Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej,
Od razu się przyznam: nie szukałem w necie, na forum nigdzie. Na perwera piszę, bo dawno tego nie robiłem i chce się 'wyżyć' nieco ;) No i oczywiście pogadać z Wami. :D
Myślę, że temat jest wymowny, ale może opiszę troszkę. Już jakiś czas poszukuję jakiegoś sposobu na połączenie się z innym kompem przez router w konsoli. W X'ach jest fajna sprawa, bo klikam w sieć, wybieram kompa, folder który jest udostępniony i on się montuje i w nim grzebie... No właśnie... O takie coś mi chodzi tylko pod konsole... Jak to najprościej zrobić?
Z góry dziękuję za pomoc :)
Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-04-27 19:55:49)
smbclient -L IP.IP.IP.IP
Pokaże udostepnione zasoby.
Potem mozesz sobie cifsem podmontować.
smbmount
lub ... prościej...
mount -t smbfs -o username=użytkownik,password=hasło
:P
Ostatnio edytowany przez qluk (2012-04-27 20:11:31)
Szczerze powiedziawszy nie rozumiem...
ilin: Kogo ip? Moje, routera? Rozumiem, że routera. Jeśli tak to skąd mam je pozyskać bo:
pablo@lena:~$ smbclient -L 192.168.1.1 Enter pablo's password: Connection to 192.168.1.1 failed (Error NT_STATUS_CONNECTION_REFUSED)
Bo rozumiem, że hasło to po prostu moje hasło (tego nie rozumiem, po co pytanie o hasło w tym miejscu)....
Raczej chodzi o adres IP komputera, który udostępnia zasoby.
Hasło, które musisz wprowadzić, jest hasłem do zasobów, skonfigurowanym na komputerze udostępniającym. Przy udostępnianiu można określić, jacy użytkownicy mają jakie prawa i czy muszą się uwierzytelniać, czy nie.
Osobną kwestią jest, skąd ten adres IP wziąć. Nie wiem w jaki sposób realizują to graficzne klienty, ale przecież mają ogólnodostępny kod źródłowy — można podejrzeć.
Bo rozumiem, że hasło to po prostu moje hasło ...
klepnij enter od razu, bez wpisywania hasła
Że powrócę do tematu, ale z innym problemem. Nie wiem czy to możliwe (tak ideologicznie), ale jak zobaczyć podłączone komputery do podsieci (takiej domowej)? Jakie mają ip? Teoretycznie wchodząc sobie w nautilus'a w sieć widzę kto tam w grupie roboczej sobie siedzi. A jak takie coś zrobić pod linuxem?
smbtree findsmb
?
Nie funga :( smbtree pokazuje co jest w workgroup, ale nawet jak nie jest podłączone, a findsmb nic nie pokazuje. Poza tym, żadne nie widzi mnie. No a mnie interesuje narzędzie które pokaże aktualnie podpięte urządzenia.
U ale brzydkie :D nie to jakaś porażka ;D
OT: ilinowi właśnie 9000 postów stuknęło. :)
ilin napisał(-a):
Kod:
smbtree findsmb?
u mnie cos widzi :-), dzx za info :-). Zawzse uzywalem smbclient, no ale nie zawsze pamietalem ip na komputerze i musialem sprawdzac.
gz. za 9k postow
Ostatnio edytowany przez gindek (2013-02-03 01:16:58)