Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
ArnVaker napisał(-a):
No trochę dużo tych pakietów
Pakiety z repozytorium mate i deb-multimedia.
I nic poza tym? Bo mnie się właśnie nie chciało przeglądać dokładnie. :)
Wersji nie wyświetla a wszystko wydaje się być z tych dwóch źródeł.
Zatem:
aptitude -F "%c%a%M %p %40v — %d" search '?any-version(~i !?and(~ODebian ~Atesting))'
:)
BTW, schemat wyświetlania listy pakietów można na stałe np. do apt.conf wrzucić:
Aptitude::CmdLine::Package-Display-Format "%c%a%M %p %40v — %d";
====================
W zasadzie można dać:
aptitude search '?any-version(~i !?and(~Atesting))'
Wyskoczą pakiety spoza repozytoriów dla testinga. Przy poprzednim wyskakiwały pakiety spoza oficjalnego repozytorium testinga.
Wszystko instalowałem z repo oprócz Iron, XnView, XnConvert i applet MateNu
Ten pakiet co wcześniej przeszkadzał też był z repo, tylko nie z tego co powinien.
Obecnie jestem na testing'u ale myślę o przejściu na stałe na Sid'a którego obecnie testuję. Chodzi mi jednak o to, czy Sid nie jest zbyt problematyczny w codziennym użytkowaniu? Tak, domyślam się że najlepiej po prostu sprawdzić i przetestować, co też właśnie robię. Chcę jednak do niego dołączyć repo experimental aby mieć nowsze wersje co niektórych programów tj. Iceweasel, Libre Office, i w związku z tym mam pytanie czy u Was taka "mieszanka" (sid + experimental) nie powoduje problemów na przykład podczas aktualizacji oprogramowania albo z zależnościami? Z zależnościami radze sobie poprzez aptitude install -f ale ciekawi mnie czy z perspektywy czasu (miedzy innymi z powodu dużych zmian w Sid) system nie uwali się albo nie spowoduje problemu z zależnościami którego trudno będzie rozwiązać?
Na obecną chwilę jest spokój.
Jak wydadzą Wheezy to się w Sidzie zacznie :)
Poza okresem mrożenia, zazwyczaj wystarcza testing. Jest w miarę aktualny. Różnica to jakieś 10-14 dni, więc da się wytrzymać.
Czasem coś wylatuje z testinga i warto mieć dodatkowo włączone (ale z ustawionymi priorytetami) repo sida.
Sid wymaga pewnych umiejętności (szczególnie czytania komunikatów) bo problemy moga być.
Ja osobiście nie miałem jakichś istotnych, ale nikt ci tego nie zagwarantuje.
Myślę, że zestaw testing + wybrane pakiety z unstable + wybrane pakiety z experimental jest w miarę optymalny. Podobno mieszać się nie powinno, ale moim zdaniem to bardziej dotyczy mieszania stable z wyższymi wersjami (choć jeśli ktoś wie co robi :)), natomiast testing, unstable oraz experimental są na tyle blisko siebie, że nie powinno być z tym większych problemów. Na pewno mniej niż przy unstable + experimental na równorzędnych priorytetach.
ArnVaker napisał(-a):
Myślę, że zestaw testing + wybrane pakiety z unstable + wybrane pakiety z experimental jest w miarę optymalny. Podobno mieszać się nie powinno, ale moim zdaniem to bardziej dotyczy mieszania stable z wyższymi wersjami (choć jeśli ktoś wie co robi :)), natomiast testing, unstable oraz experimental są na tyle blisko siebie, że nie powinno być z tym większych problemów. Na pewno mniej niż przy unstable + experimental na równorzędnych priorytetach.
ja tak ma i nie narzekam