Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Szukam narzędzia do szybkiego i wygodnego przeglądania dokumentacji najbardziej znanych plików nagłówkowych języka c (libc, stdlib, string, math i wiele innych).
W info libc brauje mi jakiegoś konsekwentnego spisu treści czy raczej indeksowania. Szukanie konkretnej funkcji i jej opisu zajmuje mi zbyt wiele czasu, pozatym samo libc to dla nie za mało.
Wszelkie propozycje mile widziane.
Pozdrawiam
A używałeś Kdevelop Assistant? nie wiem czy dokładnie o taki programik Ci chodzi ale do przeglądania API różnych bibliotek jest dość dobry, nie wiem jak ze standardowymi ale takie jak SDL, QT, KDE GTK itp są tam napewno a jak nie ma to sam się łączy z netem żeby pobrać potrzebną dokumentacje
Dzięki za odpowiedź
Jak wrócę z uczelni to "wypróbuję".
A znalazło by się może jeszcze coś bardziej niezależnego od konkretnego środowiska graficznego? Najlepiej jakieś przejrzyste narzędzie tekstowe.
Pozdrawiam
"man stdio" lub "more /usr/include/stdio.h" :-p, a tak na poważnie to opróczy info, mana i /usr/doc/ to z trybu tekstowego raczej nic wiecej nie wyciągniesz bo one i tak Ci dają powszechnie obowiązującą dokumentacje chyba że komuś się chciało pisać własne wersje doc do bibliotek ale mogę się mylic, a np do przeglądania manuali pod X'ami jest taki programik xman i jest zupełnie niezależny od KDE czy GNOME
Znam xman'a na widgetach Athena. Hmm to były chyba lata 80'te :). Fajnie się scroll przewija.
No zajżalem do repo i ...ugh... 126 MB zależności. Chyba nie najlepsza rzecz na mój motif-gtk desktop.
Pozostaje jak zwykle google my friend.
Pozdrawiam
No niestety tak to już jest z programami pod KDE, kochają przestrzeń :p no i chyba niektóre zależnosci rzeczywiscie przerażają, nie wiem czy to wina twórców KDE czy Debiana ale żeby zainstalowac jedną aplikacje czasem chcą sie zainstalowac inne zupełnie nie związane z tym ( choćby kdegames czy cos takiego) ale google to chyba nie zastąpi najlepszy manual :p ( tym bardziej że to "naturalny wróg Microsoftu" jak to mówili na wykładzie ludzie z IBM'a)
Dzięx za wszystkie odpowiedzi
Pewnie muszę się poprostu przyzwyczaić do roproszonego systemu dokumentacji.
Pozdrawiam
Strony: 1