Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Korzystając z obecności na forum chciałbym rozwiązać pewien problem ze swoją kartą dvb-t.
Problem polega na tym, że karta działa poprawnie pod warunkiem, że włożę ją do już uruchomionego komputera. Jeżeli komputer będzie uruchomiony z włożonym turem do portu usb, to karta nie będzie działać.
Mój tuner to DVB-T Media-tech MT4168.
Jeżeli będą potrzebne dodatkowe informacje to proszę pytać.
Czego oczekuje? Chciałbym, rozwiązać problem każdorazowego wkładania tunera do uruchomionego komputera.
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-01-11 07:57:45)
Pokaż jeszcze wyniki:
lsusb dmesg
Mam gdzieś w szufladzie podobny tuner (może nawet ten sam) i, z tego co pamietam, normalnie działał.
dmesg
daj na wkleja i najlepiej aby były dwie wersje.
Jedna kiedy działa i druga kiedy nie działa.
Działa (tuner włożony po uruchomieniu kompa):
lsusb --> http://wklej.org/id/919347/
dmesg --> http://wklej.org/id/919354/
Nie działa (tz. działało przez 5 sekund, a potem stop).
lsusb --> http://wklej.org/id/919362/
dmesg --> http://wklej.org/id/919366/
Nie działa (tz. działało przez 5 sekund, a potem stop).
Jak rozumiem to uruchomiłeś kompa z włożoną kartą a potem uruchomiłeś kaffeine.
Interesowal by mnie jeszcze dmesg bez uruchomienia programu do dvb ,tylko z samego startu kompa z wlożoną kartą.
Do ilin:
Tak jest jak napisałeś. Jeszcze raz to samo:
1. dmesg (karta włożona przed odpaleniem kompa, kaffeine nie było jeszcze włączone) --> http://wklej.org/id/919508/
2. dmesg (teraz odpalam kaffeine, które działa 10 sekund, a potem stop ) --> http://wklej.org/id/919509/
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-01-09 17:50:10)
Pokaż jeszcze
ls /lib/firmware | grep dvb
Przy okazji możesz sprawdzić czy zaskoczy po przeładowaniu ehci_hcd:
rmmod ehci_hcd modprobe ehci_hcd
ilin napisał(-a):
Pokaż jeszcze
userpc@userpc-desktop ~ $ ls /lib/firmware | grep dvb dvb-fe-xc5000-1.6.114.fw dvb-usb-dib0700-1.20.fw dvb-usb-it9135-01.fw dvb-usb-it9135-02.fw dvb-usb-terratec-h5-drxk.fw userpc@userpc-desktop ~ $
yossarian napisał(-a):
Przy okazji możesz sprawdzić czy zaskoczy po przeładowaniu ehci_hcd:
userpc@userpc-desktop ~ $ sudo rmmod ehci_hcd [sudo] password for userpc: ERROR: Module ehci_hcd does not exist in /proc/modules userpc@userpc-desktop ~ $ sudo modprobe ehci_hcd userpc@userpc-desktop ~ $
Po powyższych poleceniach kaffeine nie działa. Wyskakuje "No device found."
Na tym module się właśnie wywala.
Pewnie wbudowany jest w kernel:
grep -i ehci_hcd /boot/config-`uname -r`
Sprawdź na kernelu z aptosida.
Mam identyczny chip i działa bez problemu.
Pewnie masz ten przypadek:
Issues with 9006 Chip version 1 devices resetting USB controller.
Nie wiem, czy to jest problem kernela, bo sprawdzałem je wszystkie od 3.5 w górę (z aptosida też instalowałem dwie wersje). Problem opisałem na forum emitela.
userpc@userpc-desktop ~ $ grep -i ehci_hcd /boot/config-`uname -r` CONFIG_USB_EHCI_HCD=y CONFIG_USB_EHCI_HCD_PLATFORM=y userpc@userpc-desktop ~ $
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-01-09 20:02:11)
W każdym bądź razie na Debianie ten tuner działa.
CONFIG_USB_EHCI_HCD=m CONFIG_USB_EHCI_HCD_PLATFORM=y
Sprawdź na kernelu aptosida czy zadziała po przeładowaniu tego modułu.
Tam w dmesg widac ,ze nawet w tym przypadku działającym urządzenie jest najpierw resetowane.
root@debian:/home/adam/Desktop# modinfo dvb-usb-it913x filename: /lib/modules/3.7-1.slh.2-aptosid-686/kernel/drivers/media/usb/dvb-usb-v2/dvb-usb-it913x.ko firmware: dvb-usb-it9137-01.fw firmware: dvb-usb-it9135-02.fw firmware: dvb-usb-it9135-01.fw license: GPL version: 1.32 description: it913x USB 2 Driver author: Malcolm Priestley <tvboxspy@gmail.com> srcversion: 40D8092D49160E7E44BC9E2 alias: usb:v048Dp9006d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*in* alias: usb:v048Dp9005d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*in* alias: usb:v1B80pE411d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*in* alias: usb:v048Dp9135d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*in* alias: usb:v1B80pE409d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*in* depends: dvb_usb_v2,usbcore,rc-core intree: Y vermagic: 3.7-1.slh.2-aptosid-686 SMP preempt mod_unload modversions PENTIUMII parm: debug:set debugging level (1=info (or-able)). (int) parm: firmware:set firmware 0=auto1=IT9137 2=IT9135 V1 3=IT9135 V2 (int) parm: adapter_nr:DVB adapter numbers (array of short)
Można by popróbowac z opcjami do tego modułu.
Konkretnie firmware.
Sprawdź najpierw czy umiesz wyładować moduł dvb-usb-it913x
rmmod dvb-usb-it913x
Potem załadowac
modprobe dvb-usb-it913x
Czy to czysto wejdzie.
Do ilin:
userpc@userpc-desktop ~ $ sudo rmmod dvb-usb-it913x [sudo] password for userpc: userpc@userpc-desktop ~ $ sudo modprobe dvb-usb-it913x userpc@userpc-desktop ~ $
Po powyższych poleceniach kaffeine nadal nie działa. Wyskakuje "No device found."
Bo się USB wykrzaczyło.
Chyba z firmware to też dobry trop.
U mnie wygląda tak:
dvb_usb_v2: downloading firmware from file 'dvb-usb-it9135-02.fw'
U Ciebie:
dvb-usb: downloading firmware from file 'dvb-usb-it9135-01.fw'
Ale niby wtedy masz działający.
Proponuję dla testu zrobić tak.
Plik /lib/firmware/dvb-usb-it9135-02.fw przenies sobie np do domowego aby go tam nie było.
Potem zrestartuj kompa i zobacz czy zadziała.
Jeśli nie to wyjmij i włóz kartę.
Wtedy powinna działać.
Sprawdź to.
Chodzi o sprawdzenie czy ten firmware jest odpowiedni.
Do ilin:
Nic to nie dało. Przeniosłam ten plik /lib/firmware/dvb-usb-it9135-02.fw na pulpit. Potem zresetowałem kompa i po 10 sekundach kaffeine padło. Wyjęcie i ponowne włożenie karty z usb nie pomogło. Wyskakuje "No device found."
Po tej czynności odpaliłem kompa bez włożonej karty, ale bez tego pliku /lib/firmware/dvb-usb-it9135-02.fw i karta działa poprawie.
Wniosek jest taki, że kartę muszę wkładać do odpalonego już kompa.
To juz wiemy ,że korzysta z tego właśnie pliku firmware.
Teraz pokaż
lsmod
przy działającej karcie.
Przyjrzymy się modułom.
Mi się wydaje, że to nie ma nic wspólnego z samą kartą.
Wywala się USB przy starcie gdy jest coś podłączone.
Sprawdź może jeszcze przeładowanie modułu ehci_hcd:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=220118#p220118
Do ilin:
lsmod przy działającej karcie -->http://wklej.org/id/919923/
Do yossarian:
Przeładowanie modułu nic nie daje:
userpc@userpc-desktop ~ $ sudo rmmod ehci_hcd [sudo] password for userpc: ERROR: Module ehci_hcd does not exist in /proc/modules userpc@userpc-desktop ~ $ sudo modprobe ehci_hcd userpc@userpc-desktop ~ $
Wyskakuje "No device found."
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-01-09 22:52:31)
Przecież napisałem Ci że masz sprawdzić na aptosidowym jajku.
Na ubuntowym nie przeładujesz.
Własnie
Zobaczcie
root@debian:/home/adam/Desktop# modinfo dvb_usb_it913x filename: /lib/modules/3.7-1.slh.2-aptosid-686/kernel/drivers/media/usb/dvb-usb-v2/dvb-usb-it913x.ko firmware: dvb-usb-it9137-01.fw firmware: dvb-usb-it9135-02.fw firmware: dvb-usb-it9135-01.fw license: GPL version: 1.32 description: it913x USB 2 Driver author: Malcolm Priestley <tvboxspy@gmail.com> srcversion: 40D8092D49160E7E44BC9E2 alias: usb:v048Dp9006d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*in* alias: usb:v048Dp9005d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*in* alias: usb:v1B80pE411d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*in* alias: usb:v048Dp9135d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*in* alias: usb:v1B80pE409d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*in* depends: dvb_usb_v2,usbcore,rc-core intree: Y vermagic: 3.7-1.slh.2-aptosid-686 SMP preempt mod_unload modversions PENTIUMII parm: debug:set debugging level (1=info (or-able)). (int) parm: firmware:set firmware 0=auto1=IT9137 2=IT9135 V1 3=IT9135 V2 (int) parm: adapter_nr:DVB adapter numbers (array of short)
depends: dvb_usb_v2,usbcore,rc-core
dvb_usb_v2
U ciebie jest dvb_usb
Podstawowy sterownik jest w nowszym kernelu inaczej skonstruowany.
Ma zależność w module nowszej generacji.
Dlatego u yossariana ta karta działa jak powinna a u Ciebie nie.
Do yossaria:
Teraz tego nie zrobie bo nie mam go zainstalowanego.
To zainstaluj jutro i daj znać o wynikach.
Jaką wersje zainstalować ?