Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej.
# locale locale: Cannot set LC_CTYPE to default locale: No such file or directory locale: Cannot set LC_MESSAGES to default locale: No such file or directory locale: Cannot set LC_ALL to default locale: No such file or directory LANG=pl_PL.UTF-8 LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8" LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8" LC_TIME="pl_PL.UTF-8" LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8" LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8" LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8" LC_PAPER="pl_PL.UTF-8" LC_NAME="pl_PL.UTF-8" LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8" LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8" LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8" LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8" LC_ALL=
Co z tym można zrobić?
Oto końcówka tego, co wyświetla mi aptitude, gdy coś instaluję:
(...) Setting up localepurge (0.5.9-0.2) ... perl: warning: Setting locale failed. perl: warning: Please check that your locale settings: LANGUAGE = (unset), LC_ALL = (unset), LANG = "pl_PL.UTF-8" are supported and installed on your system. perl: warning: Falling back to the standard locale ("C"). locale: Cannot set LC_CTYPE to default locale: No such file or directory locale: Cannot set LC_MESSAGES to default locale: No such file or directory locale: Cannot set LC_ALL to default locale: No such file or directory Setting up manpages-pl (20060617-2) ... To enable these manpages set LC_MESSAGES to 'pl_PL'. Man will then search for Polish manpages under /usr/share/man/pl. Press return to continue.
Ostatnio edytowany przez Blackhole (2011-03-15 14:11:20)
apt-get install locales dpkg-reconfigure locales
?
Dzięki :) Już wcześniej zainstalowałem, ale nie wiedziałem, co potem zrobić, by się naprawiło.
Hej,
odkopię temat, bo mam pewien problem. Z powodu braku miejsca na partycji systemowej zaczął wieszać mi się system, więc pousuwałem co tylko się dało, a między innymi niepotrzebne locale przy użyciu programu localepurge. Efekt jest taki, że połowę systemu mam teraz po angielsku. Da się to jakoś odkręcić?
AFAIR przy usuwaniu localepurge podane jest polecenie do przeinstalowania wszystkich pakietów z których coś wywalił.
PS Mogłeś normalnie wątek założyć zamiast ten podbijać.
Z użytkownika:
locale locale -a
~ $ locale LANG=pl_PL.UTF-8 LANGUAGE= LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8" LC_NUMERIC=pl_PL.UTF-8 LC_TIME=pl_PL.UTF-8 LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8" LC_MONETARY=pl_PL.UTF-8 LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8" LC_PAPER=pl_PL.UTF-8 LC_NAME=pl_PL.UTF-8 LC_ADDRESS=pl_PL.UTF-8 LC_TELEPHONE=pl_PL.UTF-8 LC_MEASUREMENT=pl_PL.UTF-8 LC_IDENTIFICATION=pl_PL.UTF-8 LC_ALL=
~ $ locale -a C C.UTF-8 de_CH.utf8 en_AG en_AG.utf8 en_AU.utf8 en_BW.utf8 en_CA.utf8 en_DK.utf8 en_GB.utf8 en_HK.utf8 en_IE.utf8 en_IN en_IN.utf8 en_NG en_NG.utf8 en_NZ.utf8 en_PH.utf8 en_SG.utf8 en_US.utf8 en_ZA.utf8 en_ZM en_ZM.utf8 en_ZW.utf8 pl_PL.utf8 POSIX zh_CN.utf8 zh_SG.utf8
Restartowałeś X-y/system? Potrzebne Ci te wszystkie locale? Zazwyczaj wystarczy tylko polskie wybrać:
$ locale -a C C.UTF-8 pl_PL.utf8 POSIX
Wystarczą mi tylko polskie locale. W jaki sposób "wybrać tylko polskie"? Restartuję system...
Odznaczyć wszystkie poza pl_PL.UTF-8 w:
dpkg-reconfigure locales
Po tej komendzie nie pojawia się żadne pytanie o wybór - tylko to:
# dpkg-reconfigure locales Generating locales... en_AG.UTF-8... up-to-date en_AU.UTF-8... up-to-date en_BW.UTF-8... up-to-date en_CA.UTF-8... up-to-date en_DK.UTF-8... up-to-date en_GB.UTF-8... up-to-date en_HK.UTF-8... up-to-date en_IE.UTF-8... up-to-date en_IN.UTF-8... up-to-date en_NG.UTF-8... up-to-date en_NZ.UTF-8... up-to-date en_PH.UTF-8... up-to-date en_SG.UTF-8... up-to-date en_US.UTF-8... up-to-date en_ZA.UTF-8... up-to-date en_ZM.UTF-8... up-to-date en_ZW.UTF-8... up-to-date pl_PL.UTF-8... up-to-date Generation complete.
P.S. Po restarcie bez zmian.
Ostatnio edytowany przez davidoski (2012-12-22 15:04:53)
Dziwne, powinno pojawić się okno debconfa z wyborem. Przeinstaluj może locales i spróbuj jeszcze raz.
Bądź z palca spróbować wyedytować /etc/locale.gen
Zostawić odkomentowane tylko
pl_PL.UTF-8 UTF-8
To jest Ubuntu?
Mint
Mint na Ubuntu czy Mint na Debianie?
Na Ubuntu z XFCE wersja 13 (Maya)
Kurde, jeżeli nie chodzi o Debiana, to takie informacje przedstawia się na samym początku. W ubuntowych lokalizacja wygląda trochę inaczej, mają jakieś dodatkowe pakiety językowe i inne udziwnienia, które w Debianie nie występują. Niestety nie potrafię pomóc w takim razie (nie złośliwie, po prostu tam jest inaczej i nie wiem jak).
ok
Mam jeszcze takie pytanie. Udało mi się już prawie wszystko przeinstalować i polskie znaki powróciły nawet do Thunara i Synaptica. Zostało mi jeszcze kilka pakietów, które w Synapticu są oznaczone gwiazdką i po ich kliknięciu nie ma opcji "Zaznacz do reinstalacji". Jak je przeinstalować? Poniżej przykład (menedżer okien xfwm4):
aptitude reinstall nazwa_pakietu
;)
:) Na to bym nie wpadł. Ale coś nie chce zaskoczyć:
# aptitude reinstall xfwm4 Następujące pakiety zostaną PONOWNIE zainstalowane: xfwm4 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 1 ponownie instalowanych, 0 do usunięcia i 227 nieaktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B. E: Nie udało się odnaleźć pliku dla pakietu xfwm4. Może to oznaczać, że trzeba będzie ręcznie naprawić ten pakiet. E: Nie udało się odnaleźć pliku dla pakietu xfwm4. Może to oznaczać, że trzeba będzie ręcznie naprawić ten pakiet. E: Błąd wewnętrzny: nie można utworzyć listy pakietów do pobrania
To przełącz się na F1, wywal ten pakiet i zainstaluj ponownie.
Jak się będzie buntował to wywal go dpkg -P xfwm4