Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Domyślnie programy mają motyw który bez problemu ustawiam w mate-appearance-properties, natomiast programy tj. Kadu, soundkonverter i inne Qt nie mogę ustawić nijak w programie qt4-qtconfig. Zmieniam tam w zakładce Wygląd, Styl GUI opcję GTK+ ale nadal nic się nie zmienia. Cały system, wszysytko instalowałem minimalnie (aptitude install -R...) więc zapewne czegoś tam brakuje, tylko czego?
Niestety nie skutkuje, poza tym korzystam tylko z Mate, nie mam żadnego innego środowiska.
Co nie skutkuje? Co ma do tego środowisko?
Rozwiązanie jest na końcu tamtego wątku.
yossarian napisał(-a):
Co ma do tego środowisko?
Chociażby w GNOME 2 to działało OOTB, nie trzeba było nic „exportować” jak np. w Openboxie.
U mnie działa bez "exportowania" w Openboxie :)
Miałem na myśli użycie LXappearance. To powinno załatwić sprawę.
W MATE prawdopodobnie jest jakieś narzędzie, które "źle" tworzy .gtkrc-2.0.
No to nie wiem jak to zrobiłeś, ja w ~/.config/openbox/environment mam:
export GTK2_RC_FILES="$HOME/.gtkrc-2.0"
Bez tego nie działa.
No ale skoro nie o eksportowanie Ci chodziło, to o jakim rozwiązaniu myślisz?
ArnVaker napisał(-a):
No to nie wiem jak to zrobiłeś, ja w ~/.config/openbox/environment mam:
Kod:
export GTK2_RC_FILES="$HOME/.gtkrc-2.0"Bez tego nie działa.
No ale skoro nie o exportowanie Ci chodziło, to o jakim rozwiązaniu myślisz?
Ja nic nie robiłem. Używałem LXappearance, a o dodawaniu GTK2_RC_FILES dowiedziałem się dopiero w tamtym wątku.
Było OOTB :)
Nie mam w ogóle GTK2_RC_FILES
Również używam LXAppearance, ale u mnie bez powyższego programy w Qt nie biorą tych ustawień pod uwagę. No ciekawe, nic mi nie przychodzi na myśl. ;)
Na wiki Archa też tak piszą: https://wiki.archlinux.org/index.php/Uniform_Look_f … use_QGtkStyle
W sumie sprawdzę czy na wirtualce będzie tak samo działać :)
yossarian napisał(-a):
Co nie skutkuje? Co ma do tego środowisko?
Rozwiązanie jest na końcu tamtego wątku.
Dodałem wpisy do ~.gtkrc-2.0 przeładowałem motywy i nadal nic. LXAppearance tez niczego nie zmienia. Chodzi o to, że przy standardowej instalacji Debiana qt4-qtconfig wszytsko ustawia jak trzeba a tutaj przy minimalnej instalacji już nie, zatem brakuje czegoś, tylko pytanie czego?
Sprawdź z tym eksportowaniem czy coś się zmieni. Odpal powyższe w terminalu, a potem qtconfig również w terminalu.
Komenda
maciek@debian:~$ export GTK2_RC_FILES="$HOME/.gtkrc-2.0" maciek@debian:~$
nie daje rezultatu, chyba że trzeba gdzieś ją wkleić do pliku?
qt4-qtconfig przy próbie zmiany motywu na GTK+:
QGtkStyle was unable to detect the current GTK+ theme.
Pokaż swój ~/.gtkrc-2.0
Ale zrobiłeś tak jak pisałem, tzn. czy po wyeksportowaniu uruchomiłeś qtconfig od razu w tym samym terminalu? Chodzi tylko o sprawdzenie, gdyby zadziałało to później się to doda globalnie.
.gtkrc-2.0
# DO NOT EDIT! This file will be overwritten by LXAppearance. # Any customization should be done in ~/.gtkrc-2.0.mine instead. gtk-theme-name="atest" gtk-icon-theme-name="oxymoje" gtk-font-name="Ubuntu 11" gtk-cursor-theme-name="atest" gtk-cursor-theme-size=36 gtk-toolbar-style=GTK_TOOLBAR_BOTH_HORIZ gtk-toolbar-icon-size=GTK_ICON_SIZE_LARGE_TOOLBAR gtk-button-images=1 gtk-menu-images=1 gtk-enable-event-sounds=0 gtk-enable-input-feedback-sounds=0 gtk-xft-antialias=1 gtk-xft-hinting=1 gtk-xft-hintstyle="hintslight" gtk-xft-rgba="none" gtk-color-scheme="tooltip_fg_color:#452222\nbase_color:#FFFFFF\nselected_fg_color:#1D1D1D\ntext_color:#171717\nbg_color:#E5E5E5\ntooltip_bg_color:#FFE6C4\nselected_bg_color:#95DCA2\nfg_color:#FF0000\n" include "/home/maciek/.themes/atest/gtk-2.0/gtkrc" include "/home/maciek/.gtkrc-2.0.mine"
w terminalu kolejno najpierw export potem qtconfig
@macios4x:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=217547#p217547
@ArnVaker:
Sprawdziłem na czystej instalacji netinstall bez polecanych xorg, lightdm, openbox, lxappearance, qt4-qtconfig, smplayer.
Qtconfig u mnie łapie styl gtk OOTB.
Przecież dopisałem do ~/.gtkrc-2.0 ten wpis "include..." ze ścieżką mojego motywu "atest"
# DO NOT EDIT! This file will be overwritten by LXAppearance. # Any customization should be done in ~/.gtkrc-2.0.mine instead. gtk-theme-name="waldorf" gtk-icon-theme-name="Faenza-Dark-CrunchBang" gtk-font-name="Verdana 10" gtk-cursor-theme-name="DMZ-Black" gtk-cursor-theme-size=0 gtk-toolbar-style=GTK_TOOLBAR_BOTH_HORIZ gtk-toolbar-icon-size=GTK_ICON_SIZE_LARGE_TOOLBAR gtk-button-images=0 gtk-menu-images=1 gtk-enable-event-sounds=0 gtk-enable-input-feedback-sounds=0 gtk-xft-antialias=1 gtk-xft-hinting=1 gtk-xft-hintstyle="hintslight" gtk-xft-rgba="rgb" include "/home/arnvaker/.gtkrc-2.0.mine"
I nie bangla bez eksportowania.
macios4x napisał(-a):
Przecież dopisałem do ~/.gtkrc-2.0 ten wpis "include..." ze ścieżką mojego motywu "atest"
No właśnie w tym problem :)
Tego ma nie być.
@ArnVaker:
# DO NOT EDIT! This file will be overwritten by LXAppearance. # Any customization should be done in ~/.gtkrc-2.0.mine instead. gtk-theme-name="Clearlooks" gtk-icon-theme-name="hicolor" gtk-font-name="Sans 10" gtk-cursor-theme-size=0 gtk-toolbar-style=GTK_TOOLBAR_BOTH gtk-toolbar-icon-size=GTK_ICON_SIZE_LARGE_TOOLBAR gtk-button-images=1 gtk-menu-images=1 gtk-enable-event-sounds=1 gtk-enable-input-feedback-sounds=1 gtk-xft-antialias=1 gtk-xft-hinting=1 gtk-xft-hintstyle="hintfull" include "/home/yossarian/.gtkrc-2.0.mine"
To z tego świeżego systemu.
Skasowałem wpis i zmieniłem motyw na GTK+ ale nie moge ustawić tego konkretnego, mojego
Co to znaczy że nie możesz? W LXAppearance?
Może silnika engine do tego motywu brakuje.
LXAppearance nic nie zmienia.
Zainstalowałem wszystkie pakiety gtk2-engines* i gtk3-engines*
Co to konkretnie za motyw?
Inne działają?