Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: ◀ 1 … 10 11 12 13 14 ▶
Myślę ze sprawę wstrzymania czy hibernacji rozwiązało by napisanie prostego skryptu w
/usr/lib/systemd/system-sleep/... aby wyłączał tvheadend podczas hibernacji a podnosił przy budzeniu sie.
Być może trzeba by moduły również przeładowac ale to trzeba by metodą prób i błędów zrobić.
prosze napisał(-a):
Pytanie. Czy będzie dostępny w repozytorium dla Debiana Wheezy XBMC 12.0 - Frodo? W tej chwili mam zainstalowaną wersję XBMC 12 Frodo - Release Candidate 2.
Z pewnoscią w deb-multimedia.
Obecnie w jest 12.rc3 a w sidzie już 12.0
http://deb-multimedia.org/dists/unstable/main/binary-i386/package/xbmc
Generalnie z hibernacją nie ma problemów(tylko jeżeli mam podpietą jedną karte dvbt usb),mam poustawiane skrypty w /etc/pm/sleep.d(Ubuntu 12.04).Zabijam i wywalam tvheadend,xbmc.bin,moduły odpowiedzialne za karte dvbt,przy wybudzaniu wszystko jest uruchamiane na nowo.Niestety muszę podejść do klawiatury przełaczyć na ctrl+Alt+f1 i znowu na ctrl+alt+f7,gdyż po wybudzeniu mam czarny ekran(tylko jak tv był wyłaczony podczas wybudzania).Natomiast nie ma problemu z czarnym ekranem podczas uruchamiania systemu(tv wylaczony).Tv mam podlaczone przez hdmi z karty nvidia gt520.Plik xorg.conf mam skonfigurowany tak ,że czyta plik EDID z $HOME katalogu podczas startu.
To chyba jeszcze musisz pokombinować z xami aby wywalało i podnosiło je podczas hibernacji.
Bo w tym jest chyba problem.
Może z moduł nvidia tam dopisać.
Trzeba experymentować.
rokokoko807 napisał(-a):
Potwierdzam z mojego doświadczenia,da się oglądać z jednego MUXa i nagrywać jednocześnie z drugiego MUXa.Też posiadam kartę dvbt usb MEDIA TECH TUNER DVB-T NAVIGATOR DUO MT4168.System:Ubuntu 12.04 jadro:3.5.0-19, tvheadend zainstalowany z tego repozytorium http://ppa.launchpad.net/adamsutton/tvheadend/ubuntu.Tvheadend(wersja HTS Tvheadend 3.2.34~gfaee94b~precise)
Specjalnie zainstalowałem Ubuntu 12.04 z kernelem 3.5.0-19, a następnie HTS Tvheadend 3.2.34~gfaee94b~precise. Teraz moge powiedzieć, że mój tuner na tej kofiguracji nie działa. Do drugiego tunera nie można nawet dodać tych samych muxów. Właśnie ściągam najnowszą wersję Ubuntu 13.04 (Raring Ringtail) Daily Build i na niej jeszcze sprawdze.
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-02-14 16:52:25)
Co to da ?
To tak jakby zepsuty silnik wsadzić do innej karoserii i patrzeć czy w niej będzie działał :)
Sprawa konfiguracji nic wiecej.
Pewnie nic, ale sprawdzę jeszcze na nowszym kernelu i nowszym Tvheadend. Ciekawe czy kolega rokokoko807 nie miał na myśli dwóch tunerów, ale fizycznych. Tylko, że z jego opisu wyraźnie wynika, że był to jeden dual tuner dvb-t.
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-02-14 17:21:15)
Czy ta wersja xbmc posiada wtyczkę PVR:
userpc@userpc-desktop:~/tvheadend$ dpkg -l | grep xbmc ii xbmc 2:12.0~git20130103.0959-rc3-0ubuntu1 all XBMC Media Center (arch-independent data package) ii xbmc-bin 2:12.0~git20130103.0959-rc3-0ubuntu1 i386 XBMC Media Center (binary data package) userpc@userpc-desktop:~/tvheadend$
Na podstawie tej strony nie mogę jej zbudować http://dug.net.pl/tekst/228/ogladanie_telewizji_prz … _i_tvheadend/
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-02-14 21:22:22)
Nie możesz sam sprawdzić?
A myślisz, że nie spawdzałem :) Wydaje mi się, że nie ma, dlatego pytam. Na podstawie temtej strony też nie można jej zbudować.
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-02-14 21:27:39)
A tak w ogóle czemu ta wersja xbmc?
Nie ma nowszych?
Sprawdź wtyczkę, którą wcześniej zbudowałeś.
To nie jest aż tak stara wersja xbmc (2:12.0~git20130103.0959-rc3-0ubuntu1), taka była w repozytorium ubuntu i taką zainstalowałem.
userpc@userpc-desktop:~$ git clone git://github.com/opdenkamp/xbmc-pvr-addons.git Cloning into 'xbmc-pvr-addons'... remote: Counting objects: 7125, done. remote: Compressing objects: 100% (1826/1826), done. remote: Total 7125 (delta 4139), reused 6665 (delta 3796) Receiving objects: 100% (7125/7125), 4.41 MiB | 333 KiB/s, done. Resolving deltas: 100% (4139/4139), done. userpc@userpc-desktop:~$ cd xbmc-pvr-addons userpc@userpc-desktop:~/xbmc-pvr-addons$ ./bootstrap ./bootstrap: 3: ./bootstrap: autoreconf: not found userpc@userpc-desktop:~/xbmc-pvr-addons$ ./configure bash: ./configure: Nie ma takiego pliku ani katalogu userpc@userpc-desktop:~/xbmc-pvr-addons$ make zip make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `zip'. Stop. userpc@userpc-desktop:~/xbmc-pvr-addons$
O to chodzi, że tej wtyczki nie można zbudować.
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-02-14 22:29:57)
Jaja sobie z nas robisz?
Budowałeś już wcześniej wtyczkę, to powinieneś ją gdzie mieć gotową.
Jeśli nie masz, to zacznij w końcu czytać komunikaty i samodzielnie myśleć.
Masz napisane w czym problem.
Nigdy wcześniej nie budowałem wtyczki. Na Debianie w xbmc wtyczka już była zainstalowana. Zresztą teraz mam ubuntu 32 bitowe.
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-02-14 22:38:24)
Najlepiej zainstaluj
build-essential
powinien automatycznie wciągnąc wszelkie kompilatory.
Jeszcze raz mogę potwierdzić, że nie ma takiej możliwości, aby jednocześnie nagrywać dwa programy z dwóch różnych muxów. Oczywiście mam na myśli dual tuner, a nie dwa fizyczne tunery podpięte do dwóch portów usb. Tvheadend sypie błędami w czasie nagrywania --> http://wklej.org/id/956363/ Próbowałem nagrywać ATM Rozrywka i Polonia. Osoby które twierdzą, że jest to możliwie proszę o umieszczenie logu z Tvheadend w czasie nagrywania.
Próby robiłem na HTS Tvheadend 3.3.465~g79c134f i:
userpc@userpc-desktop:~$ uname -a Linux userpc-desktop 3.8.0-6-generic #11-Ubuntu SMP Mon Feb 11 16:03:48 UTC 2013 i686 athlon i686 GNU/Linux userpc@userpc-desktop:~$
Odbierałem z RTCN Chwaszczyno MUX 3
TVP1 TVP2 HD TVP Info/Gdańsk TVP Kultura TVP Historia TVP Info/Olsztyn TVP Polonia
ale do kilku dni żaden z powyższych programów nie działa. O co tu chodzi ? :)
Co o muxie z tego nadajnika sądzi w-scan ?
Ludzie na elektrodzie też piszą, że mux 3 z Chwaszczyna im znika. W-scan nie znalazł mux 3 więc po prostu go wyłączyli :)
A mi pod Warszawą mux 2 zniknął. :/
Do 30 marca było ok, od tego czasu nic. Wiem, bo ustawiłem sobie nagrywanie pewnego programu. :(
Zero sygnału czy jego drastyczny spadek ?
ilin napisał(-a):
Zero sygnału czy jego drastyczny spadek ?
Zero.
Trudno powiedzieć czy to wina instalacji antenowej (zamokła) czy coś z nadajnikiem.
Trzeba by o to sąsiadów popytać jeśli jest taka możliwość.
"U mnie" zmienili kanał mux3 i parę dni minęło, nim zorientowałem się w czym rzecz.
Odbieram z Kisielic (dłuuugo czekając na Trzeciewiec).
Ale rzecz się działa 19 marca.
Hej.
Napisałem niewielki skrypt który pozwala na integrację dvb-t z fluxboxem, choć nie tylko. Dzięki niemu jest możliwe podpięcie pod klawisze pilota channel_up oraz chcannel_down dwu funkcji - auto-dvb --next oraz auto-dvb --forward, dzięki któremu można przeskakiwać w skoku o jeden kanał. Więcej tutaj
Strony: ◀ 1 … 10 11 12 13 14 ▶