Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Znajdę coś całkiem w języku polskim do obliczeń statystycznych pod linuxem? Poza modułem calc w openoffice.org (mało funkcji), gnumeric (jak ktoś mi w nim rozszyfruje gdzie znajdę równanie regresji liniowej, wariancję reszt, odchylenie standardowe reszt, współczynnik zmiennej losowej, współczynnik zbieżności, średnie błędy ocen parametrów - stawiam pół litra), gretl.
Orientuje się ktoś?
O zgrozo czeka mnie z tego za kilka dni ostatni termin 8-| ale niestety nie szukalem zadnych progsów. Olej :]]]]]]]]]]]]
Moge natomiast zapodac Ci linka do pdfów na hslo w ktorych chyba bylo coś o tym jak w office od Billa sie kozaczy ale glowy nie dam sobie uciąć bo to jest ksiązka do statystyki w ktorej pcjent opisywal chyba jak korzystac z ofiica do statystyki.
Edit:
Zobacz tutaj do wiersza Analiza statystyczna oraz Środowisko do obliczeń statystycznych czymkolwiek to jest
http://rwo.pl/zamienniki.html
A nie można poprostu wklepać sobie tych potrzebnych funkcji z książki do arkusza?
Też już poszukiwałem i lipa
A nie można poprostu wklepać sobie tych potrzebnych funkcji z książki do arkusza?
czadman bawiłeś się kiedyś zaawansowaną statystyką? Na niektóre funkcje to ja bym się bał wzoru z kartki na kartkę przepisać, a co dopiero myśleć jak go wstawić do arkusza ;)
jeszcze z tego wszystkiego dostanę w pracy $hita, żeby statisticę zainstalować ;)
Analizy statystycznej dostepnej w excelu (po doinstalowaniu z value pack'a) nie znajdziesz w żadnym biurowym pakiecie dla linuksa. Ale mógłbyś spróbowac pod scilab'em. Mi ze statystyki wystarcza na szczęście regresja liczona przez gnuplota ;-)
Też już poszukiwałem i lipa
czadman bawiłeś się kiedyś zaawansowaną statystyką? Na niektóre funkcje to ja bym się bał wzoru z kartki na kartkę przepisać, a co dopiero myśleć jak go wstawić do arkusza ;)
Nie, ale tworzyłem duże i skomplikowane funkcje w arkuszach, konkretnie w oo, w tym akurat mam duże doświadczenie. To jest kwestia skrupulatności i odrobiny uwagi. :)
Strony: 1