Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Do mojej firmy kupili macierz dyskową jakąś magiczną i mam mały problem i pytanie. Na macierzy za pomocą aplikacji web-owej mogę udostępnić zasoby po nfs lub smb. Wszystko pięknie się robi i zasób widać.
Niestety za boga nie mogę go zmapować do Debiana czy Ubuntu. Cały czas dostaję komunikat, że nie ma tam systemu plików. Podpytałem się naszego dostawcy i on powiedział, że po podłączeniu trzeba sobie zrobić system plików. Do cholery, ale ja nie mogę tego podłączyć, bo mi na tym się wywala . Z pozycji tej aplikacji mogę tylko przydzielać pojemności, udostępniać, przypisać IP i quota ale nie mogę robić systemu plików na zasobach. Przegrzebałem wszystkie dystrybucje i na każdej to samo. No prawie każdej FreeBSD robi to bez problemu, podłącza ją i można na tym zrobić system plików. Podłączam po NFS i mam taki komunikat
#mount -t nfs 192.168.3.182:/IBD_IMAGES /data2/ mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on 192.168.3.182:/IBD_IMAGES, missing codepage or helper program, or other error (for several filesystems (e.g. nfs, cifs) you might need a /sbin/mount.<type> helper program) In some cases useful info is found in syslog - try dmesg | tail or so
Więc chciałem się Was podpytać, czy jestem w stanie to jakoś zamontować, a potem zrobić partycję na zasobie pod Debianem ?
Dzięki za pomoc. Bo chyba albo czegoś nie widzę, albo mam dziurę w pamięci :))
Ostatnio edytowany przez redelek (2012-11-26 08:11:38)
Na montowanym zasobie robić system plików? Jak? Montowany zasób najczęściej gdzieś jest jako mountpoint w zdalnym systemie. Dopiero później NFS robi na nim export i można go montować gdzie indziej.
Machnij proszę, tak jak jest napisane powyżej: dmesg :) albo coś innego, by dostać logi z montowania.
Sprawdź co za system plików jest tam np. programem cfdisk.
pierwszy raz mam takie cacko i dlatego nie wiem jak z tego korzystać. Interfejs przez www jest taki jak wspomniałem prosty i nic nie mogę sprawdzić.
No nic będę kombinował, Dzięki
osz to ze mnie fujara nfs-common. Działa jak się patrzy :)))
Dzięki i sorki za zawracanie gitary
Strony: 1