Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
W jaki sposób zainstalować we fluxboxie style qt ? Najlepiej minimalistycznie - bez instalowania zbędnych pakietów?
Ostatnio edytowany przez hurlmann (2012-12-16 21:57:07)
Do załadowania motywu gtk używam lxappearance , po wcześniejszym rozpakowaniu motywu do katalogu /usr/share/themes.
Motyw fluxboxa (obramowanie okien , menu ) , rozpakujesz do folderu z motywami w .fluxbox w swoim katalogu domowym i ładujesz z poziomu menu.
Zerknij na zaprzyjaźnione forum FluxboxPL.org
http://forum.fluxboxpl.org/viewforum.php?id=6
Po pierwsze zainstaluj qt4-qtconfig. Tam będziesz mógł kilka wybrać, jak doinstalować nowe ciężko mi powiedzieć — wypadłem nieco z obiegu, od kilku lat nie zmieniałem. ;)
Na FbPL oczywiście zapraszamy. :)
A w xfce -> qt dość ładnie wygląda :P
Potrzebujesz konkretnie jakichś stylów do Qt czy po prostu źle wygląda?
Qt się ładnie integruje ze środowiskiem gtk i w zasadzie można standardowo używać stylów Gtk nawet w KDE.
W qt4-qtconfig wybierasz używanie stylów gtk i na tym kończy się zabawa z qt.
Resztę sobie ustawisz np. w lxappearance, jak napisał Rafcio6179.
A w xfce ->
z tym mastodontem to w poprzednim ubucomicalowym życiu miałem do czynienia ;)
Do załadowania motywu gtk używam lxappearance , po wcześniejszym rozpakowaniu motywu do katalogu /usr/share/themes.
Motyw fluxboxa (obramowanie okien , menu ) , rozpakujesz do folderu z motywami w .fluxbox w swoim katalogu domowym i ładujesz z poziomu menu.
Dzięki. Gtk i style fluxboxa już opanowałem. Z fanatycznym puryzmem godnym fluxboxowego neofity wzgardziłem lxappearance i ręcznie edytuję ~/.gtkrc* :D
Aaa znam znam - właśnie tam z howto się o gtk nauczyłem. Tylko coś pusto tam ostatnio :(
Potrzebujesz konkretnie jakichś stylów do Qt czy po prostu źle wygląda?
nic konkretnego - poprostu te 2 na krzyż qt-aplikacje których używam ohydnie kontrastują z moim pięknie skonfigurowanym fluxboxem :D (no i jeszcze ten franacowaty grub wrrrr -> http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=22474 )
Po pierwsze zainstaluj qt4-qtconfig.
W qt4-qtconfig wybierasz używanie stylów gtk i na tym kończy się zabawa z qt
to brzmi obiecująco - tylko czemu jakieś śmieci od pulseaudio chcą mi się razem z tym instalować?
Może masz automatyczną instalację pakietów polecanych włączoną.
Tu chyba trzeba sposobem
adam@debian:~/Desktop$ aptitude show qt4-qtconfig Pakiet: qt4-qtconfig Stan: niezainstalowany Wersja: 4:4.8.2+dfsg-4 Priorytet: opcjonalny Sekcja: x11 Opiekun: Debian Qt/KDE Maintainers <debian-qt-kde@lists.debian.org> Architektura: i386 Rozmiar rozpakowanego: 531 k Wymaga: libc6 (>= 2.1.3), libgcc1 (>= 1:4.1.1), libglib2.0-0 (>= 2.12.0), libgstreamer0.10-0 (>= 0.10.0), libphonon4 (>= 4:4.6.0) | libqt4-phonon (= 4:4.8.2+dfsg-4), libqtcore4 (= 4:4.8.2+dfsg-4), libqtgui4 (= 4:4.8.2+dfsg-4), libstdc++6 (>= 4.1.1)
adam@debian:~/Desktop$ aptitude show libqt4-phonon Pakiet: libqt4-phonon Stan: niezainstalowany Wieloarchitekturowość: taka sama Wersja: 4:4.8.2+dfsg-4 Priorytet: opcjonalny Sekcja: libs Opiekun: Debian Qt/KDE Maintainers <debian-qt-kde@lists.debian.org> Architektura: i386 Rozmiar rozpakowanego: 559 k Wymaga: libc6 (>= 2.4), libgcc1 (>= 1:4.1.1), libqt4-dbus (= 4:4.8.2+dfsg-4), libqt4-designer (= 4:4.8.2+dfsg-4), libqtcore4 (= 4:4.8.2+dfsg-4), libqtgui4 (= 4:4.8.2+dfsg-4), libstdc++6 (>= 4.1.1) Wymaga wstępnie: multiarch-support
adam@debian:~/Desktop$ aptitude show libphonon4 Pakiet: libphonon4 Stan: zainstalowany Zainstalowany automatycznie: tak Wieloarchitekturowość: taka sama Wersja: 4:4.6.0.0-2 Priorytet: opcjonalny Sekcja: libs Opiekun: Debian Qt/KDE Maintainers <debian-qt-kde@lists.debian.org> Architektura: i386 Rozmiar rozpakowanego: 572 k Wymaga: libc6 (>= 2.4), libpulse-mainloop-glib0 (>= 0.99.1), libpulse0 (>= 0.99.1), libqt4-dbus (>= 4:4.8.1), libqtcore4 (>= 4:4.8.1), libqtgui4 (>= 4:4.8.1), libstdc++6 (>= 4.1.1) Wymaga wstępnie: multiarch-support
Trzeba by chyba dopisać przy instalacji libqt4-phonon aby to zainatslował zamiast libphonon4.
nie - w sugerowanych to wogóle całe pulseaudio jest. Chodziło mi m.in o to co yossarian podał:
Zostaną zainstalowane następujące dodatkowe pakiety: libasyncns0 libgstreamer0.10-0 libjson0 libphonon4 libpulse-mainloop-glib0 libpulse0 libwrap0 tcpd Sugerowane pakiety: gstreamer0.10-tools gstreamer0.10-plugins-base pulseaudio Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety: libasyncns0 libgstreamer0.10-0 libjson0 libphonon4 libpulse-mainloop-glib0 libpulse0 libwrap0 qt4-qtconfig tcpd
Trzeba by chyba dopisać przy instalacji libqt4-phonon aby to zainatslował zamiast libphonon4.
Czyli jak by to konkretnie wyglądało?
A tak na marginesie (nie wiem czy gadam do rzeczy - się proszę nie śmiać :) ) - czy nie dało by się w jakiś bardziej spartański sposób wymusić używania stylu gtk przez qt-programy bez instalacji tego wszystkiego? Z tego co rozumiem jakaś podstawowa baza dla qt już w fluxboxie jest - bo ohydnie, ale jednak jakoś te qt aplikacje wyglądają. Albo ściągnąć jakiś theme qt i ręcznie podmienić zamiast tego domyślnego fluxboxowego?
aptitude install libqt4-phonon qt4-qtconfig
Nie sprawdzałem ale wydaje się logiczne skoro są dwie zależności do wyboru.
hurlmann napisał(-a):
nie - w sugerowanych to wogóle całe pulseaudio jest. Chodziło mi m.in o to co yossarian podał:
Gwoli ścisłości: pakiety polecane to co innego niż pakiety sugerowane. Ale fakt, Twój problem nie ma z tym związku.
EDIT: Choć np. tcpd to już masz w polecanych chyba wciągane.
Gwoli ścisłości: pakiety polecane to co innego niż pakiety sugerowane
Dzięki za uświadomienie - niezły mcnoobster ze mnie. Skłoniło mnie to przy okazji do przeczytania twojego arta o aptitude - i wyłączyłem rekomendowane.
Zainstalowałem qt4-qtconfig ale jak ustawiam gtk+ to mam:
QGktStyle was unable to detect the current GTK+ theme
czy to aby nie dlatego że używam stylu gtk2?
QT4 bierze z GTK2
Musisz mieć styl GTK3 + GTK2 (czyli chyba wszystkie)
Fervi
sry nie bardzo cię rozumiem fervi
chodzi ci o to że powinienem używać gtk3 żeby qtconfig zaskoczył?
mój aktualny styl gtk : http://gnome-look.org/content/show.php/Black-Diamond?content=94653
Może to przez to Twoje wzgardzenie lxappearance i dłubanie z palca. ;) U mnie działa w każdym razie z samym gtk2, wprawdzie Openbox, ale to nie powinno tu robić różnicy.
EDIT: Z podlinkowanym stylem też działa normalnie.
to zamiast pochwały jeszcze mnie za dłubanie będzie openboxowiec krytykował ;)
A czy to czasem nie chodzi o ścieżkę? gdzie ten qtconfig cały szuka stylu gtk?
Strzelam, że w ~/.gtkrc-2.0, ale w sumie to nie wiem.
hurlmann napisał(-a):
Aaa znam znam - właśnie tam z howto się o gtk nauczyłem. Tylko coś pusto tam ostatnio :(
No jak pytasz tu, zamiast tam, to cóż... ;)
A bana byś czasem nie chciał? :P
Aha, jak tak popatrzyłem na tamten wątek, to też mam dodane:
export GTK2_RC_FILES="$HOME/.gtkrc-2.0"
Zatem możliwe iż sam kiedyś miałem taki problem. :D
A bana byś czasem nie chciał? :P
kiedy panie władzo .... to azhag mojego posta tak wyedytował, podstępem zwabił mnie tam i próbuje skłócić z elitarną openboxową ekipą dug'a bym był zdany na łaskę jego fluxboxowego zombie forum :D
a tak na poważnie to przeoczyłem zupełnie że wśród tej dżentoo-gadki którą nie zbyt rozumiem padło rozwiązanie.
Tylko nie wiem za bardzo jak i gdzie ten wpis dodać bo jak pisałem mcnoobster ze mnie.
Ostatnio edytowany przez hurlmann (2012-12-16 01:09:56)
ArnVaker napisał(-a):
Aha, jak tak popatrzyłem na tamten wątek, to też mam dodane:
export GTK2_RC_FILES="$HOME/.gtkrc-2.0"
Gdzie to konkretnie dopisałeś?
Dopisałem sobie do ~/.bashrc Jeśli qbittorenta odpalam z terminala to ok przyjmuje theme gtk.
Jeśli zaś z menu fluxboxa bądz poprzez gmrun ,to ma to gdzieś i wygląda paskudnie.
W:
~/.config/openbox/autostart.sh
Oczywiście mam Openboxa, a nie Fluxboxa. :)
PS Od Openboxa 3.5 w:
~/.config/openbox/environment
Czyli dla fluxboxa będzie w
~/.fluxbox/startup