Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Czy w jakiś prosty sposób można sprawić, by w katalogu /var/cache/apt/archives były jedynie aktualne (ostatnie wersje) zainstalowanych pakietów?
Mój problem to ciągły brak miejsca na głównej partycji / - okazuje się, że 9 GB to w moim przypadku za mało.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez pioki (2012-12-30 08:10:47)
Takiej opcji w menedżerach pakietów nie widziałem, chyba tylko jakimś skryptem, np.: http://askubuntu.com/questions/96580/how-to-clean-v … versions-of-e
EDIT: No albo w ogóle czyścić wszystko, w razie czego stare pakiety dostępne są na snapshot.debian.org.
A zwykłe autoclean?
autoclean
Usuwa wszystkie pakiety, które nie mogą być dłużej pobrane. Pozwala to na zapobiegnięcie stopniowemu, nadmiernemu rozrostowi pamięci podręcznej, bez
potrzeby jej całkowitego opróżniania.
Nie mogą być pobrane starsze wersje, więc by pasowało.
Jak kiedyś używałem autoclean, to działał inaczej – zostawiał wszystkie deby zainstalowanych pakietów, usuwał wszystkie deby niezainstalowanych pakietów. No ale może coś się zmieniło. :)
Właśnie sprawdziłem ;)
apt-cache policy inkscape inkscape: Zainstalowana: 0.48.3.1-1.1 Kandydująca: 0.48.3.1-1.2 Tabela wersji: 0.48.3.1-1.2 0 500 http://ftp.uk.debian.org/debian/ sid/main amd64 Packages *** 0.48.3.1-1.1 0 100 /var/lib/dpkg/status
Przed aktualizacją:
ls /var/cache/apt/archives |grep inkscape inkscape_0.48.3.1-1.1_amd64.deb
po aktualizacji:
ls /var/cache/apt/archives |grep inkscape inkscape_0.48.3.1-1.1_amd64.deb inkscape_0.48.3.1-1.2_amd64.deb
i po autoclean:
ls /var/cache/apt/archives |grep inkscape inkscape_0.48.3.1-1.2_amd64.deb
Działa tak jak powinno.
To fajnie. :) Pamiętam, że kiedyś jak jeszcze miałem bardzo wolnego neta i trzymałem pobrane pakiety, to mnie to zatrzymywanie wszystkich starych wersji denerwowało. ;)
EDIT: Wróć, odwrotnie. :) Denerwowało mnie, że zostawiał deby niezainstalowanych pakietów. :D Zamieszałem, sorry.
Na upartego można by wtedy użyć clean i download tylko zainstalowanych pakietów?
ArnVaker napisał(-a):
To fajnie. :) Pamiętam, że kiedyś jak jeszcze miałem bardzo wolnego neta i trzymałem pobrane pakiety, to mnie to zatrzymywanie wszystkich starych wersji denerwowało. ;)
EDIT: Wróć, odwrotnie. :) Denerwowało mnie, że zostawiał deby niezainstalowanych pakietów. :D Zamieszałem, sorry.
A czy przypadkiem właśnie wtedy nie używałeś eclean-{dist|pkg} do takich celów?
Bo działa całkiem znośnie.... :D
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-12-29 14:01:06)
yossarian: przy wolnym necie to niezbyt się kalkulowało, teraz to w ogóle nie trzymam pobranych pakietów.
Jacekalex: no coś w tym stylu: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=163842#p163842
eclean -d distfiles
:)
No fakt, trochę głupi pomysł ;)
Hm, nie przypuszczałem że to takie proste i wystarczy wykonać `aptitude autoclean`. Szkoda trochę, że to rozwiązanie chyba usuwa zatrzymane pakiety...
Skrypt z 2 posta być może wykorzystam przy czyszczeniu lokalnego repozytorium gdzie mam podobny problem (swoją drogą po `sh skrypt` pluje błędami, a po `bash skrypt` już nie).
Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
A tak w ogóle po co Ci te pakiety?
Już odpowiadam - nie mam szybkiego neta i nie chcę po kilka razy ściągać tego samego. Jeśli instaluję system na innym komputerze mogę wykorzystać je jako lokalne repozytorium przyspieszając instalację (przy podobnych zainstalowanych aplikacjach praktycznie nic nie trzeba dociągać).
Poza tym, przydaje się przy korzystaniu z takich programów jak np. debdelta-upgrade.
A ile masz tych zatrzymanych pakietów? Kilka?
Możesz im podbić wersję i umieścić w lokalnym repozytorium.
Ewentualnie zrób sobie jakiś alias aptitude hold + cp.
Trochę się nie zrozumieliśmy, zatrzymane wersje pakietów nie są dla mnie jakimś wielkim problemem. Ale przemyślę twoje propozycje.
W sumie temat uważam za rozwiązany.
Strony: 1