Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Nie mogę poradzić sobie z ustawieniem splash screena. Wrzucam obraz .jpg albo .png do /boot/grub/ ale update-grub go nie widzi.... co robię źle?
Ostatnio edytowany przez hurlmann (2012-12-17 23:01:45)
Osobiście podoba mnie się grub, więc nie grzebałem nigdy.
Masz sznurek HOWTO: Splash Images with GRUB2 and GRUB-PC on Debian Linux
Mam nadzieję, że o to pomoże.
Możesz zainstalować desktop-base.
Jak nie spodobają się domyślne to możesz dodać własne obrazki za pomocą update-alternatives.
update-alternatives --display desktop-grub desktop-grub - tryb auto dowiązanie obecnie wskazuje na /usr/share/images/desktop-base/joy-grub.png /usr/share/images/desktop-base/joy-grub.png - priorytet 20 /usr/share/images/desktop-base/spacefun-grub-widescreen.png - priorytet 14 /usr/share/images/desktop-base/spacefun-grub.png - priorytet 15 Obecnie "najlepszą" wersją jest "/usr/share/images/desktop-base/joy-grub.png".
Po zainstalowaniu "desktop-base" w pliku :
/usr/share/desktop-base/grub_background.sh
możesz ustawić własną ścieżkę do pliku .png kolor czcionki i podświetlenia.
WALLPAPER=/usr/share/images/desktop-base/splash.png COLOR_NORMAL=white/black COLOR_HIGHLIGHT=light-gray/black
Osobiście podoba mnie się grub, więc nie grzebałem nigdy.
pewnie instalowałes debiana od razu z jakimś środowiskiem graficznym - wtedy od razu w grubie ustawiony jest ten debianowy obrazek (nota bene z desktop-base). Niestety jak się czystego debiana postawi to jest tylko to wstrętne niebieskie tło bleeeee
Masz sznurek HOWTO: Splash Images with GRUB2 and GRUB-PC on Debian Linux
Mam nadzieję, że o to pomoże.
niestety ten sposób który tam jest opisany dotyczy chyba poprzednich wersji gruba - w 05-debian.... nie ma w ogóle takich wpisów które każą tam edytować
yossarian i Rafcio6179 : instalacja desktop-base też nic nie daje. Robię jak mówicie i nic. Najlepsze jest to że na innej maszynie mam debiana z lxde w virtualboxie i tam wszystko działa tzn zarówno przez desktop-base jak i zwykłe wrzucenie pliku .jpg do /boot/grub. O co może chodzić? Aha nie mam sterowników karty graficznej zainstalowanych - no ale chyba to nie ma nic do rzeczy.
Ostatnio edytowany przez hurlmann (2012-12-11 22:34:10)
Zmieniałeś coś w /etc/default/grub i /etc/grub.d/?
If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update # /boot/grub/grub.cfg. # For full documentation of the options in this file, see: # info -f grub -n 'Simple configuration' GRUB_DEFAULT=0 GRUB_TIMEOUT=5 GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian` GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet" GRUB_CMDLINE_LINUX="" # Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs # This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains # the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...) #GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef" # Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only) #GRUB_TERMINAL=console # The resolution used on graphical terminal # note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE # you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo' GRUB_GFXMODE=800x600 # Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux #GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true # Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries #GRUB_DISABLE_RECOVERY="true" # Uncomment to get a beep at grub start #GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"
-rwxr-xr-x 1 root root 6728 wrz 25 20:26 00_header -rwxr-xr-x 1 root root 5407 wrz 25 20:01 05_debian_theme -rw-r--r-- 1 root root 420 lis 6 01:59 09_night -rw-r--r-- 1 root root 403 gru 10 22:10 09_wheezy -rwxr-xr-x 1 root root 5938 wrz 25 20:26 10_linux -rwxr-xr-x 1 root root 6335 wrz 25 20:26 20_linux_xen -rwxr-xr-x 1 root root 5990 wrz 25 20:26 30_os-prober -rwxr-xr-x 1 root root 214 wrz 25 20:26 40_custom -rwxr-xr-x 1 root root 95 wrz 25 20:26 41_custom
od'chmod'owałem moje wpisy żeby było wszystko jak fabryka dała. Reszty skryptów nie ruszałem. update-grub niestety nie reaguje - tzn nie widzi obrazków.
Może ten sposób zadziała :
aptitude install grub2-splashimages
otwórz plik :
/etc/grub.d/05_debian_theme
odszukaj linijki :
else WALLPAPER="/ścieżka do obrazka.png" COLOR_NORMAL="black/black" COLOR_HIGHLIGHT="magenta/black" fi
w pliku
/etc/default/grub
uzupełnij linijkę :
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
update-grub
else
WALLPAPER="/ścieżka do obrazka.png"
COLOR_NORMAL="black/black"
COLOR_HIGH_LIGHT="magenta/black"
fi
może jestem ślepy ale w 05_debian_theme nie ma nic co by przypominało ten wpis.
samo dodanie "spalsh" do GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT nic nie daje
czy może mieć coś do rzeczy że mam system w zaszyfrowanym LVM (boot oczywiście na oddzielnej partycji)?
hurlmann napisał(-a):
else
WALLPAPER="/ścieżka do obrazka.png"
COLOR_NORMAL="black/black"
COLOR_HIGH_LIGHT="magenta/black"
fimoże jestem ślepy ale w 05_debian_theme nie ma nic co by przypominało ten wpis.
samo dodanie "spalsh" do GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT nic nie daje
czy może mieć coś do rzeczy że mam system w zaszyfrowanym LVM (boot oczywiście na oddzielnej partycji)?
Znalazłem poradnik z którego kiedyś korzystałem :
http://members.iinet.net/~herman546/p20/GRUB2%20Splashimages.html
...również gdy /boot jest na osobnej partycji.
8) Special Installations
Ostatnio edytowany przez Rafcio6179 (2012-12-12 22:46:51)
Jeśli masz szyfrowany system, to tym samym nie masz dostępu do większości katalogów np. /usr, do którego zazwyczaj prowadzą ścieżki.
Jeśli masz szyfrowany system, to tym samym nie masz dostępu do większości katalogów np. /usr, do którego zazwyczaj prowadzą ścieżki.
no ale właśnie update-grub "widzi" moje dodatkowe wpisy do menu z /etc/grub.d natomiast nie widzi pliku .jpg który jest w niezaszyfrowanym /boot/grub ! Plik jest na pewno dobry bo na innej maszynie (co prawda nie zaszyfrowanej) jest normalnie wykrywany i robi za splashscreen.
po poleceniu update-grub powinno wyskoczyć coś w stylu "znaleziono obraz xxx.jpg" (i tak się dzieje na tej drugiej maszynie) natomiast tu nic nie wyskakuje.
Znalazłem poradnik z którego kiedyś korzystałem :
niestety obrazek jest właśnie w /boot/grub i nie jest wykrywany
Ostatnio edytowany przez hurlmann (2012-12-12 23:37:05)
Zrobiłem taki test: Próbowałem ustawić jeden i ten sam plik.jpg 800x600 jako splash w 4 systemach (virtualbox). Metoda: plik.jpg do /boot/grub i update-grub.
1: niezaszyfrowany czysty wheezy - działa
2: niezaszyfrowany wheezy z lxde - działa
3: zaszyfrowany (lvm) czysty wheezy - nie działa
4: zaszyfrowany (lvm) wheezy z lxde - nie działa
no i do tego chodzi mój system czyli
5: zaszyfrowany (lvm) wheezy z fluxboxem - nie działa
Dodatkowo - jak wiadomo domyślne instalacje debiana ze środowiskiem graficznym (gnome, kde, xfce, lxde) same ustawiają obrazek debiana jako splash gruba (poprzez instalację desktop-base). Tymczasem w przypadku gdy taką instalację szyfrujemy (na etapie instalacji) - splash nie jest ustawiany (tak jak w przypadku 4)
Z tego wszystkiego wynika że przyczyną problemu rzeczywiście jest szyfrowanie.
No i teraz pytanie co z tym zrobić? (bo sposób z poradnika Rafcia nie działa)
Okazuje się że źródłem problemu jest plik z czcionką gruba
Normalnie ten plik siedzi w /usr/share/grub/unicode.pf2 - czyli w zaszyfrowanej części systemu.
Żeby splashscreen gruba działał poprawnie trzeba po prostu skopiować ten plik do /boot/grub