Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
dominbik nie uważam żeby to były jakieś "alpejskie kombinacje". Graficzne menedżery logowania owszem, są pomocne, ale nie niezbędne. Lubię mieć wygodę, ale to mi akurat nie jest potrzebne do szczęścia. Owszem, zależy mi na szybkości i napewno jeszcze nad tym popracuję, jeżeli chodzi o środowiska graficzne to z pewnością mate nie należy do tych najszybszych i najlżejszych, ale mi poprostu najbardziej odpowiada.
.xinitrc
#openbox-session
#startfluxbox
startxfce4
rzonglując # przed wpisaniem startx ?
zainteresuj sie dwm.
Można sobie wybierać środowisko w bardzo prosty sposób, bez żadnego kombinowania ze skryptami. Przede wszystkim w poleceniu:
maciek@debian:~$ update-alternatives --config x-session-manager Są 4 dostępne alternatywy dla x-session-manager (dostarczające /usr/bin/x-session-manager). Wybór Ścieżka Priorytet Status ------------------------------------------------------------ * 0 /usr/bin/startlxde 50 tryb auto 1 /usr/bin/lxsession 49 tryb ręczny 2 /usr/bin/mate-session 30 tryb ręczny 3 /usr/bin/openbox-session 40 tryb ręczny 4 /usr/bin/startlxde 50 tryb ręczny Proszę wcisnąć Enter, aby pozostawić bieżący wybór[*]; albo wpisać wybrany numer:
widzimy sesje środowiska i ich ścieżki dostępu (tryb ręczny) i je wykorzystujemy wedle polecenia po zalogowaniu w konsoli:
xinit /usr/bin/lxsession lub xinit /usr/bin/mate-session
lub po prostu dowolną inną opcję ze statusu trybu ręcznego, Proste jak drut w kieszeni.
Tak właśnie było na wiki gdzie linkowałem na początku. :) Dodając jeszcze ten skrypt po prostu nie trzeba podawać pełnych ścieżek i można tam zdefiniować od razu podniesienie sesji ck czy innych rzeczy bez klepania tego za każdym razem. Tu rozwiązań jest multum, równie dobrze można zrobić zwykłe aliasy uruchamiające środowisko z konkretnym plikiem .xinitrc.
skrypcik w bashu to ułatwienie. a zamiast xinit /usr/bin/lxsession możesz po prostu xinit lxsession. wygodniej jak juz byłoby chyba jak pisał np. Jacekalex. skrypcik, edycja .xinitrc