Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Zainstalowalem debiana 6.0.6 i wszystko super - tylko jak uruchomic teraz wifi?
Moja wiedza na temat linuxa praktycznie jest zerowa, do tej pory mialem jedynie stycznosc z ubuntu. Jednak ze wzgledu na sprzet zmuszony jestem "do przesiadki" na cos znacznie lzejszego. Padlo na lubuntu - fajnie, ale za ciezkie na 256 ddr'ow... Za to debian z lxde smiga jak rakieta! (obraz: debian-6.0.6-mips-xfce+lxde-CD-1.iso)
Jedyny problem w tym, ze nie mam tu sieciowki, a jedynie wifi... (lacze sie z niezabezpieczona siecia - lubuntu znajduje siec i laczy sie bez problemu). Ale jak to zrobic na debianie...
lubuntu uzywa sterownika rt61pci (jesli to ma jakies znaczenie)
Prosze o pokierowanie mna co i jak... Z gory dziekuje :)
nb
Na początek zainstaluj pakiet firmware-ralink
nb napisał(-a):
obraz: debian-6.0.6-mips-xfce+lxde-CD-1.iso
Na pewno architektura mips?
firmware-ralink
Ostatnio szukajac rozwiazania mojego problemu znalazlem cos takiego: http://packages.debian.org/squeeze/firmware-ralink
Domyslam sie, ze to o to chodzi... (Moze glupio teraz zapytam, ale... co i jak tu sciagnac, zeby przy pomocy cd wrzucic to na debiana?)
architektura mips
A czy ma to jakies znaczenie? Nie mam pojecia szczerze powiem - na 99% ten obraz zassalem... W pliku readme pisze: Debian GNU/Linux 6.0.6 "Squeeze" - Official i386 xfce+lxde-CD Binary-1. Obrazow bylo wiele, nie bardzo wiedzialem co sciagnac... (Plyte nr 1, ale co pozniej zeby iksy byly... A tu patrze debian z xfce+lxde - uznalem, ze to to...).
Jesli to cos pomoze, to nie ma problemu zebym sciagnal inny obraz, wypalil i zainstalowal na nowo.
Dzieki :)
nb
Pokaż
dpkg --print-architecture
dpkg --print-architecture i386
Intel Celeron 2,4GHz
256MB DDR
Radeon 9200SE
P4X400-8233/5
HDD 40.1GB ATA
Zatem instalowałeś z obrazu dla i386, a nie mips. Czyli OK. :)
Te paczkę którą podlinkowałeś musisz zainstalować.
Potem kompa zrestartować.
Prosze o cierpliwosc i wyrozumialosc :)
Tak wiec... Czy o to chodzi?
Pobieranie pakietu źródłowego firmware-nonfree: firmware-nonfree_0.28+squeeze1.dsc firmware-nonfree_0.28+squeeze1.tar.gz
I jak to zainstalowac... Wrzucic te pliki do /home? i pozniej dpkg?
Jesli mozna prosic o "gotowy przepis" - nie z wygody, tylko irytujace jest skakanie miedzy 2ma systemami...
Dziekuje ;)
Tak tez zrobilem... Niestety w dalszym ciagu nie wiem co dalej, zeby odpalic przeladarke i nie denerwowac sie, ze nie mam tu neta i musze robic restart, zeby odpalic xp pod ktorym net dziala.... (nie musze chyba tlumaczyc jak frustrujace sa to czynnosci)
Spokojnie.
Do wszystkiego dojdziemy.
Teraz pokaż czy karta działa.Czy znajduje jakieś sieci.
Co zwróci polecenie
iwlist wlan0 scan
Przy okazji abyś sie nie musiał tyle razy przełączać podaj czy masz stałe IP ,czy przydzielane automatycznie poprzez dhcp.
hmm... spokojnie? latwo powiedziec :P
A wiec tak... po wpisaniu w konsoli:
iwlist wlan0 scan
, zwraca komunikat:
bash: nie znaleziono polecenia
tak dzieje sie rowniez po wpisaniu kazdej komendy z osobna. (choc moze jest to oczywiste...?)
Co do ip - wydaje mi sie, ze stale. Jak juz pisalem, lacze sie z niezabezpieczona siecia.
Ostatnio edytowany przez nb (2013-01-14 20:35:13)
Musisz zainstalować pakiet wireless-tools Powinien być na płycie instalacyjnej.
Wlozyć plyte i w terminalu
aptitude install wireless-tools
iwlist wlan0 scan
to trzeba z roota zrobić.
Co do ip - wydaje mi sie, ze stale. Jak juz pisalem, lacze sie z niezabezpieczona siecia.
To trzeba wiedziec.
W windowsie jak konfigurowałeś sieć ?
Wpisywałeś IP czy ustawiałeś na automatyczne.
Dlaczego nie Wheezy?
Wrzucam plyte, terminal root'a,
aptitude install wireless-tools
, wykrywa 2 nowe pakiety do instalacji i prosi o potwierdzenie. Klikam T (pewny instalacji), a tu:
Nieprawidlowe polecenie. (...)
Probuje raz jeszcze z malym t - ale efekt ten sam... <strzal w glowe> A MOZE DEBIAN MNIE PRZERASTA?! <zalamany>
Co do instalacji wifi pod xp wyglada to tak: wrzucam plyte, instaluje stery, wyskakuje Ralink Wireless Utility po czym po chwili ogarnia dostepne sieci, wybieram niezabezpieczona i klikam Add to Profile.
Co do ip, to jest stale na 99,9%.
A tak na marginesie...
Podczas ladowania systemu rzucil mi sie jakis error w oczy... Ctrl+Alt+F1:
Setting up ALSA...warning: 'alsactl restore' failed with error message 'Unknown hardware: "VIA8233" "Realtek ALC650F" "AC97a:414c4723" "0x1695" "0x3005"
sadze, ze to chodzi o dzwiek, z ktorego poki co i tak nie korzystam, ale jak juz oko dziablo, to mysle napisze... :)
Wrzucam plyte, terminal root'a,
Kod:
aptitude install wireless-tools, wykrywa 2 nowe pakiety do instalacji i prosi o potwierdzenie. Klikam T (pewny instalacji), a tu:
Kod:
Nieprawidlowe polecenie. (...)Probuje raz jeszcze z malym t - ale efekt ten sam... <strzal w glowe> A MOZE DEBIAN MNIE PRZERASTA?! <zalamany>
Y
Ostatnio edytowany przez yossarian (2013-01-14 21:29:39)
Przy płycie musisz nacisnąć y nie t.
Już wiem ze masz dhcp.
iwlist wlan0 scan wlan0 Interface dosen't support scanning : Network is down
ip link set wlan0 up
Aha... dziala... znaczy sie pokazuje wiele sieci :D co dalej?
Sprawdź czy się połączysz w ten sposób:
wpa_passphrase nazwa_sieci hasło_do_sieci > /tmp/wpa.conf wpa_supplicant -Dwext -iwlan0 -c/tmp/wpa.conf & dhclient wlan0
Instalowałeś jakiegoś Network Managera, Wicd? Tam możesz sobie to wyklikać.
Ja osobiście preferuję wpagui.
http://xrunhprof.wordpress.com/2009/09/19/setup-wpa … ng-on-debian/
Nie, nic nie instalowalem... A z tym angielskim to bym nie przesadzal...przeceniasz mnie :P
Zaraz ten kod sprawdze :)
Aha... lacze sie z siecia bez hasla - rozumiem, ze poprostu pomijam to miejsce?
A jesli to mozliwe, to chcialbym zeby sie sam, bez wpisywania komend laczyl... Laduje sie system, laczy sie net :)
Czy moglby mi ktos pomoc z tym pobieraniem pakietow... co ja tam mam kliknac, zeby to pagui pobrac? Jako *.deb
Ostatnio edytowany przez nb (2013-01-15 00:30:35)
Zainstaluj, więc tak, jak yossarian powiedział, jakiś program z GUI. Tak będzie najłatwiej.
Ja używam Wicd i bardzo sobie go chwalę.
Powinno wystarczyć:
iw wlan0 connect nazwa_sieci dhclient wlan0
i potem sprawdź status:
iw dev wlan0 link
i jak będzie działać to zainstaluj sobie wicd lub wpagui.
Ostatnio edytowany przez yossarian (2013-01-15 00:48:41)