Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Chciałem sobie ustawić skróty klawiszowe do Deadbeefa z wykorzystaniem klawisza funkcyjnego "Fn".
Niestety przez GUI się tego mnie nie udało zrobić.
Mam więc dwa pytania:
1. Wie ktoś gdzie są owe skróty zapisane ? I czy można to w ogóle tak ręcznie edytować ?
2. Kiedyś, jakoś monitorowałem z konsoli co "klikam". Nie pamiętam niestety jak się owy skrypcik nazywał.
Pozdrawiam,
caro_cenzura
Ad. 1. Poszukaj w ~/.config/deadbeef/
Ad. 2. xev
Sorry, że wpakuję tu swój nieduży problem ale działają wam skróty globalne?
Miziak: działają ;)
@PavloAkaLogan
Mnie się nawet nie udało ustawić owych skrótów. Też używam 0.5.6
@yossarian
Dzięki, zaraz poszukam sobie.
Hmm... dziwne....
xev w ogóle nie widzi mojego klawisza funkcyjnego. Wie ktoś co może być nie tak ?
Ostatnio edytowany przez caro_cenzura (2013-01-05 22:05:24)
To jak macie to ustawione, ja w ustawieniach w zakładce `Skróty klawiszowe` mam dodane kombinacje klawiszy i działają mi tylko gdy okno nie jest aktywne...
Ostatnio edytowany przez Miziak (2013-01-06 00:23:42)
A jakie masz te skróty poustawiane ?
np.
play/pause - ctrl + alt + 5 z numerycznej
Właśnie zauważyłem, że nawet jak okno ma focusa to taki skrót nie trybi...
Ostatnio edytowany przez Miziak (2013-01-06 11:24:27)
Ja również mam xfce4.8 i u mnie bangla, z wyjątkiem tego klawisza funkcyjnego.
Może czegoś na wzór poniższego?
http://linux360.pl/forum/thread-5211.html
@ArnVaker
Poprawione.
Ostatnio edytowany przez PavloAkaLogan (2013-01-06 21:57:24)
PavloAkaLogan: tagi code służą do wstawiania poleceń, wyników poleceń itp. Wstawiając w nie linki tylko utrudniasz dostęp do nich.
@Miziak
Przeglądnij sobie ~/.config/deadbeef/config i poszukaj czy zapisały Ci się tam hotkeys.
Jeśli nie to spróbuj ręcznie dodać wpis. Powinien on wyglądać tak:
hotkeys.key1 klawisz(e)_skrótu: funkcja_do_wykonania hotkeys.key2 klawisz(e)_skrótu: funkcja_do_wykonania ...
Przykładowe funkcje: play_pause, volume_up, next, prev etc.
Zaznaczę jeszcze, że przy dokonywaniu zmian w configu musisz mieć skillowanego deadbeefa, chwilę się z tym męczyłem, bo nie zapomniałem, że mi się do tray'a minimalizuje.
@reszta
Jest w ogóle możliwość ustawienia hotkey z wykorzystaniem klawisza funkcyjnego ?
np. Fn + s
@caro_cenzura
Nie wiem czy to ma akurat coś do rzeczy ale sprawdzałem to wcześniej hot'y się zapisują :)
@PavloAkaLogan
Tylko co to te:
disable mm-key bindings
W ustawianiach klawiatury xfce nie ma szczególnie czego włączać/wyłączać...
Jakieś inne pomysły?
tak tylko diagnostycznie:
na t61 skróty działaja, mam FN + strzałki , na nich mam narysowane dodatkowe funkcje, jeżeli próboje ustawi na klawiszu który nie ma "niebieskiej" altternatywnej funkcji to nie dziala.
@gindek
Tak się właśnie domyślałem, że o to z Fn'em chodzi. Dzięki za potwierdzenie moich dedukcji.