Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Nazwa brzmi jak jakiś kolejny wynalazek ferviego. ;) Trzeba będzie przetestować, choć to dopiero pierwsza beta z tego co widzę.
Ponieważ djjanek uznał, że naszym obowiązkiem jest wiedzieć wszystko o Elementary OS:
Strona internetowa
Ogólny przegląd i garść zrzutów ekranu
Jak dla mnie ten cały elementary to projekt bandy niewątpliwie utalentowanych kolesi z konkretnym pomysłem i znacznie przerośniętym ego. „one of the most anticipated open source platforms ever”? Naprawdę?
Ogólnie jednak nie ma co przekreślać projektu zanim na dobre nie wystartował. Odrobina świeżości i zwiększona konkurencja w sektorze środowisk graficznych jeszcze nikomu nie zaszkodziła.
Pozostaje mieć nadzieję, że projekt nie skończy jak Symphony OS i jednak kiedyś ukaże się wersja stabilna. Być może twórcy pójdą wtedy po rozum do głowy i zdecydują się na harmonogram wydań oparty na czasie — nie bez powodu jest on preferowany przez wielu „dużych” graczy na rynku FLOSS.
ma to własne repo/wiki? kolejna przeróbka ubuntu? jak dla mnie to prawdziwa dystrybucja powinna mieć własne repo, wiki i całą otoczkę w postaci for, irc itd... mile widziany własny menadżer pakietów. a nie tylko środowisko graf. na pokaz
Minio napisał(-a):
Pozostaje mieć nadzieję, że projekt nie skończy jak Symphony OS i jednak kiedyś ukaże się wersja stabilna.
O co kaman z Symphony OS?
dominbik napisał(-a):
ma to własne repo/wiki? kolejna przeróbka ubuntu? jak dla mnie to prawdziwa dystrybucja powinna mieć własne repo, wiki i całą otoczkę w postaci for, irc itd... mile widziany własny menadżer pakietów. a nie tylko środowisko graf. na pokaz
Zdaje się, że jest to dopracowana graficznie przeróbka Ubuntu a'la Mint - oparte jest na 12.04 LTS (przynajmniej Luna) tyle tylko, że w fazie bety. Miejmy nadzieję, że coś z tego będzie.
Minio napisał(-a):
Ponieważ djjanek uznał, że naszym obowiązkiem jest wiedzieć wszystko o Elementary OS:
Strona internetowa
Ogólny przegląd i garść zrzutów ekranu
O @Minio google używasz :), obowiązki możesz mieć w domu na forum fajnie jest jak się dzielisz swoimi spostrzeżeniami i wiedzą.
Pytam się dlatego że miałem już pierwsze zetknięcie z tym i według mnie działa szybko intuicyjnie i podobnie do OS X.
Jest to jak ktoś dobrze zauważył trochę stuningowany Ubuntu.
Jeśli ktoś chciałby się pochwalić soimi spostrzeżeniami z miłą chęcią przeczytam.
Ostatnio edytowany przez djjanek (2012-12-10 23:02:48)
PavloAkaLogan napisał(-a):
O co kaman z Symphony OS?
Był kiedyś taki projekt wprowadzenia zupełnie nowego paradygmatu pracy z komputerem. Chyba nigdy nie zdobył większej popularności, między innymi za sprawą długich przerw między kolejnymi wydaniami.
dominbik napisał(-a):
Z tego co można wyczytać między wierszami, mają własny menedżer plików, kalendarz, odtwarzacz muzyki a nawet menedżer okien (po co?). Robi się z tego pełnoprawne środowisko graficzne.
Ale faktycznie interesujące jest, na ile to środowisko jest zintegrowane z Ubuntu.
djjanek: po prostu uważam, że jeżeli kogoś pytamy o opinię na temat jakiegoś programu, to wypada podać link do miejsca, z którego może się o nim czegoś dowiedzieć. Chyba że zależy Tobie tylko na opiniach ludzi, którzy faktycznie go używali, ale nie zauważyłem, abyś to zaznaczył w swoim poście.
Zainstalowałem. Nie ma kursora myszy (albo jest przeźroczysty ;)), trzeba klikać na ślepo. :D
ArnVaker napisał(-a):
Zainstalowałem. Nie ma kursora myszy (albo jest przeźroczysty ;)), trzeba klikać na ślepo. :D
Jeśli na maszynie wirtualnej (VirtualBox) odznacz w opcjach sterowanie za pomocą rysika
Fervi
Normalnie na oddzielnej partycji.
Ja kursora miałem. Czarnego.
kurokial urzekła mnie twoja historia...
mati75 napisał(-a):
kurokial urzekła mnie twoja historia...
Mnie też, do tego stopnia, że po 10 minutach musiałem opuścić Lunę (co prawda betę).
Szczytna idea, ale wystarczy doinstalować inny program i kaput z ładnego spójnego interfejsu nici.