Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Otóż mam taki problem z wykrywaniem konkretnej sieci. Jest sobie eduroam, zasieg na 5 kresek, w telefonie który leży obok jestem połącczony niestety w laptopie nie widać tej sieci kompletnie. Mecze iwlist scan ale nic to nie daje, kilkanaście sieci jest wykrytych ale nie ta która mnie intereseuje. Karta sieciowa to Broadcom Corporation BCM4321 802.11a/b/g/n (rev 03), debian sid.
Jakiś pomysł ocb?
Może to sieć ukryta.
Wicd ma możliwość znajdywania ukrytych sieci.
Wpa_supplicant też wykrywa ukryte sieci, np poprzez wpa_gui, trzeba w takim wypadku użyć opcji scan_ssid=1 (w wpa_giu chyba nawet do zaznaczenia myszką)
Na którym kanale pracuje ta siec? 12 lub 13?
tyle informacji udało się zebrać http://db.tt/7lRZGyh8
wpa_guii po skanie widzi sieć o takim samym bssid ale z pustym ssid http://wstaw.org/w/1x77/ ktore oczywiscie nie jest ukryte na telefonie czy innych kompach
edit:
tak z ciekawosci wlaczylem teraz ubuntu z pendriva i wykrywa siec, tak wiec nie mam pojecia dlaczego na debianie ukrywa mi ta siec, jakis pomysl?
Ostatnio edytowany przez Pakos (2012-12-09 15:33:22)
Dlaczego po prostu nie sprawdzisz na innym kanale?
Pokaż zawartość:
/etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules
Może być inny numerek.
a także:
dmesg|grep -i crda uname -a wpa_cli scan wpa_cli scan_results
z obu systemów.
Ostatnio edytowany przez yossarian (2012-12-09 17:28:58)
innym kanale? gdzie mam to niby ustawic?
debian:
cat /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules # This file was automatically generated by the /lib/udev/write_net_rules # program, run by the persistent-net-generator.rules rules file. # # You can modify it, as long as you keep each rule on a single # line, and change only the value of the NAME= key. # PCI device 0x14e4:0x1713 (tg3) SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*", ATTR{address}=="00:21:9b:d3:6f:62", ATTR{dev_id}=="0x0", ATTR{type}=="1", KERNEL=="eth*", NAME="eth0" # PCI device 0x14e4:0x4328 (b43) SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*", ATTR{address}=="00:22:69:9d:45:a5", ATTR{dev_id}=="0x0", ATTR{type}=="1", KERNEL=="wlan*", NAME="wlan0" # PCI device 0x14e4:0x4328 (wl) SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*", ATTR{address}=="00:22:69:9d:45:a5", ATTR{dev_id}=="0x0", ATTR{type}=="1", KERNEL=="eth*", NAME="eth1"
[ 6.780172] cfg80211: Calling CRDA to update world regulatory domain
Linux dell 3.2.0-4-amd64 #1 SMP Debian 3.2.32-1 x86_64 GNU/Linux
Selected interface 'wlan0' OK
Selected interface 'wlan0' bssid / frequency / signal level / flags / ssid 06:01:02:1e:cd:2b 2412 -63 [WPA-EAP-TKIP][WPA2-EAP-CCMP][ESS] 06:01:02:37:13:ce 2412 -61 [WPA-EAP-TKIP][WPA2-EAP-CCMP][ESS] 06:01:02:3d:50:8c 2412 -62 [WPA-EAP-TKIP][WPA2-EAP-CCMP][ESS] 00:22:75:e3:ce:c2 2462 -74 [WPA-PSK-TKIP+CCMP][WPA2-PSK-TKIP+CCMP][WPS][ESS] SFW 00:4f:62:00:5b:aa 2462 -73 [WEP][ESS] OvisLink 06:01:02:9f:6f:49 2412 -63 [WPA-EAP-TKIP][WPA2-EAP-CCMP][ESS] 28:37:37:0b:09:b5 2462 -78 [WPA2-PSK-CCMP][ESS] netpro 06:01:02:5b:c4:0e 2412 -61 [WPA-EAP-TKIP][WPA2-EAP-CCMP][ESS] 00:0e:8e:12:10:63 2422 -78 [WEP][ESS] Sokrates 00:1b:b1:04:be:09 2412 -91 [WEP][ESS] alfa_net107_0-600-356-421 02:1b:b1:04:be:09 2412 -91 [ESS] Alfant-hotspot 06:01:02:78:c8:1d 2412 -62 [WPA-EAP-TKIP][WPA2-EAP-CCMP][ESS] 14:da:e9:84:e1:a8 2462 -89 [WPA-PSK-TKIP+CCMP][WPA2-PSK-TKIP+CCMP][ESS] StOpA
z ubuntu dam za chwile, musze relog.
Ostatnio edytowany przez Pakos (2012-12-09 17:32:57)
Wifi odbierasz z kosmosu czy z jakiegoś routera?
# PCI device 0x14e4:0x4328 (b43) SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*", ATTR{address}=="00:22:69:9d:45:a5", ATTR{dev_id}=="0x0", ATTR{type}=="1", KERNEL=="wlan*", NAME="wlan0" # PCI device 0x14e4:0x4328 (wl) SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*", ATTR{address}=="00:22:69:9d:45:a5", ATTR{dev_id}=="0x0", ATTR{type}=="1", KERNEL=="eth*", NAME="eth1"
Broadcomy staram się omijać bardzo szerokim łukiem, ale takie pytanko:
Czy aby na pewno do jednej karty są potrzebne 2 różne sterowniki?
Oba dotyczą tego samego PCI-ID.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-12-09 17:52:32)
Dlatego taki burdel.
Jak poda wynik z ubuntu to będzie wiadomo który zostawić.
Jacekalex napisał(-a):
Kod:
# PCI device 0x14e4:0x4328 (b43) SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*", ATTR{address}=="00:22:69:9d:45:a5", ATTR{dev_id}=="0x0", ATTR{type}=="1", KERNEL=="wlan*", NAME="wlan0" # PCI device 0x14e4:0x4328 (wl) SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*", ATTR{address}=="00:22:69:9d:45:a5", ATTR{dev_id}=="0x0", ATTR{type}=="1", KERNEL=="eth*", NAME="eth1"Broadcomy staram się omijać bardzo szerokim łukiem, ale takie pytanko:
Czy aby na pewno do jednej karty są potrzebne 2 różne sterowniki?
Oba dotyczą tego samego PCI-ID.
Też to właśnie zauważyłem i zamierzam po usuwać, wl właśnie jest dobry tylko.
yossarian napisał(-a):
Wifi odbierasz z kosmosu czy z jakiegoś routera?
Tia niby jak mam się dostać do konfiguracji eduroma żeby zmienić kanał.
Nie zmienia to jednak faktu ze WiFi w domu działa a ten jeden eduroma nie.
Ostatnio edytowany przez Pakos (2012-12-09 18:48:37)
Skoro działa na ubuntu to znaczy, że używasz teraz innego sterownika, na którym nie działa.
Jeśli nie możesz zmienić kanału to zmień sterownik.
Zacznij od wywalenie tego pliku 70-persistent-net.rules. System utworzy nowy po restarcie.
Wybierz jeden sterownik (ten na którym działa w ubuntu) a resztę zablokuj.
W udevie tego nie zmienisz, ja na twoim miejscu bym blacklistowal wl, czyli np:
echo 'blacklist wl' >>/etc/modprobe.d/b43.conf
Żeby go nie ładował przy starcie.
Potem wywal linię o tym sterze z reguł udeva i reboot.
Przy okazji, ja podejrzewam, ze to wl jest źródłem problemów.
Lepiej zobacz naprawdę, na czym karta chodzi w *buntu.
@yossarian
To może również oznaczać poprawioną wersję NM w *buntu.
W końcu *bunta były preinstalowane w Dellach z tymi pieprzonymi Broadcomami.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-12-09 19:03:09)
Też myślę, że to akurat wl robi zamieszanie. W niektórych dzikich krajach (np. jułesej) nie wszystkie kanały są dozwolone. Zamknięte wl prawdopodobnie ma na sztywno takie ustawienia.
Tu masz trochę wskazówek do b43
http://wiki.debian.org/bcm43xx#b43_and_b43legacy
Ale lepiej to sprawdzić w ubuntu, na czym tam działa.
@Jacekalex:
NM to swoją drogą ;)
Ostatnio edytowany przez yossarian (2012-12-09 19:05:52)
Jacekalex napisał(-a):
W udevie tego nie zmienisz, ja na twoim miejscu bym blacklistowal wl, czyli np:
Kod:
echo 'blacklist wl' >>/etc/modprobe.d/b43.confŻeby go nie ładował przy starcie.
Potem wywal linię o tym sterze z reguł udeva i reboot.
Przy okazji, ja podejrzewam, ze to wl jest źródłem problemów.
Lepiej zobacz naprawdę, na czym karta chodzi w *buntu.
@yossarian
To może również oznaczać poprawioną wersję NM w *buntu.
W końcu *bunta były preinstalowane w Dellach z tymi pieprzonymi Broadcomami.
Pozdrawiam
;-)
W ubuntu też wl, b43 nie wspiera mojego modelu w pełni. Przez ostatnie 4 lata jadę na wl i nie było problemów, nawet z łączeniem do tej sieci. Wykrzaczylo się coś dzisiaj. Pomimo bałaganu który posprzątam karta działa, rano laczylem się w domu z inną siecią, godzinę temu z hotspotem z telefonu.
Sprawdź czy to nie wina NM.
Zablokuj/wywal go i połącz się tak:
wpa_passphrase nazwa_sieci hasło_do_sieci > /tmp/wpa.conf wpa_supplicant -Dwext -iwlan0 -c/tmp/wpa.conf & dhclient wlan0
może być inne oznaczenie niż wlan0.
i potem wynik:
wpa_cli status
Ostatnio edytowany przez yossarian (2012-12-09 19:32:53)
To dopiero za tydzien bede w zasiegu tej sieci, tak wiec dam wtedy znac.
Tymczasem jest jak mowilem, odpalam kompa w domu i laczy sie z domowym wifi mimo burdelu, czas to posprzatac jednak.
Btw strzelam ale czy mozna gdzies w systemie / nm / gdziekolwiek ustawic blokade na jakis ssid? watpie abym to swiadomie czy przypadkowo zrobil ale lepiej sprawdzic niz kwiczec.
jedyne co w domu moglem teraz sprawdzic to czy laczy sie z sieciami na 1 kanale, laczy sie.
Ostatnio edytowany przez Pakos (2012-12-09 21:17:47)
Na wcześniejszym zrzucie było widać, że masz już skonfigurowane wpa_gui i do tego NM.
Zazwyczaj takie jednoczesne używanie kilku narzędzi to proszenie się o kłopoty.
W ogóle skoro miałeś ją wykrytą to mogłes próbować się z nią wtedy połączyć.
To że ma ukryty SSID to żaden problem.
Tu masz trochę informacji jak połączyć się z ukrytą siecią:
http://linux.hd-wireless.se/bin/view/Linux/WPASuppl … k_with_hidden
http://aptosid.com/manual/pl/inet-wpa-pl.htm#wpa
Skoro masz już wpa_gui to wywal NM i wtedy sprawdzaj.
Osobiście bym zaczął od sprawdzania na sterowniku b43.
Ostatnio edytowany przez yossarian (2012-12-09 22:13:24)
wpa gui nie jest skonfigurowane dla zadnej sieci, doinstalowalem je do skanowania jak bylo na poczatku wspomniane.
ssid nie jest ukryte, sprawdzalem na telefonie i innych kompach i na wszystkich bylo je widac.
wywalenie nm raczej nie wchodzi w gre bo gnome-shell jest z nim raczej mocno powiazany.
b43 nie dziala, nie dzialal i mina lata jesli w ogole kiedys zadziala na tej karcie.
wl dziala dobrze z kazda siecia, dzialal tez i z ta przez 4 lata (wersje kompilowane, po przeskoku na dkms), tak nagle zniknela z eteru i tyle.
siec jest w eterze, skany i porownywanie bssid to potwierdzaja tylko nie mam kompletnego pojecia dlaczego wyglada jak by byla ukryta.
konfiguracje dla wpasupplicanta mam juz gotowa, ot tylko musze poczekac tydzien aby ja przetestowac bo specjalnie nie bede godzine pociagiem sie tlukl aczkolwiek bedzie to rozwiazanie nielogiczne bo skoro dzialalo w polaczeniu wl/nm to dlaczego mialo by nagle przestac.
Pakos napisał(-a):
wpa gui nie jest skonfigurowane dla zadnej sieci, doinstalowalem je do skanowania jak bylo na poczatku wspomniane.
Konfiguracją nie jest przesadnie skomplikowana.
ssid nie jest ukryte, sprawdzalem na telefonie i innych kompach i na wszystkich bylo je widac.
Skoro wygląda "jak ukryta" to próbuj sposóbu dla ukrytych sieci.
wywalenie nm raczej nie wchodzi w gre bo gnome-shell jest z nim raczej mocno powiazany.
Nie sądzę.
b43 nie dziala, nie dzialal i mina lata jesli w ogole kiedys zadziala na tej karcie.
Cudów nie ma z tymi kartami, ale:
b43 (supported devices)
Introduced in Linux 2.6.24.
Supports BCM4312 as of Linux 2.6.32.
Supports BCM4321 and BCM4322 (802.11 draft-n) as of Linux 2.6.38.
http://wiki.debian.org/bcm43xx#b43-b43legacy
wl dziala dobrze z kazda siecia, dzialal tez i z ta przez 4 lata (wersje kompilowane, po przeskoku na dkms), tak nagle zniknela z eteru i tyle.
Jak widać — działa, a ten wątek to z nudy założyłeś :D
Próbuj rożnych sposobów.
Ostatnio edytowany przez yossarian (2012-12-09 22:25:00)
bcm4321: 14e4:4328 partially in 2.6.39+BCM4321 N (r2)
(wersja r3 którą posiadam nawet nie jest ujęta na liście), nie myśl, że nigdy nie probowałem co jakiś czas sprawdzam ale to nie działa stabilnie, wl używam od pierwszego releaseu bo dawno dawno temu byłem skazany na ndisswrappera, uwierz na słowo.
gnome-shell po wykasowaniu nm crashuje, pozostaje co? wylaczanie go, po cholerke mi miec jakis kolejny soft do obslugi sieci kiedy nm pomomo iz doskonaly nie jest to jak mowie 4 lata sobie radzil.
uparcie brniesz aby wmowic mi ze to wina wl czy nm co nie jest prawda, z reszta widac to po ubuntu (ten sam zestaw) i podejrzewam ze pierwsze z brzegu distro z tym samym zestawem tez by wykrywalo siec.
problem jest gdzies indziej tylko gdzie.
uparcie brniesz aby wmowic mi ze to wina wl czy nm co nie jest prawda, z reszta widac to po ubuntu (ten sam zestaw) i podejrzewam ze pierwsze z brzegu distro z tym samym zestawem tez by wykrywalo siec.
Nic nie wmawiam. Proponowałem ci tylko, poprzez użycie alternatywnych metod, sprawdzenie w czym może tkwić problem.
Skoro wiesz, że wl i NM działa to nic nie sprawdzaj i ciesz się niedziałającą siecią. Można i tak.
Nikt nikomu pistoletu do głowy nie przystawia i rozkazuje co ma czynić.
To tyle w tym temacie z mojej strony.
Ostatnio edytowany przez yossarian (2012-12-09 22:53:37)
Nie do konca rozumiesz, na screenie wpa_gui nie jest skonfigurowane, polaczyc sie nim probowalem ale z takim samym skutkiem jak przez nm. Test poprzez wpasupplicanta wspominalem ze zrobie dopiero za tydzien, dzisiaj czasu juz braklo.
Chyba domyslasz sie o co sie rozchodzi, aby doprowadzic zestaw wl/nm do stanu uzywalnosci, nie mam nic przeciwko testom na alternatywach i pomijajac wpasupplicanta chyba dosyc jasno podalem wyniki ze zaden ze sposobow poki co nie pomogl.
Na wl czasem działa, ale ten sterownik korzysta z trochę innego sposobu działania sieci, niż standardowy w Linuxie.
Jeżeli próbowałeś b43 - to tym się różni od wl, że nie ma wszytego frimware, można zobaczyć w dmesg, czy czasem o niego nie woła.
Jeśli natomiast jakimś cudem działa na wl, to do blacklist dorzuć b43.
Różnica między NM a WPA_supplicantemjest taka, że przy sieci Wifi wpa_supplicant działa zawsze, a NM często, ale nie zawsze.
Praktycznie nie ma takiego błędu, jaki by nie wylazł z wifi przy NM, a i sama komunikacja NM i wpa_supplicanta pozostawia wiele do życzenia, magistrala dbus jest najsłabszą stroną wpa_supplicanta, chodzi dużo gorzej niż jego własny tryb CLI, czy socket.
W każdym razie, jeśli na wl działa, a na b43 nie, to rożnica jest w posiadaniym firmware, był do tego nawet skrypt b43-fwcutter.
W ogóle do b43 widzę taki repertuar:
apt-cache search b43 b43-fwcutter - Utility for extracting Broadcom 43xx firmware firmware-b43-installer - Installer package for firmware for the b43 driver firmware-b43-lpphy-installer - Installer package for firmware for the b43 driver (LP-PHY version) firmware-b43legacy-installer - Installer package for firmware for the b43legacy driver
To na Wheezym x86.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-12-10 01:32:37)