Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Powitać.
Po raz kolejny przerosła mnie konfiguracja sprzętu w desktopie, a mianowicie modemu ZTE MF821 lte z sieci plus. Poszukałem w google, poczytałem, pościągałem niezbędne pakiety (usb-modeswitch, wvdial, i na wszelki wypadek network-manager-gnome - wszystko z zależnościami )
Problem polega na tym ze usb_modeswitch nie przełącza mi urządzenia w tryb modemu, cały czas widoczne jest jako cd-rom a ja nie mam pojęcia jak to przełączenie wymusić :(
lsusb itp podam trochę później - chwilowo korzystam z windows
System Debian 6.0.6 Squeeze
--EDIT--
Problem rozwiązany, pomogły pakiety usb-modeswitch i usb-modeswitch-data z backportów squeeze . Można zamknąć.
Ostatnio edytowany przez dhg (2012-11-28 23:30:19)
Witam. Podłączam się pod temat , mianowicie mam debiana wheezy fluxboxa i jak na razie nie maiłem problemów z nim , do momentu jak zakupiłem neta z Polsatu z modemem ZTEMF821. Nie instalując wszystkich popularnych programów zacząłem instalację z dostarczonego przez Polsat pliku. Niestety nie powiodło się instalacja stanęła na 24 linii i nie chce dalej ruszać.(nie mogę teraz podać więcej informacji bo nie siedzę przed domowym kompem) No i moje pytanie czy komuś się udała ta sztuczka ?
z dostarczonego przez Polsat pliku
Polsat dostarczył ci sterowniki ZTE dla Linuxa ?
Podłącz komputer gdzieś do internetów i pobierz to co dał powyżej kolega dhg - usb-medaswitch i wvdial, do tego będziesz musiał stworzyć jakiś config dla wvdial, ale tu ci nie pomogę, bo w tym sam jestem słaby...
Ostatnio edytowany przez thomsson (2013-07-17 20:18:14)
Tak coś tam mają na stronie Polsatu http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/internet/modemy-modem-zte-mf821.cp jest do pobrania: Oprogramowanie CP Modemu ZTE MF821 ver. B13 (.zip) a w nim są sterowniki tak że do Linuksa . Z tego przeczytałem są one na Ubuntu ale ono przecież też jest na Debianie.
no i wklejam to co dostałem z polecenia ./install : *** Check for root ***
*** Check for root ***
USB driver install...
driver install
this is linux driver installtion
this is customized kernel, kernel version is: 3.2.0-2-486
./install: line 24: sudo: nie znaleziono polecenia
eject cdrom: /dev/sr0
USB driver install failed
root@debian:/home/Linux/Drivers/USB Driver#
Próbowałem ustawić program Wvdial i no i jest problem nigdzie nie mogę znaleźć ja ustawić do cyfrowego Polsatu plik "resolv.conf " .Wiem że tam się ustawia adresy DND ale jakie one są ? Nforum http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?title=Lista_DNS_Polska są wypisani ale stricto CP nie ma . Jeśli ktoś ma jakiś pomysł lub zna odpowiedź to prosiłbym o info z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio edytowany przez fyrek (2013-07-20 09:32:04)