Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Problem może ma jakieś prozaiczne rozwiązanie, ale jestem początkującym użyszkodnikiem Debiana.
Otóż, najpierw chciałem "shaltować" system zwykłym
shutdown -h
, co też zrobiłem. W międzyczasie lapek się rozładował i wyłączył. A teraz jak włączam Debiana i próbuję się zalogować, to dostaję komunikat, że system się wyłączy o tej i o tej godzinie, ale wczoraj i potem z powrotem przerzuca mnie do okna/linii logowania.
Co można zrobić?
shutdown -c
?
Spoko, ale jak, jeżeli nawet nie mam konsoli? System prosi mnie tylko o login i wysyła powiadomienie, że się niby wyłączy.
Z trybu jednego użytkownika jeśli się da (nie wiem czy się da) lub tak jak tu: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=21723 (oczywiście zamiast passwd wykonując powyższe polecenie) lub chroot.
Jak masz pod ręką jakieś Ubuntu, albo inny system LiveCD, to możesz odpalić z tego innego systemu chroota, i wtedy spróbować coś naprawić, ja bym sformatował wtedy partycję swap.
Tylko ostrożnie, żebyś nie pomylił partycji.
Chroot z LiveCD?
# tak się wchodzi na konto root w LiveCD sudo -i # tworzysz -folder - punkt montowania mkdir /test #stawiasz chroota mount /dev/sdaX /test mount -o bind /dev /test/dev mount -o bind /sys /test/sys mount -t proc /proc /test/proc chroot /test
Wtedy znajdziesz się w powłoce roota, w systemie na dysku.
Możesz tam próbować
shutdown -c
możesz też, nie z chroota ale z LiveCD sformatować partycję swap, trochę możliwości jest.
Piszę o swapie dlatego, że przy wejściu systemu w stan hibernacji, w swapie jest zapisana migawka systemu, być może z tym nieszczęsnym shutdownem.
Swap, to odpowiednik pliku wymiany z Windows.
A tak prywatnie, mam zawsze dwa jaja, i mam też dwa sprawne Linuxy na dysku, mogę wybrać, który chcę aktualnie włączyć, i nawet, jak się jeden pochrzani, to zawsze jest drugi.
Linuxy dużo nie kosztują, a te 10 Giga na partycję, to na obecnych dyskach nie jest wielki problem.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-12-17 19:04:17)
chroot pomógł. Wielkie dzięki wszystkim za odzew i zainteresowanie :)
shutdown -h
...do zamknięcia systemu powinieneś użyć :
shutdown -h now
Nie lepiej
halt
Przynajmniej zamyka od razu i nie powoduje dziwacznych problemów.
Jacekalex napisał(-a):
i nie powoduje dziwacznych problemów.
Serio, ten problem naprawdę był dziwaczny. :D
Strony: 1