Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#26  2013-02-02 16:46:20

gindek - Zubr, bydle na etacie.

gindek
Zubr, bydle na etacie.

Re: GeForceBoost - SLI?

jako ze to robie sie kuriozalne, napisz do NV ze jestes rozalony i podasz ich do sadu i ze cie oszukali, informacja na temat tej technologi powinna miec tresc skierowana do klienow MM.

Technologia NVIDIA® GeForceBoost™

Zapewnia niemal* 80-procentowy wzrost wydajności graficznej wtedy, gdy jej najbardziej potrzebujesz**.
Ta supernowoczesna***  technologia przekształca**** filigranowego i niepozornego***** notebooka w wydajną****** platformę graficzną*******, wykorzystując połączoną moc******** dwóch pracujących równolegle układów********* GPU GeForce klasy********** mainstream***********.

* producent sobie zastrzega ze slowo "niemal" oznacza mniej niz, badź inaczej to ujmując maksymalnie,
**  producent sobie zastrzega ze tak naprawe nie wie kiedy potrzebujesz tej dodatkowej mocy, producent zakłada jedynie ze mozesz tej dodatkowej mocy potrzebowac kiedy uruchamiasz gre wykozystujaca silnik 3d, gdzie silnik 3d jest rozumiany jako program komputerowy, sluzacy do wyswietlania odpowiednio rzutowanego obrazu na ekranie, producent inforuje ze 3d nie oznacza rzeczywistego 3d, jest to jedynie odpowiednie odwzorownie przestrzeni sprawiajace wrazenie posiadania trzech wymiarow
*** technologia ta gosci w kartach od 2006 roku, jednak wziaz uwazamy ja za supernowoczesna, i taka jest w mniemaniu firmy
**** laptop nie zmieni swojego wygladu na inny, jedynie moc obliczeniowa w obliczeniach zmienno przecinkowych ulega zmianie
***** producent sobie zastrzega ze notebook nie musi wyglac nie pozornie
****** stwierdzenie "wydajna" nie jest wiazace, w mniemaniu firmy sprzet bedzie wydajny
******* graficzna, odnosi sie do gier, graficy oraz inzynierowie kozystajac z programów do rysowania moga tej wydajnosci nie odczuc
******** słowo moc jest umowne i w zaden sposob nie odnosi sie do mocy w rozumieniu wielkosci fizycznej.
********* producent sobie zastrzega ze potrzebujesz miec dwa układy tego typu w swoim sprzecie, i nie wie co wymysla ludzie ktorzy poskladaja z tego laptopy i zaczna je sprzedawac.
********** karty graficzne nie musialy chodzic razem do szkoly, czy lezec obok siebie na programtorze, stwierdznie ma na celu okreslenie wielkosciowego rzedu wydajnosci karty.
*********** umiwszczenie slowa w zddnym wypadku nie odnosi sie do hipsterow ktorzy kupuja nie mainstrimowe karty, nie mialo na celu obrazeniu zadnego hipsetera, jezeli jakis hipsetr poszul sie urazony, firma nV sklada kondolencje i przeprosiny.

Feel the power nVidia NDI.

btw. juz wiem dlaczego jak pracowalem w starej fimie szef mowil zawsze "opisuj  sprzet najdokladniej jak potrafisz, po pozniej mam mase glupich pytan na mailu"

Ostatnio edytowany przez gindek (2013-02-02 16:47:12)

" Wojny przychodzą i odchodzą, a moi żołnierze są wieczni"

"Zbuduj mały, dziarski router z udostępnionych przez prowadzącego części od Kamaza?"

#27  2013-02-02 16:50:12

yossarian - Szczawiożerca

yossarian
Szczawiożerca

gindek napisał(-a):

jako ze to robie sie kuriozalne, napisz do NV ze jestes rozalony i podasz ich do sadu i ze cie oszukali, informacja na temat tej technologi powinna miec tresc skierowana do klienow MM.

Technologia NVIDIA® GeForceBoost™

Zapewnia niemal* 80-procentowy wzrost wydajności graficznej wtedy, gdy jej najbardziej potrzebujesz**.
Ta supernowoczesna***  technologia przekształca**** filigranowego i niepozornego***** notebooka w wydajną****** platformę graficzną*******, wykorzystując połączoną moc******** dwóch pracujących równolegle układów********* GPU GeForce klasy********** mainstream***********.

* producent sobie zastrzega ze slowo "niemal" oznacza mniej niz, badź inaczej to ujmując maksymalnie,
**  producent sobie zastrzega ze tak naprawe nie wie kiedy potrzebujesz tej dodatkowej mocy, producent zakłada jedynie ze mozesz tej dodatkowej mocy potrzebowac kiedy uruchamiasz gre wykozystujaca silnik 3d, gdzie silnik 3d jest rozumiany jako program komputerowy, sluzacy do wyswietlania odpowiednio rzutowanego obrazu na ekranie, producent inforuje ze 3d nie oznacza rzeczywistego 3d, jest to jedynie odpowiednie odwzorownie przestrzeni sprawiajace wrazenie posiadania trzech wymiarow
*** technologia ta gosci w kartach od 2006 roku, jednak wziaz uwazamy ja za supernowoczesna, i taka jest w mniemaniu firmy
**** laptop nie zmieni swojego wygladu na inny, jedynie moc obliczeniowa w obliczeniach zmienno przecinkowych ulega zmianie
***** producent sobie zastrzega ze notebook nie musi wyglac nie pozornie
****** stwierdzenie "wydajna" nie jest wiazace, w mniemaniu firmy sprzet bedzie wydajny
******* graficzna, odnosi sie do gier, graficy oraz inzynierowie kozystajac z programów do rysowania moga tej wydajnosci nie odczuc
******** słowo moc jest umowne i w zaden sposob nie odnosi sie do mocy w rozumieniu wielkosci fizycznej.
********* producent sobie zastrzega ze potrzebujesz miec dwa układy tego typu w swoim sprzecie, i nie wie co wymysla ludzie ktorzy poskladaja z tego laptopy i zaczna je sprzedawac.
********** karty graficzne nie musialy chodzic razem do szkoly, czy lezec obok siebie na programtorze, stwierdznie ma na celu okreslenie wielkosciowego rzedu wydajnosci karty.
*********** umiwszczenie slowa w zddnym wypadku nie odnosi sie do hipsterow ktorzy kupuja nie mainstrimowe karty, nie mialo na celu obrazeniu zadnego hipsetera, jezeli jakis hipsetr poszul sie urazony, firma nV sklada kondolencje i przeprosiny.

Feel the power nVidia NDI.

btw. juz wiem dlaczego jak pracowalem w starej fimie szef mowil zawsze "opisuj  sprzet najdokladniej jak potrafisz, po pozniej mam mase glupich pytan na mailu"

LOL

#28  2013-02-02 16:51:03

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Chcę napisać, bo według mnie konsumenci czytając te opisy są wprowadzani w błąd, będę się starał, by wrzucili taką informację przy każdej karcie graficznej z technologią "GeForceBoost"

Yoss, ofc. że jest to opis technologii, jednak ta technologia ma być zawarta w karcie NVidii

Karty są zwykłe, wrzucone w płytę główną - szukałem kart NVidii na USB, ale nic nie znalazłem (Google jest może za trudne dla mnie)

Fervi

#29  2013-02-02 16:54:09

yossarian - Szczawiożerca

yossarian
Szczawiożerca

fervi napisał(-a):

Chcę napisać, bo według mnie konsumenci czytając te opisy są wprowadzani w błąd, będę się starał, by wrzucili taką informację przy każdej karcie graficznej z technologią "GeForceBoost"

Yoss, ofc. że jest to opis technologii, jednak ta technologia ma być zawarta w karcie NVidii

Karty są zwykłe, wrzucone w płytę główną - szukałem kart NVidii na USB, ale nic nie znalazłem (Google jest może za trudne dla mnie)

Fervi

Ja nie mam takiej karty. Pisałem to co wg. mnie wynika z uważniejszego przeczytania tych opisów. Ja tam widzę opis technologii (bardzo marketingowy).
A w taki sposób trzeba podchodzić do takich materiałów reklamowych.

#30  2013-02-02 17:04:38

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

No cóż

Ja to rozumiem tak - Nasza karta ma technologię GeForceBoost, która w zimie przy -20 stopniach robi letnią bryzę, dzięki dwóm kartom graficznym.
Bo my korzystamy z dwóch linków, dlatego myślę są te rozbieżności - ja sugeruję się linkiem dotyczącym mojej karty (NVidia Geforce 310M), gdzie owa zaleta (przynajmniej tak rozumiem) jest na niej zawarta i powinna śmigać. Tam nie ma napisane, żebyś sobie dokupił drugą kartę i wlutował w laptopa, a przy okazji wlutował port PCI.

Chociaż ta karta wyłączona (bo Optimus) rozgrzewa się do temperatury 55 stopni, więc może tam kaloryfer zamontowali zamiast 2 karty

Jedyna nadzieja w procesorach i kartach graficznych Intela, nie spotkałem się z marketingowym paplaniem i dodatkowo są już bardzo wydajne (oczywiście te zintegrowane)

Fervi

#31  2013-02-02 18:01:09

gindek - Zubr, bydle na etacie.

gindek
Zubr, bydle na etacie.

załamujesz mnie ... serio.

" Wojny przychodzą i odchodzą, a moi żołnierze są wieczni"

"Zbuduj mały, dziarski router z udostępnionych przez prowadzącego części od Kamaza?"

#32  2013-02-02 23:16:08

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

azhag napisał(-a):

No to faktycznie popłynęli. :)

Czy są karty graficzne na USB? Nadal naciągane, ale jakoś byłoby to możliwe.

No nie do końca, to jest możliwe. Chodzi konkretnie o SLI pomiędzy mGPU oraz dGPU. Tutaj to jest wyjaśnione:

Technologia NVIDIA Hybrid SLI, o której pierwsze wzmianki pojawiły się w czerwcu 2007 roku, wykorzystuje wiodące na rynku procesory graficzne GeForce® oraz technologię wielu procesorów graficznych SLI. Hybrid SLI pozwala na współpracę procesorów graficznych dla płyt głównych NVIDIA (mGPU) z osobnymi procesorami graficznymi (dGPU) w chwili, gdy działają na tej samej platformie. Hybrid SLI oferuje dwie nowe technologie – GeForce Boost i HybridPower™ – które pozwalają na podniesienie wydajności grafiki wtedy, gdy wymagana jest moc przetwarzania 3D, lub zmniejszenie poboru energii, jeśli nie ma potrzeby wykorzystania pełnej mocy graficznej.

Aby zapewnić mniejsze zużycie energii i cichszą pracę, technologia HybridPower pozwala na przełączanie przetwarzania grafiki pomiędzy pojedynczym lub wieloma procesorami graficznymi w konfiguracji SLI a procesorem graficznym dla płyty głównej osadzonej na płycie głównej. HybridPower jest najbardziej przydatna w sytuacjach, gdy moc przetwarzania grafiki nie jest wymagana, takich jak na przykład odtwarzanie filmów high definition na notebooku lub zwykłe przeglądanie Internetu czy korzystanie z poczty elektronicznej. Jest ona także zaletą dla tych użytkowników, którzy wymagają działania komputera przy niewielkim wydzielaniu ciepła i hałasu. W notebookach, HybridPower przedłużyć może czas działania na bateriach o czas dochodzący do 3 godzin. Gdy jednak uruchamiana jest gra lub aplikacja wymagająca dodatkowej mocy przetwarzania grafiki 3D, komputer automatycznie przełącza się na obsługę funkcji 3D przez osobną kartą graficzną, przy czym przejście to jest niezauważalne („przezroczyste”) dla użytkownika.

W przypadku aplikacji, które wymagają znacznej wydajności 3D, funkcja GeForce Boost zwiększa wydajność poprzez połączenie mocy przetwarzania tradycyjnej karty graficznej z procesorem graficznym GeForce z mocą drugiego układu graficznego zintegrowanego z chipsetem płyty głównej. W wymagających graficzne aplikacjach oba procesory graficzne działają razem, zwiększając wydajność i płynność generowania grafiki. W typowych grach i aplikacjach 3D, funkcja GeForce Boost włącza się automatycznie, co stanowi duże ułatwienie dla użytkownika.

Źródło: http://www.nvidia.pl/object/io_1199807229399.html

PS Nie że taki mądry jestem, wygooglałem przed chwilą. ;)

#33  2013-02-02 23:45:47

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Mózg rozjebany, jak kuzyn będzie na GG, to napiszę ładnie na forum Nvidii, zamiast pisać łamanym angielskim :P

Fervi

Stopka forum