Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Takie pytanie. Mam zainstalowny xbmc w wersji 4:12.0~rc1-dmo1, a teraz w repozytorium jest 4:12.0-dmo1. Jak jest lepiej zrobić, aby mieć nowszę wersję. Starą odinstalować, a następnie zainstalować nową, czy zaktualizować?
// przeniesione z http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=18316 — ArnVaker
Bez różnicy IMO. Skąd pomysł żeby najpierw odinstalować? Inne pakiety też zamiast aktualizować będziesz najpierw ręcznie usuwał, a potem instalował nowszą wersję? ;)
ArnVaker ty się nie śmiej :) bo dobrze wiesz, że zaktualizownie systemu nie zawsze jest równoznaczne z czystą instalacją.
W zasadzie powinno być to samo, chyba że masz na myśli usunięcie pakietów wraz z konfigami z /etc i użycie domyślnych.
Choć w sumie to też można wymusić bez uprzedniego usuwania czymś w stylu:
-o DPkg::Options::=--force-confmiss -o DPkg::Options::=--force-confask -o DPkg::Options::=--force-confnew
Ręcznego usuwania i ponownej instalacji dopiero przy jakichś problemach jest sens próbować moim zdaniem.
Miałem na myśli aktualizację xbmc przez synaptic. To znaczy, nie miałem pewności, czy wybranie opcji "Zaznacz do aktualizacji" nie jest gorszą opcją niż czysta instalacja.
Synaptica nie używam, ale myślę, że też powinno być to samo. Właściwie po co ręcznie to wskazujesz, nie aktualizuje się normalnie z resztą systemu?
Chodzi o to, że tej wersji Debiana, na której mam xbmc nie chcę bez powodu aktualizować skoro wszystko działa. Aktualizacje zrobią z niego wielki śmietnik, bo to Debian Wheezy z kernelem 3.7-1.slh.3-aptosid-amd64.
prosze napisał(-a):
Aktualizacje zrobią z niego wielki śmietnik, bo to Debian Wheezy z kernelem 3.7-1.slh.3-aptosid-amd64.
Nie widzę związku szczerze mówiąc. W czymś przeszkadza kernel z aptosida przy aktualizacji?
Śmietnik to będziesz miał jak nie zrobisz aktualizacji :)
Nie o to chodzi, że kernel z aptosida przeszkadza. Tylko o to, że ja ten kernel zainstalowałem z jednego powodu (do obsługi tunera dvb-t). Gdyby mój tuner działał na kernelu z Debiana Wheezy to już dawno bym usunął kernel Sida. Ogólnie rzecz biorąc nie widzę potrzeby aktualizacji kernela, który jest u mnie gościem. Jeżeli nie będę robił aktualizacji to jakim prawem będę miał śmietnik w systemie?
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-02-11 15:49:39)
Ale dlaczego uważasz, że jak zaktualizujesz system mając zainstalowany kernel z aptosida, to zrobisz z niego śmietnik? Z perspektywy APT-a kernel to tylko kolejny pakiet.
We Wheezym jest jeszcze trochę aktualizacji.
Jak się biblioteki rozjadą to wtedy dopiero może się zrobić bałagan.
Nie patrz na aktualizacje debiana z perspektywy ubuntu.
Do ArnVaker:
Nie pamiętam, jak to jest w przypadku kerneli, ale chyba ich aktualizacjia i tak pozostawia wcześniejszą wersję?
Do ilin:
Czy w Wheezym będzie kernel na którym moja karta będzie działać?
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-02-11 16:28:02)
Co ma wspólnego kernel z aktualizacjami systemu?
prosze napisał(-a):
Do ArnVaker:
Nie pamiętam, jak to jest w przypadku kerneli, ale chyba ich aktualizacjia i tak pozostawia wcześniejszą wersję?
To zależy. Jeżeli jest to tylko aktualizacja danego pakietu z kernelem (np. aktualizacja pakietu linux-image-3.2.0-4-amd64), to nie. Jeżeli jest to doinstalowanie nowego pakietu (np. linux-image-3.2.0-5-amd64 jeśli taki kiedykolwiek powstanie), to stary oczywiście zostaje, jeśli nie jest potrzebny można go usunąć. W aptosidowych występuje tylko ten drugi przypadek. Nadal nie rozumiem gdzie tutaj widzisz jakiś problem robiący Ci śmietnik w systemie.
Do yossarian i ArnVaker:
Tyle ma wspólnego, że przy automatycznej aktualizacji systemu, a o takiej teraz rozmawiamy wszystkie pakiety są aktualizowane łącznie z kernelami. Dodatkowo, jak już wspomiał ArnVaker przy aktualizacji kernela mogą być instalowane nowe pakiety. Prosty przykład. Zainstalowałem Debiana Wheezy z netinstal po to, aby mieć lekki i szybki system. Tak się złożyło, że musiałem doinstalować kernel z Sida. Po przeprowadzeniu pełnej aktualizacji systemu może się okazać, że doinstalują się jeszcze z dwa kernele, a w tym jeden z Sida. To ja się was chłopaki zapytam :). Po co mi 4 kernele w systemie skoro ten działa OK?
prosze napisał(-a):
Do ilin:
Czy w Wheezym będzie kernel na którym moja karta będzie działać?
Nie.
Chyba ,że nieco później w backportach.
ilin napisał(-a):
Nie patrz na aktualizacje debiana z perspektywy ubuntu.
Wyciągnij z tego wnioski.
Aby się przekonać zrobimy symulację.
Pokaż tu na forum co zwróci
aptitude update && aptitude dist-upgrade -s
Oczywiście przyciśnij y nie martw sie nic sie nie zaktualizuje :)
Nadal nie rozumiem (i zapewne nie tylko ja) w czym masz problem.
Aktualizacje to nie jakieś „widzimisię”, tylko różnego rodzaju poprawki, które należy instalować.
W przeciwnym razie przy instalacji jakichś pakietów rozjedzie Ci się system. Wtedy będziesz miał niezły burdel.
Co do kerneli, możesz trzymać się jednego i nie będą się instalować nowe, ale ta opcja jest raczej słaba.
Zawsze możesz powywalać niepotrzebne.
Zainstalowałem Debiana Wheezy z netinstal po to, aby mieć lekki i szybki system.
Wheezy nie został jeszcze wydany. Większość aktualizacji to poprawki zgłoszonych błędów.
Po ich poprawieniu zapewne będzie bardziej „lekki i szybki”, niż teraz z tymi pozostałymi błędami.
prosze napisał(-a):
może się okazać, że doinstalują się jeszcze z dwa kernele
To zależy. Żeby przy aktualizacji automatycznie został doinstalowany nowy pakiet z kernelem, musisz mieć zainstalowany metapakiet który dba aby zawsze zainstalowany był najnowszy dostępny w repozytorium. W przypadku kerneli z repozytorium Debiana dla amd64 jest to pakiet linux-image-amd64, w przypadku kerneli z aptosida jest to pakiet linux-image-aptosid-amd64. Jeśli ich nie masz, nowe pakiety z kernelami nie zostaną doinstalowane.
prosze napisał(-a):
To ja się was chłopaki zapytam :). Po co mi 4 kernele w systemie skoro ten działa OK?
A po co cztery? Po co w ogóle trzymasz debianowy skoro nie używasz? Możesz przecież usunąć stare i zostawić tylko jeden. Oczywiście to wyłącznie oszczędzanie miejsca na dysku, kilka zainstalowanych kerneli w niczym nie przeszkadza.
Ja z lenistwa używam tego:
Pakiet: kernel-remover Nowy: tak Stan: zainstalowany Zainstalowany automatycznie: nie Wersja: 3.1.10 Priorytet: dodatkowy Sekcja: misc Opiekun: Stefan Lippers-Hollmann <s.l-h@gmx.de> Architektura: all Rozmiar rozpakowanego: 308 k Wymaga: gettext-base, dctrl-tools, ssft Opis: tool for the removal of the Linux kernel packages This tool handles the common tasks while handling testing kernels, the removal of deprecated kernel images, headers, depending packages, symlinks and associated drivers. unpackaged cruft below /lib/modules/$KVERS will be nuked. Neither the currently running-, nor the newest kernels will be offered for removal.
ilin napisał(-a):
Pokaż tu na forum co zwróci
yossarian napisał(-a):
Nadal nie rozumiem (i zapewne nie tylko ja) w czym masz problem.
Aktualizacje to nie jakieś „widzimisię”, tylko różnego rodzaju poprawki, które należy instalować.
W przeciwnym razie przy instalacji jakichś pakietów rozjedzie Ci się system. Wtedy będziesz miał niezły burdel.
Ja nie mam w niczym problemu, tylko uważam, że w moim przypadku system będzie działał dłużej bez aktualizacji. Jeżeli się rozsypie mi np. za rok przy instalacji jakiegoś pakietu, to dopiero wówczas będę się tym martwił.
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-02-11 17:58:04)
Klucze repozytoriów Opery oraz Google dodaj według dug.net.pl/gpg.
Dla Skype'a wpisz w sources.list żeby ciągnął tylko z repo dla i386, albo w ogóle je usuń, bo tam i tak jakaś mocno stara wersja z tego co pamiętam.
Jeszcze to:
ftp://ftp.spline.de sid/main
Co to za jakieś dziwne repozytorium?
ArnVaker napisał(-a):
Jeszcze to:
Kod:
ftp://ftp.spline.de sid/mainCo to za jakieś dziwne repozytorium?
To repo aptosida:
deb ftp://ftp.spline.de/pub/aptosid/debian/ sid main fix.main
Do ArnVaker:
Nie mam pojęcia, co to jest za repozytorium. Wszystkie repozytoria znalazłem na jakiś forum. Teraz nawet nie pamiętam na jakim.
A to OK. Jakiś mirror pewnie, ja mam dla aptosida:
deb http://aptosid.com/debian/ unstable main fix.main