Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, wiem że w tych czasach jest płytka raspberry pi. 512MB ramu z wydajnym gpu, z kosztami ok. 200zł całość, z kilkoma systemami m.in debian,
Ale chciałem poruszyć temat taki, jeden gość uruchomił Debiana na tablecie z manty (256MB ramu) z obsługą wifi, a osobiście irytuje mnie android 4.0.3, chciałbym debiana, zastanawiam się jak to zrobić pod moim tabletem ale to całkiem inna architektura A13 :( Udało się to komuś? słabo o tym w necie..
Pozdrawiam :D
jasne :D
jest to MANTA MID 001
System operacyjny Android 2.2 & Procesor RK2818
Czyli staroć, jedna z pierwszych wersji ich tabletów, (teraz to ok. 199zł)
tutaj link do topicu tego debiana na tym,
http://www.manta.info.pl/forum/mid001-firmware/naty … ast-androida/
Ten mid ma procesor ~800mhz o ile dobrze się orientuję,
Ostatnio edytowany przez lekr32 (2012-12-06 17:01:53)
lekr32 napisał(-a):
tutaj link do topicu tego debiana na tym,
http://www.manta.info.pl/forum/mid001-firmware/naty … ast-androida/
O, fajne. :)
chmuri napisał(-a):
Kurde to by było coś debianek na tablecie :D
I to takim tablecie za grosze. :D
ale szczerze ta manta to 001 jest dość słaba ... 600-800mhz proc i mało ramu, teraz manta jest np. 015, 10 cali itd, 2 rdzeniowy proc, 1gb ramu.
ciekawy byłby taki projekt, nawet można na tym zarobić BO NIE MA tableta który oficialnie ma debiana :P
nie mówie tysiące, mi zależy jedynie żeby na innym działał niż ta manta, bo chyba słabego specialnie nie kupie :((
jakieś pomysły? :P
A co wy chcecie z tym Debianem robić na tablecie? IMO będzie to słabiutko działać, wiecie obsługa dotyku, przystosowane menu, klawiatura dotykowa, nooo chyba że 4fun :)
te tablety z androidem 4.0.x ics, mają usb host, czyli działanie pendrive,game pad, klawiatury,myszki,bluetooth itd, obslugują odrazu tak samo jak modemy 3g a napewno wkrotce lte.
mozna uzywac jako przenosne srodowisko pracy, ten moj kupilem za ok. 270zł, a ma gpu mali 400, dosc wydajne gpu.
po następne o wiele lepsze wsparcie aplikacji, odpalanie wielu ciekawych rzeczy a nie emulator konsoli itd, prawdziwy fizyczny dostep do wszystkiego w systemie, do tego mozna w tym wypadku wywalac zbede rzeczy z systemu bez wiekszej zabawy