Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zaczynamy zabawę z conky. Na początek pytanie. Które pakiety muszę zainstalować, aby wyświetlić prędkość łącza w conky? W synapticu mam:
conky conky-all conky-cli conky-std
prosze napisał(-a):
Zaczynamy zabawę z conky. Na początek pytanie. Które pakiety muszę zainstalować, aby wyświetlić prędkość łącza w conky?
Nie działa, że pytasz, czy nawet nie próbowałeś nic zrobić?
Nie lubie instalować niepotrzebnch pakietów, które zaśmiecają system. Dlatego spytałem, co jest niezbędne, aby pokazać prędkość łącza. Teraz już zainstalowałem conky i będę działał dalej.
Funkcja do pokazywania stanu łącza jest wbudowana w Conky.
Dlatego spytałem, co jest niezbędne, aby pokazać prędkość łącza.
Trzeba odszukać w Internecie taką konfigurację (plik ~/.conkyrc), która umożliwi wyświetlanie obciążenia / wykorzystania łącza.
Czy ten opis jest nadal aktualny (30-11-2008) ? --> http://debian.linux.pl/threads/10785-conky-pod-lxde
Przykładowy plik /home/prosze/.conkyrc wraz z wizualizacją :P
Link do różnych konfiguracji programu conky:
http://hilltopyodeler.wikispaces.com/Conky-Config-Files
Szukaj pod hasłem conky configuration files. Przejrzy i wybierz taki jaki ci będzie odpowiadał. Nazwa konfigu z obrazka: FancyMinimalist.
prosze napisał(-a):
Czy ten opis jest nadal aktualny (30-11-2008) ? --> http://debian.linux.pl/threads/10785-conky-pod-lxde
Ta konfiguracja jest minimalna i nie wyświetli obciążenia sieci.
Ważne: sprawdź nazwę interfejsu, który chcesz monitorować - powinien być wyświetlony pierwszy od góry:
su -c "ifconfig -a"
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2013-01-23 20:40:25)
Ja chcę wyświetlać ostatni od dołu, czyli wlan0. :)
userpc@userpc:~$ su -c "ifconfig -a" Hasło: eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00 BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B) lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 inet6 addr: ::1/128 Scope:Host UP LOOPBACK RUNNING MTU:65536 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B) wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 00: inet addr:192.168.0.45 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0 inet6 addr: fe80::227:19ff:feea:6f10/64 Scope:Link UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:48440 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:22208 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:45129819 (43.0 MiB) TX bytes:3069723 (2.9 MiB) userpc@userpc:~$
EDIT:
Wkleiłem do conky taką konfigurajcę (http://www.hilltopyodeler.com/scripts/conky-1/conky … inimalist.txt), a on po zalogowaniu na pulpit po 2 sekundach znika.
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-01-23 21:06:23)
Nie wklejaj bezmyślnie tylko zobacz co tam jest i sobie dostosuj.
Jest masa gotowców. Poszukaj, zajrzyj do tych plików i sam będziesz wiedział.
Chodzi o to, że conky znika i to niezależnie od kofiguracji. Odpalam kompa i conky jest, a jak złapię dowony plik, aby go przesunąć to conky znika.
Jaki plik?
Skąd go przesuwasz?
Pokombinuj z opcjami:
http://wiki.conky.cc/index.php?title=Configuration_Settings
szczególnie z tymi own_window
Ja mam tak:
alignment middle_left background yes cpu_avg_samples 2 default_color 000000 default_outline_color 000000 default_shade_color 000000 double_buffer yes draw_borders no draw_graph_borders no draw_outline no draw_shades no gap_x 15 gap_y 30 max_specials 1024 max_user_text 10000 maximum_width 100 minimum_size 300 400 net_avg_samples 2 no_buffers yes override_utf8_locale yes own_window yes own_window_colour 000000 own_window_hints undecorated,below,sticky,skip_taskbar,skip_pager own_window_transparent yes own_window_type desktop pad_percents 2 short_units yes stippled_borders 3 text_buffer_size 8000 total_run_times 0 update_interval 3.0 uppercase no use_spacer right use_xft yes xftalpha 1
Znalazłem taką konfigurację conky, przy której już nie znika. Nie mogę tylko zmniejszyć wysokości okna. Szerokość okna zmniejsza się, ale wysokość zmniejszyła się tylko do pewnego stopnia. Chciałbym taką wysokość okna, w której zmieści się jedna linijka teksu. W tej chwili mam wyświetlany jeden wiersz u góry, a poniżej z 6 wierszy pustych. Mój plik:
use_xft yes xftfont 123:size=8 xftalpha 0.1 update_interval 1 total_run_times 0 own_window yes own_window_type normal own_window_transparent 15 own_window_hints undecorated,below,sticky,skip_taskbar,skip_pager double_buffer yes max_specials 1024 max_user_text 10000 maximum_width 600 minimum_size 600 1 draw_shades no draw_outline no draw_borders no draw_graph_borders no default_color 3e0e1e default_shade_color red default_outline_color green alignment top_left gap_x 170 gap_y 45 no_buffers yes uppercase no cpu_avg_samples 2 net_avg_samples 1 override_utf8_locale yes use_spacer yes TEXT ${color} Down: ${color e0e0e0}${font}${downspeed wlan0} Kb/s ${color} ${totaldown wlan0} downloaded${color} | Up: ${color} ${color e0e0e0}${upspeed wlan0} Kb/s ${color} ${totalup wlan0} uploaded${color}
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-01-24 11:45:25)
Poszukaj poziomego i porównaj.
Np. ten:
http://kshegzyaj.deviantart.com/art/Vorta-Conky-and-Tint-102547121
Już mam conky o wysokości jednego wiersza. Teraz pytanie, co zrobić aby po przesunięciu jego na górny panel conky był nadal widoczny? W tej chwili chowa się pod panelem. Panel lxde musi zostać, bo mam na nim skóty do aplikacji.
Sprawdź ten:
#avoid flicker double_buffer yes #own window to run simultanious 2 or more conkys own_window yes own_window_transparent yes own_window_type desktop own_window_hints undecorate,sticky,skip_taskbar,skip_pager #borders draw_borders no #border_margin 3 own_window_argb_value 170 own_window_argb_visual yes #shades draw_shades no #position gap_x 40 gap_y 727 alignment top_right #behaviour update_interval 1 #colour default_color white #default_shade_color 000000 own_window_colour 151515 #font use_xft yes xftfont terminus:size=7 # Force UTF8? note that UTF8 support required XFT override_utf8_locale yes #to prevent window from moving use_spacer none minimum_size 80 40 TEXT ${font monospace:size=7.5}Ul: ${upspeed eth0} kb/s Total: ${totalup eth0} Dl: ${downspeed eth0} kb/s Total: ${totaldown eth0}
mati75 napisał(-a):
Sprawdź ten:
Ten też się chowa pod panel lxde. Po zalogowaniu się na pulpit, jest on widoczny przez 2 sekundy, a później przykrywa go górny panel.
yantar napisał(-a):
U mnie to wygląda tak.
U mnie jest problem tego typu, że używam lxde i do górnego panelu mogę dodać tylko jeden panel. Z tego względu nie mogę zrobić tak: panel 1 , conky, panel 2. Zawsze używałem apletu do pomiaru prędkości łącza, który był umieszczony po środku górnego panelu. Dlatego chciałbm się dowiedzieć, czy jest to wykonalne.
Watpię :)