Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy przy przenoszeniu danych między różnymi partycjami (ntfs->ext3, ext3->ntfs) mogą wystąpić jakieś straty. Może wystąpić niespójność danych, czy nawet ich uszkodzenie?
Ostatnio edytowany przez Semerchet (2013-01-12 10:29:57)
Nie. Pamiętaj jednak, że owe systemy plików stosują inne uprawnienia do plików, więc te pójdą sie paść.
Ja mam następujące doświadczenia:
ntfs → ext3/ext4 nigdy nie wystąpiły problemy
ext3/ext4 → ntfs często zdarzały mi się problemy (chkdsk znajdował błędy), lecz danych nigdy nie utraciłem.
Dziękuje wam. [SOLVED]
przy ntfs → ext3/ext4 ja mam często problemy z polskimi znakami (w mc) nie wiem jak w konsoli
rozwiazuje to poprzez
mount -t ntfs-3g /dev/sdbN /mnt/winzgroza -o locale=pl_PL.utf8
i jest cacy
Chodziło mi bardziej o pliki wykonywalne np. .exe. Każdemu z nas zdarzyło się poprawiać komuś komputer. Więc tworzę małą partycję na końcu z ext i tam wrzucam sterowniki. Trochę to skraca czas kolejnej naprawy. Jest opcja hidden. I to też rozwiązanie. Później trzeba jednak unhidden. Strata uprawnień to w tym wypadku żaden problem. Zaoszczędzony czas bezcenny. Sterowniki chronione przed właścicielem komputera. I co najważniejsze, partycja nie widoczna z poziomu windowsa dla użytkownika.
Ostatnio edytowany przez Semerchet (2013-01-12 11:24:25)
ntfs -> EXT4 jak i w drugą stronę nie miałem nigdy żadnych problemów. Mam nawet folderek pod Linuxem "Pulpit Windowsa" i wczoraj np. wrzucałem plik o wielkości 10GB.
ja jak drivery są aktualizowane to ściągam ze stronki. do starszego sprzętu gdzie drivery są constans nagrywam na płytkę ;)