Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
jako, iż stary laptop lekko nie domaga zastanawiam się nad zakupem sprzętu.
Myślałem o serwerach dedykowanych z allegro albo samemu coś złożyć np. z Core i5 lub i7 i dyskach SATA III 10000obr./min.
Na serwerze chcę uruchomić:
- bind - maksymlanie 10 domen
- apache2
- php5
- mysql - maksymalnie 5 baz do Wordpressa i może 2 bazy do sklepów internetowych
- ftp - maks 10 użytkowników
- ssh - maksymalnie 5-10 użytkowników
- serwer poczty - maksymalnie 3 użytkowników
- samba i dysk zewnętrzny 2TB USB
No i może kiedyś wirtualne serwery... Ale to na innym sprzęcie.
Łączę docelowe będzie 15/15 mega albo 20/20 i 2 publiczne stałe IP.
Kwota na sprzęt to na razie 1500 zł. Nie muszę wszystkiego kupować na raz...
Czekam na wszelkie propozycje :)
POZDRAWIAM!
Ostatnio edytowany przez oSAlj (2013-01-03 20:06:08)
To to raczej serwer nie będzie.
Dyski:
-ATA 10K RPM to np. Velociraptory - droga zabawa
-Z dysków 10k lub 15k RPM to tylko i wyłącznie SAS
- w tym wypadku najlepiej SATA 7,2k RPM np. WD RE ale to nadala drogie (z PERC h710 całkiem niezle sie spisują)
- stosunkowo budżetowo to WD RED NAS, no ale one mają URE 10^14 czyli desktopowo.
Płyta:
- coś server grade ale to wyczerpuje budżet więc znów pewnie desktop
CPU:
- skoro desktop to w zależności od upodobań jakiś AMD X4 czy core i5 wskazany
RAM:
- im więcej tym lepiej
Obudowa:
- dobrze chłodzona, sporo wentylatorów
- przydatne filtry - mniej syfu bedzie w srodku
Jak by nie patrzeć 1500 na taki sprzęt to za mało, wystarczy policzyć koszt dysków (np. 3 dla RAID 1+HS).
Jeśli za to używka to nie bierz niczego innego niż sata bo koszty dysków będą duże (pomijam kwestie wydajności) no i małe racki są głośne dla przykładu Dell r210 hałasuje conajmniej 3 razy głośniej niż R520 który jest znaczeni większy (ale ma więcej wentylatorów więc mogą chodzić na niższych obrotach).
Ostatecznie chyba dedykowany może się sprawdzić lepiej - o ile na siebie będzie zarabiał.
Ostatnio edytowany przez qluk (2013-01-03 22:47:21)
@up: dedyka u jakiegoś dostawcy, a nie VPS - VPS ma... paskudne ograniczenia, o których się dowiadujesz, gdy zaczniesz z niego korzystać :) np. ilość procesów do 100, ilość otwartych deskryptorów, itd. Już nie raz wchodziłem na yellow zone i red zone :)
Niektóre vpsy są wydajniejsze od dedyków, poza tym trzeba znaleźć pasującą do zapotrzebowania, a nie brać pierwszą z brzegu.
@paoolo no tak jak masz podspodem pamiętasz dawne czasy;) musisz wiedzieć co kupujesz. Czy to jest maszyna czy pececik czy ma raida sprzętowego czy nie jakie ma łącza jaka technologia a nie tylko czysta tabelka z której nic nie wynika i myśl "tutaj tanio a tutaj drogo tutaj tanio tutaj drogo"........
@up, @up² oj oj nie wiedziałem :) ale teraz już wiem. Tzn. VPS stoi u einz-und-einz (1&1) w wersji najprostszej (10GB space, port 100Mbps, brak limitów transferu, 1GB RAM, procek, wg specyfikacji 25% mocy (!?), ale... cat /proc/cpuinfo pokazuje Quad-Core AMD Opteron(tm) Processor 2352, wziąłem na 3 miesiące, żeby sprawdzić, i... oficjalnie nie znalazłem informacji o ograniczeniach na ilość procesów, otwartych deskryptorów.. dopiero w panelu administracyjnym się doszukałem, gdy notyfikował i o red alertach). Nie służy do masowego świadczenia usług ludkom, więc Apache2 w wersji worker/prefork z ograniczoną ilością klientów wystarcza mi. Służy jako proxy ;)
A opis nie wskazuje na zdolności IT, ino znajomość tego forum, acz chmuri jest starszy ode mnie. Pamiętam LonGera, pamiętam jak Trin się na forum pojawiła, i NIC'a, no i jak milyges się bronił, i nawet Tech'a pamiętam, no i Ryszarda, i jak tu jeszcze BiExi się udzielała, no i mieliśmy dużo ludków z Irlandii, i to jak się layout zmieniał, jak portal powstawał i kiedy nas było malutko :) Pamiętam. Kurczaczek. Latka lecą. No i ludek dorasta.
Ostatnio edytowany przez paoolo (2013-01-05 16:27:30)
VPS vs maszyna w tej samej konfiguracji; zawsze to drugie wygrywa.
Wracając do tematu to jak patrze, że pytający chce sambe i dysk 2TB na USB to VPS, czy dedykowany, czy też kolokacja nie wchodzi w grę :]
No ale można postawić "trzepako serwer" :P
To że dedyk lepszy to wiadomo :) VPS służy u mnie za proxy do... maszynki (a ta ma fajne rzeczy :D no i jest maszyną namacalną), która stoi w domu. VPN po TCP (tunel UDP czasem się nie zestawiał lub gubił), konfiguracja Apache2 z mod_proxy i mod_cache i działa.
VPN po TCP? Zapewne wewnątrz puszczasz kolejne TCP, teraz zagub ramkę zewnętrzną (tunelującą) i popatrz ile retransmisji poleci oraz zdublowanych ramek.
UDP z wewnętrznym ruchem TCP działa bardzo dobrze, jednakże tutaj odgrywać rolę może konfiguracja po stronie dostawcy VPS lub sam VPS.
Robi się OT: przez dłuższy czas po UDP było OK (tak, wiem czym jest UDP, jak to się ma, dlaczego TCP jest be, bo ma ACK'i, i w ogóle dużo nadwymiarowych danych), ale zauważyłem, że za którymś padem tunelu (zmiana IP adresu klienta), nie chciał się podnieść - obserwacja firewalli, restartowanie obu końcówek itd. Być może coś jeszcze nie zauważyłem z tymi tunelami, być może też dostawcy to się po prostu nie podoba i jakiś dodatkowy firewall po analizie ruchu blokuje itd. Koniec OT :) bo głupieję. Ale uczę się, uczę, cały czas się uczę ;) Jak kiedyś przypadkiem posłałem na tamten świat tablice routingu, przy postawionym tunelu VPN (u klienta) to pomimo braku domyślnej trasy, ruch przez tunel był :) a tunel podpinał się gdzieś idąc za trasą domyślną. To był nader ciekawe.
Tak więc na razie działa laptop i z niego zrobię sobie domowy serwer.
Wsadziłem nowy dysk SATA HITACHI 160 GB 7200obr./min. i nowy wentylator. Laptop działa normalnie.
Co do serwera to się wstrzymam trochę z zakupem.
Tak w marcu chcę zakupić płytę główną z procesorami:
MOBO: http://www.komputronik.pl/product/166406/Komputery/ … Z9PR_D12.html
CPU: 2 x http://www.komputronik.pl/product/147694/Sprzet_kom … B_Cache_.html
To są obecnie tylko przykłady :)
Jeszcze myślę jak podzielić nowy dysk?
/boot 100MB
/ 5 GB
/usr 8 GB
/var 50 GB
/home co zostanie
Czy może jakoś inaczej?
Na serwerze będzie mój blog i kilka małych stron znajomych, mysql, ftp, ssh, php
Ostatnio edytowany przez oSAlj (2013-01-08 11:31:05)