Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Posiadam Debiana zainstalowanego na architekturze mipsel (dokładnie Dreambox DM8000).
Z jednostką pracuję w trybie terminala i chciałem uruchomić VNC i X-window'y.
Kiedy próbuje zainstalować kde, gnome czy xfce4 (przy użyciu apt-get install) Debian (squeeze) instaluje mi dane ale w momencie przejścia do postkontiguracji zawiesza mi jednostkę (lub CPU zaczyna pracować na pełnych obrotach - nie mam jak tego sprawdzić) na komendzie:
Processing triggers nazwa pakietu
Moje pytanie:
1) Czy da się coś z tym zrobić?
2) Lub czy da się wyłaczyć triggery?
Jaki to pakiet konkretnie?
Wstępnie odpowiedm, że coś da się zrobić. Najpierw jednak spróbujmy ustalić przy czym konrektnie to robimy i czy przypadkiem nie jest to znane (i czy znane jest gotowe rozwiązanie).
Ostatnio edytowany przez azhag (2013-01-29 10:18:40)
A więc na tunerze satelitarnym mam zainstalowany Debian (instalacja debootstrapem). I w chwili obecnej chcę skonfigurować zdalny dostęp prez VNC do tunera.
Bład pojawił mi się przy instalacji xfce4:
apt-get install xfce4
ale praktycznie zawisza mi się również na kde-standard itp.
Podejrzewam, że problemem może być mała ilośc ramu urządzenia 128mB - standardowo jest to maszyna dedykowana do oglądania TV i jej działanie opiera się głównie o python i własnie do programowania python (dodatkowych funkcji) potrzebny mi jest VNC.
128 MB to zapomnij o KDE czy Xfce.
Spróbuj tam Fluxboxa wcisnąć.
Chodziło mi o cały wynik polecenia instalującego.
silelis napisał(-a):
Podejrzewam, że problemem może być mała ilośc ramu urządzenia 128mB
RAM (zapewne bez swapu) oraz przestrzeń dyskowa: daj jeszcze wynik df -h.
Wyniki df- h to
root@dm8000:/# df -h df: no file systems processed root@dm8000:/#
Chciałbym dodać, iż dziaam na chroot. Oryginalny system we flashu urządzenia to OpenEmbaded (taka wariacja gento i nie mam możliwości zaminy tego)
Wydaje mi się, że problemem była to że zrobiłem mounta
mount /dev/pts /folder_chroot/dev/pts #po usunięciu mounta problem nie występuje
Natomiast nadal mam problem z przywieszaniem się sprzętu (ilość RAM'u zapewne) więc poprosiłbym o pomoc w konfiguracji SWAP'a pod chroot'oowanym systemem bo w Linuxie niestety jeszcze jestem początkujący?
Ostatnio edytowany przez silelis (2013-02-02 11:08:43)
silelis napisał(-a):
poprosiłbym o pomoc w konfiguracji SWAP'a
Najłatwiej zrobić w pliku: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=208622#p208622 (post 13). No chyba, że chcesz zmieniać układ partycji na dysku.
Strony: 1