Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Ma pytanie jak pozbyc sie problemu z tematu. Po restarcie dziwęk zawsze musze ustawiak w alsamixer suwakiem w góre.
moje dane:
root@armira:/home/danuta# cat/proc/asound/cards bash: cat/proc/asound/cards: Nie ma takiego pliku ani katalogu root@armira:/home/danuta# cat /proc/asound/modules 0 snd_hda_intel root@armira:/home/danuta# groups root root@armira:/home/danuta# groups danuta danuta : danuta cdrom floppy audio dip video plugdev netdev scanner bluetooth root@armira:/home/danuta# alsamixer bash: alsamixer: nie znaleziono polecenia root@armira:/home/danuta# cat /proc/asound/cards 0 [SB ]: HDA-Intel - HDA ATI SB HDA ATI SB at 0xfdbf4000 irq 16 root@armira:/home/danuta# cat /proc/asound/version Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.24. root@armira:/home/danuta# options snd-hda-intel model=3stack bash: options: nie znaleziono polecenia root@armira:/home/danuta# alsaconf bash: alsaconf: nie znaleziono polecenia root@armira:/home/danuta# ^C root@armira:/home/danuta#
oczywiscie próbowałem wielu wskazówek z różnych forum ale nic nie pomogło.
Proszę o pomoc.
Ostatnio edytowany przez torpeda80 (2013-01-27 22:14:18)
Czy próbowałeś polecenia?
su -c "alsactl store"
To zapamiętuje ustawienia Alsy i po restarcie powinno wszystko grać. Czy używasz PulseAudio?
dpkg -l | grep pulse
wyniki:
root@armira:/home/danuta# su -c "alsactl store" bash: alsactl: nie znaleziono polecenia root@armira:/home/danuta# -c "alsactl store" bash: -c: nie znaleziono polecenia root@armira:/home/danuta# dpkg -l | grep pulse ii gstreamer0.10-pulseaudio:i386 0.10.31-3+nmu1 i386 GStreamer plugin for PulseAudio ii libpulse-mainloop-glib0:i386 2.0-6 i386 PulseAudio client libraries (glib support) ii libpulse0:i386 2.0-6 i386 PulseAudio client libraries ii pulseaudio 2.0-6 i386 PulseAudio sound server ii pulseaudio-module-x11 2.0-6 i386 X11 module for PulseAudio sound server ii pulseaudio-utils 2.0-6 i386 Command line tools for the PulseAudio sound server ii vlc-plugin-pulse 1:2.0.1-dmo1 i386 PulseAudio plugin for VLC root@armira:/home/danuta#
Pokaż wynik:
aptitude search alsa~i
root@armira:/home/danuta# aptitude search alsa~i i A bluez-alsa - Wsparcie Bluetooth do ALSA i gnome-alsamixer - Mikser dźwięku ALSA dla GNOME i A xmms2-plugin-alsa - XMMS2 - ALSA output root@armira:/home/danuta#
aptitude install alsa-base alsa-utils
A najlepiej pokaż wynik tego skryptu:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=164151#p164151
bo widać że chyba bajzel masz w systemie.
Witam
Pomogło aptitude install alsa-base alsa-utils
nie wiem czemu ale mogłbym przysiadz ze juz kiedys instalowałem te pakiety i nie podejrzewałem ze ich nie miałem. Po zainstalowaniu raz ustawiwszy w alsamixerze dzwiek po reboocie mam dzwiek.
Dziękuje serdecznie za pomoc i pozdrawiam.
To raczej wyglądało na jakieś Twoje ręczne zabawy z instalacją Alsy.
Być może ale nie mogłem wpaść na rozwiązanie. Dziękuję encore.
Odnośnie wyszukiwania do jakiego pakietu należy plik:
1. Instalacja programu apt-file:
su -c "apt-get install apt-file"
2. Aktualizacja bazy plików:
su -c "apt-file update"
3. Wyszukanie danego pliku:
su -c "apt-file search alsactl"
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2013-01-27 22:21:54)
To ja się dopiszę odnośnie wyszukiwania plików: http://dug.net.pl/tekst/185/wyszukiwanie_pakietow_z … ch_dany_plik/ ;)
Strony: 1