Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Szukam jakichś sensownych i kompletnych ebooków do programowania w Qt4, zarówno w C++, jak i w jakimś języku skryptowym.
Na necie znalazłem kilka opasłych tomisk po angielsku, napisanych żargonem dość profesjonalnym, i nie wszystko z nich czaje wystarczająco, natomiast po polsku widzę tylko dość skromne materiały w stylu okienko + okienko => kalkulator lub obrazek.
A potrzebuję w miarę kompletny materiał, jak wpakować wstawkę js, jak używać np QtSql i QSlider, itp, mile widziany w miarę kompletne opracowanie.
O takich bajerach, jak w Qt-demo na razie nie marzę, ale chciałem sobie przerobić jeden mały programik (na początek), potem może coś większego, np może spróbuję przepisać interfejs Twinkle na QT4.
W każdym razie zamieram nieźle poznać QT.
Wszelkie uwagi mile widziane. ;)
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-01-16 06:56:03)
Na stronce:
http://qt-project.org/books
Masz trochę pozycji - pewnie coś z tego trzeba by przyczaić (któraś zdaje się jest w formie darmowego ebook'a). Ale szczerze powiedziawszy dla mnie lepiej sprawdza się patrzenie na przykłady + googel aniżeli książki ;]
Po polsku to już w ogóle będzie ciężko.
Radziłbym pytać się o wątpliwości na stronce: www.qtcentre.org - prędzej w ten sposób się dowiesz jak zrobić coś konkretnego aniżeli z jakiejkolwiek książki ;]
Ostatnio edytowany przez Huk (2013-01-16 08:28:11)
Jak naskrobię może klocek kodu, to owszem, qtcentre, ale na razie, to przeważnie nawet nie wiem, o co się pytać.
Dlatego mam taki kłopot z obczajeniem angielskiej dokumentacji, ściągnąłem kilka książek, po kilkaset stron każda, i je przejrzałem.
W Helionie też o QT4 zbyt wiele nie zauważyłem, moze poza tym:
http://helion.pl/ksiazki/c-wykorzystaj-potege-aplik … ek,cppwyk.htm
Ale zanim polecę do księgarni, chcę się upewnić, że w ogóle potrafię się tego nauczyć na zadowalającym poziomie, bo wyznaję zasadę, albo dobrze, albo wcale.
Na razie jestem w stanie naskrobać może z 10 linijek dziennie, co czasami zadziała, częściej nie. :D
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-01-16 09:41:54)
Szczerze powiem że ja bym jednak poszukał na Twoim miejscu jakichś tutoriali i polukał w dokumentacje - co jak co, ale dokumentacja w QT ma sporo bardzo fajnie opisanych przykładów do większości klas i metod ;]
Wątpię żebyś znalazł jakiś dobry podręcznik po polsku. Po angielsku przeglądałem kiedyś pierwsza edycję tej książki:
http://www.cuteqt.com/blog/wp-content/uploads/2009/ … ndedition.pdf
Z tego co widzę jest tam "Begginers guide" więc może warto od tego zacząć?
Najlepiej to patrzeć w dokumentację, oraz w przykłady na stronie Qt
Pomalutku, aż do skutku, obczaiłem troszkę nie przykładów, ale źródeł działających programów.
W każdym razie składnia nie jest zbyt przerażająca ;)
Nawet w qt-demo. :D
Jakoś sobie poradzę, w razie czego będę pukał na forum. ;)
@Jacekalex:
NAWET w QT-Demo :P ? Oj oj oj - IMHO QT ma na tyle dobrze opisane 90% przykładów że to co na początku "przeraża" szybko się przyswaja. Jak już QT-Demo wchodzi w krew to dalej będzie z górki :)
Ja tam muszę rzucić okiem nq QT5 ile się różni od czwórki...
Jedno pytanko:
Przy QT4 portowanie Linux <=>Win$ to jakiś horror?
Bo w źródłach QT są nawet skrypty do kompilowania całego bajzlu na Windows.
W którymś wątku pisałeś, ze dopiero QT5 ma być w pełni przenośne.
Ja na razie popełniłem może ze 20 linijek kodu, nawet działało. :D
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-01-21 12:35:35)
Nie, nie - QT5 ma być w pełni przenośne w sensie że ma śmigać (już śmiga?) na systemach innych niż Linux, Windos i Mac - głównie chodzi o pełne wsparcie dla Andka i IOS'a które obecnie było tylko alpha. Samemu napisałem sporo pierdółek w tym aplikacje na OpenGL i nie było większych problemów - z samym QT nie było w sumie żadnych - wystarczyło przekompilować, raczej z bibliotekami pomocniczymi - np OpenGL dla Linucha i Windosa miało inny include ;]
Jest klika bibliotek typowo systemowych - ale są wyraźnie oznaczone.
Ostatnio edytowany przez Huk (2013-01-21 18:32:30)