Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie!
Potrzebuję pomocy w skrypcie Debjan Auto, skrypt ma działać jak odpowiednik Ubumatic, z tym, że ma być podział na wersję Open Source (OSE) i Close Source (Nie będzie, bo Debian nie może być kojarzony z prymitywną technologią)
#!/bin/sh odp=$(zenity --list --text "Configure your Debian Sid" --checklist --column "Pick" --column "options" FALSE "Update your system" FALSE "Install Codecs" FALSE "Install Gnash" FALSE "Install OpenJDK" FALSE "Install Wine" --separator=":");
I teraz chcę, by według tego co jest zaznaczone, wykonywały się kolejne polecenia (których nie mam), czyli wybierając np. update i wine zrobi się update i wine (tzn. to co wpiszę w linijkach)
Z góry dziękuję, w rączki całuję
Fervi
Poszukaj na blogach DLP, tam już ktoś pisał coś takiego niedawno.
ArnVaker napisał(-a):
Poszukaj na blogach DLP, tam już ktoś pisał coś takiego niedawno.
Link kontrolnie można prosić? Tak bym mógł z czystym sumieniem usunąć projekt z dysku :D
Fervi
Nie możesz znaleźć czy nawet nie szukałeś?
EDIT: Dobra, chyba o to mi chodziło: http://debian.linux.pl/entries/165-Squeeze-netinsta … i-na-leniucha. O jakości itp. się nie wypowiadam, nigdy nie używałem ani nawet nie przeglądałem tego.
Szukałem, ale nie zrozumiałem co to DLP, więc nie wiedziałem gdzie szukać
W każdym razie dalej myślę nad kontynuacją projektu, z tego powodu, że miałby być po Angielsku (i innych językach) + wrzucony [teoretycznie] do repozytorium Debiana [wersja OSE dla main i no-ose dla contrib]
Fervi
Jeszcze w CrunchBangu jest coś w tym stylu po instalacji.
Ja to rozumiem, tylko przedstawiam swoją propozycję, by taki skrypt był spaczkowany i w repozytorium obsadzony, by każdy mógł sobie w łatwy sposób doinstalować potrzebny software.
Bo takich skryptów konfiguracyjnych jest kilka, ale żaden chyba nie występuje bezpośrednio w Debianie
Fervi
W oficjalnym repo chyba nie ma, tamte podałem raczej jako przykłady żebyś nie wymyślał koła od nowa.
Po co komu w repo skrypt takiego typu? Przeciez debian to system dla ludzi myslacych, a nie jak ubuntu, kliknij aby zainstalowac i nie potrzebuje jakis gownianych skryptow.
W #! jest skrypt do instalacji libreoffice i chyba wyboru przegladarki po instalacji, na pewno też aktualizuje system.
Przeciez debian to system dla ludzi myslacych
Debian reklamuje się jako system dla wszystkich, więc takie szity też powinny być dla użytkowników mniej obeznanych.
@ArnVaker
Wiem, że takie są, bo sam się starałem wzorować na Ubumatic
Fervi
Debian dla idiotów → Ubuntu i pierdylion jego remiksów.
Debian dla leniwych → aptosid, siduction, LMDE, Crunchbang, Mepis, Semplice i 875124589 podobnych.
Wynajdujesz koło na nowo i raczej nikomu to nie będzie do niczego potrzebne, ale może przynajmniej czegoś się nauczysz ;)