięcy. Linuksowa odmiana Lightrooma - w niektórych aspektach lepsza, w niektórych gorsza.
Genialny moduł odszumiania.
Co do kontrastu - wieczorem porobię Ci zrzuty ekranowe bo trudno tak opisać

Ojciec Założyciel

Druga opcja - mikrokontrast. Bardzo dobry do wyciągnięcia szczegółów np. rdzy, łuszczącej się farby.

Jak potrzeba załączę w większej rozdzielczości.

Użytkownik

czad.
thx. Bastardization of 'Thnx,' which is a bastardization of 'Thanx,' which is a bastardization of 'Thanks,' which is a bastardization of 'Thank You.' <Biatch>: )

Użytkownik

a jakis sensowny przyklad na wykorzystanie blend mode ????

Ojciec Założyciel
Akurat nie mam, choć pewnie do portretu jak znalazł.

Użytkownik

2013-02-16-114327_1280x800_scrot by przemekmamon, on Flickr
jak selektywnie zmienic nasycenie i tonacje koloru, na screenie jest zaznaczone miejsce z ciemnym zielonym, chcialbym aby te obszary stracily troche niebieskiego a zyskaly wiecej zieleni.

Ojciec Założyciel
Nie robiłem, poszukam jakiegoś przykładu i zrobię próbę. Zazwyczaj wystarczała mi regulacja balansu bieli.
Być może Panasonikowa matryca w Olku lepiej oddaje kolory, ciekaw jestem jak to będzie wyglądać z nową matrycą od Soniacza.

Ojciec Założyciel
Ok, znalazłem. Musisz nastawić na odcień (zafarb inaczej mówiąc)
Popatrz - krzywą ściągnąłem w dół z niebieskiego w kierunku zieleni. Tryb może być zwykły, krycie 100% lub miękkie światło, a kryciem regulujesz nasycenie.
Zwróć uwagę, że kręcąc kółkiem myszy możesz zwiększać lub zmniejszać zakres krzywej.

Użytkownik

dzieki, a da sie jeszcze zoptymalizowac jakos ustawienia co do wykorzystywania zasobow kompa bo mi troche muli.
procek 1.6 dual -core 2GB ramu???

Ojciec Założyciel
pewnie mam to samo:
bodzio@domek2:~$ cat /proc/cpuinfo
processor : 0
vendor_id : AuthenticAMD
cpu family : 16
model : 6
model name : AMD Athlon(tm) II Dual-Core M320
stepping : 2
microcode : 0x1000098
cpu MHz : 800.000
cache size : 512 KB
physical id : 0
siblings : 2
core id : 0
cpu cores : 2
apicid : 0
initial apicid : 0
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 5
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 ht syscall nx mmxext fxsr_opt pdpe1gb rdtscp lm 3dnowext 3dnow constant_tsc rep_good nopl nonstop_tsc extd_apicid pni monitor cx16 popcnt lahf_lm cmp_legacy svm extapic cr8_legacy abm sse4a 3dnowprefetch osvw ibs skinit wdt hw_pstate npt lbrv svm_lock nrip_save
bogomips : 4188.57
TLB size : 1024 4K pages
clflush size : 64
cache_alignment : 64
address sizes : 48 bits physical, 48 bits virtual
power management: ts ttp tm stc 100mhzsteps hwpstate
processor : 1
vendor_id : AuthenticAMD
cpu family : 16
model : 6
model name : AMD Athlon(tm) II Dual-Core M320
stepping : 2
microcode : 0x1000098
cpu MHz : 800.000
cache size : 512 KB
physical id : 0
siblings : 2
core id : 1
cpu cores : 2
apicid : 1
initial apicid : 1
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 5
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 ht syscall nx mmxext fxsr_opt pdpe1gb rdtscp lm 3dnowext 3dnow constant_tsc rep_good nopl nonstop_tsc extd_apicid pni monitor cx16 popcnt lahf_lm cmp_legacy svm extapic cr8_legacy abm sse4a 3dnowprefetch osvw ibs skinit wdt hw_pstate npt lbrv svm_lock nrip_save
bogomips : 4189.54
TLB size : 1024 4K pages
clflush size : 64
cache_alignment : 64
address sizes : 48 bits physical, 48 bits virtual
power management: ts ttp tm stc 100mhzsteps hwpstate
Ramu mam 2x tyle
bodzio@domek2:~$ free -m
total used free shared buffers cached
Mem: 3711 2239 1471 0 73 724
-/+ buffers/cache: 1441 2270
Swap: 1426
pink napisał(-a):
mam problemy z kontrastem jakis nie jasny dla mnie. (color contrast???)
poprawa kontrastu to przede wszystkim:
- suwak cienie w module ekspozycja - powoduje przycięcie cieni - w zależności od zdjęcia czasem można trochę "poświęcić" najciemniejszych obszarów, jeśli niewiele wnoszą,
- cienie w module poziomy - jw. ale bardziej subtelnie
- gięcie krzywej - to narzędzie przede wszystkim
moduł color contrast służy do zwiększenia nasycenia kolorów na zdjęciu, co odbywa się poprzez zwiększenie nachylenia krzywej w kanale a i b
z darktable korzystam od roku, to świetne narzędzie

Użytkownik

snapshot mode, rewelacja.
Jeszcze odnośnie poprawy kontrastu, oprócz wskazanych wcześniej warto użyć modułu: kontrast miejscowy.
Ustawienie suwaka szorstkości na mniejsze wartości daje subtelniejsze efekty

Ojciec Założyciel
Darktable 2.0.5 zawsze coś muszą spieprzyć.
Ikony są olbrzymie jak konie. ktoś coś - jak to poprawić ? Gdzieś grzebnąć w którymś pliku ?

Lubię marudzić

Bodzio napisał(-a):
Darktable 2.0.5 zawsze coś muszą spieprzyć. Ikony są olbrzymie jak konie.
Gdzie są "olbrzymie jak konie"? Mam tą sama wersję Darktable i wszystko jest OK tak przynajmniej mi się wydaje. Mam Rozdzielczość ekranu 1920x1080, ekran 17" format 16:9 i mi ikony się wydają idealne.

Ojciec Założyciel
neo86 napisał(-a):
Bodzio napisał(-a):
Darktable 2.0.5 zawsze coś muszą spieprzyć. Ikony są olbrzymie jak konie.
Gdzie są "olbrzymie jak konie"? Mam tą sama wersję Darktable i wszystko jest OK tak przynajmniej mi się wydaje. Mam Rozdzielczość ekranu 1920x1080, ekran 17" format 16:9 i mi ikony się wydają idealne.
1360 na dlugim boku

Szczawiożerca

U mnie są normalne odkąd pamiętam — czyli pewnie od jakichś kilku latek do obecnej wersji 2.0.6-1.
Podejrzewam, że masz ustawione jakieś koślawe style gtk. Ewentualnie jakiś radziecki zestaw ikon, ale i tak obstawiam problem z aktywnym stylem Gtk3.
Przy okazji, kiedyś przypadkowo wcisnąłem jakiś skrót klawiaturowy i teraz w zakładce Lighttable/stół podświetlany mam tylko ten środkowy element z miniaturkami zdjęć. Brakuje menu, wszystkich paneli itp. Dopiero gdy otworzę zdjęcie, to już w zakładce darkroom/ciemnia wszystko jest tam ok. „Problem” więc dotyczy tylko zakładki Lighttable. Szukałem kilka razy i jeszcze nie udało mi się tego przestawić w samym programie bez tworzenia nowego konta.

Ojciec Założyciel
Coś w tym Debianie chłopcy za bardzo kombinują. Kolejny już program, który muszę sobie skompilować ze źródeł aby był używalny. W sumie dzięki temu mam najnowszą wersję z gita 2.1.0+1520~g94flec7
@yossarian
naciśnij trybik (prawy górny róg zdjęcia) w sekcji skróty -> ogólne ma sz skróty klawiszowe.
Może Tab ? :)

Lubię marudzić

yossarian napisał(-a):
Podejrzewam, że masz ustawione jakieś koślawe style gtk. Ewentualnie jakiś radziecki zestaw ikon, ale i tak obstawiam problem z aktywnym stylem Gtk3.
Dokładnie Bodzio musi mieć problem z GTK lub stylem ikon gdzie brakuje tych o mniejszych rozmiarach. No w sumie jeszcze zależy jaka wersja Debiana bo jeśli Testing/Sid to może w nich coś jest nie tego (w końcu nie są z gałęzi stabilnej). Bo w Jessie jest wszystko ok. Ikony normalne.

Ojciec Założyciel
Faktycznie, mam testinga. Faktycznie do kompilacji potrzebne były libdevele gtk3, ale nie tylko. Grunt, że jest ok

Użytkownik

Nie trzeba było kompilować - wystarczyło pociągnąć wersję z unstable (Bug fix: "Issues with the latest gtk3 update", thanks to Yuri D'Elia
(Closes: #836739) https://tracker.debian.org/media/packages/d/darktab … gelog-2.0.6-1 )

Ojciec Założyciel
yaros napisał(-a):
Nie trzeba było kompilować - wystarczyło pociągnąć wersję z unstable (Bug fix: "Issues with the latest gtk3 update", thanks to Yuri D'Elia
(Closes: #836739) https://tracker.debian.org/media/packages/d/darktab … gelog-2.0.6-1 )
Fakt, dzięki za info. Choć z drugiej strony. nim w repo dojdą do wersji 2.1.0 to sporo wody w Wiśle upłynie. Co więcej, w "git-owej" wersji też mogę update robić.

Psuj

Bodzio napisał(-a):
Fakt, dzięki za info. Choć z drugiej strony. nim w repo dojdą do wersji 2.1.0 to sporo wody w Wiśle upłynie. Co więcej, w "git-owej" wersji też mogę update robić.
* Cherry-pick abfa552, 5624412, 011d98d, eb7c475, 18d2b9d from
next bugfix release. Whitelevel fixes for Nikon.
To są elementy z gita właśnie.

Szczawiożerca

Bodzio napisał(-a):
@yossarian
naciśnij trybik (prawy górny róg zdjęcia) w sekcji skróty -> ogólne ma sz skróty klawiszowe.
Może Tab ? :)
Dzięki wielkie :)