Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Mam problem z instalacją debiana mianowicie, aktualnie na dysku mam windows 7 a w nim 3 partycje problem leży w tym, że instalator widzi tylko 2, systemową (C:) oraz resztę jako całość co jest kompletną bzdurą i uniemożliwia mi instalację, ma ktoś pomysł jak temu zaradzić?
Masz może screena z jakiegoś programu do partycjonowania?
Windowsowych to ja nie znam. ;) Chyba obojętnie. Jeśli masz jakieś livecd z gparted to też może być.
Tu wszystko wygląda ok jeszcze raz odpaliłem instalator debiana i nie widzi partycji `Programy`.
@edit
chociaż nie nie zgadzają się rozmiary partycji.
Ostatnio edytowany przez Miziak (2012-11-22 21:33:50)
Jakiego Debiana instalujesz? Próbowałeś instalator Wheezy'ego? Nie wiem co go boli, ale i tak masz już cztery partycje podstawowe, gdzie tego Debiana chciałeś instalować? Obok Windowsa czy zamiast Windowsa? Spróbowałbym najpierw przygotować partycje, a nuż akurat załapie jak coś zmienisz. ;) No chyba, że ktoś ma lepszy pomysł… Można spróbować coś w stylu przepisanie tablicy partycji testdiskiem, ale nie wiadomo co z tego wyjdzie.
Windows7 na 3 podstawowych
Debiana na 1 rozszerzonej na 3 logicznych.
root@debian:/home/yampress# fdisk -l /dev/sda
Dysk /dev/sda: 500.1 GB, bajtów: 500106780160
głowic: 255, sektorów/ścieżkę: 63, cylindrów: 60801, w sumie sektorów: 976771055
Jednostka = sektorów, czyli 1 * 512 = 512 bajtów
Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 512
Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 512 / 512
Identyfikator dysku: 0xa0e549ea
Urządzenie Rozruch Początek Koniec Bloków ID System
/dev/sda1 * 2048 206847 102400 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2 206848 206721023 103257088 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3 206721024 343937023 68608000 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda4 343939070 976769023 316414977 5 Rozszerzona
/dev/sda5 343939072 386906111 21483520 83 Linux
/dev/sda6 386908160 390811647 1951744 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda7 390813696 976769023 292977664 83 Linux
root@debian:/home/yampress# ,
Ostatnio edytowany przez Yampress (2012-11-23 15:37:25)
Yampress: tu chodzi o to, że instalator nie rozpoznaje prawidłowo zawartości dysku.
W tej sytuacji postąpiłbym następująco:
1. Na początek wykonaj procedurę fixmbr → http://support.microsoft.com/kb/927392/pl#method1
2. Daj screenshota z Start → Uruchom → diskmgmt.msc (być może masz dysk przekonwertowany na dynamiczny (GPT), a z tym ktoś miał problemy na forum ubuntu.
ArnVaker podesłałem koledze pomysł stworzenia 2 systemów na 1 dysku. O ile z windowsem xp sprawa jest prostsza to z w7 troche trudniej bo potrzebuje 100MB podstawowej partycji systemowej. No i zapewne kolejnej partycji C:. W8 zaś bawi się z GPT i tu powstaje zabawa.....
Kontynując w jaki sposób znajduje sie tam partycja ~1MB ?
Na mój rozum czyszczenie MBR ( aby zniszczyć wszystko) i instalacja wszystkiego od nowa. 2 małe partycje które są podstawowe do tego 3 na system.. Bałaganu troche. Każdy system ma swoje wymagania. Ja w takim wydaniu dorzuciłbym jeszcze 3 system (FreeHBSD) do multibootu 3 systemów przy partycjonowanie MBR nie GPT.
Ostatnio edytowany przez Yampress (2012-11-23 18:56:54)
Yampress napisał(-a):
O ile z windowsem xp sprawa jest prostsza to z w7 troche trudniej bo potrzebuje 100MB podstawowej partycji systemowej.
Ta partycja jest opcjonalna, siódemkę na jednej tak samo jak xp też można zainstalować.
Yampress napisał(-a):
Kontynując w jaki sposób znajduje sie tam partycja ~1MB ?
Może to coś od GPT jak mrmarkos pisał?
Arni jeszce nie próbowalem instalować go bez tej partycji. Ale poprawie się ];0 . W najbliższym czasie.
Właśnie niech autor wątku nam odpowie:
1. czy robił jakąkolwiek kopnwersje na GPT?
2. czy próbował zabaw z windowsem 8 na tym dysku ( świeża instalacja ||upgrejt w7->w8?
http://debian.linux.pl/threads/27733-Instalacja-Debiana6-obok-Windows8
Ostatnio edytowany przez Yampress (2012-11-23 20:19:20)
Instalator Debiana obsługuje GPT (zgodny ze standardami). Po mojemu Win dodaje coś od siebie przy konwersji na dysk dynamiczny i powstaje GPT only for Win :)
How to Convert a GPT Disk to a MBR Disk
http://www.sevenforums.com/tutorials/26203-convert- … mbr-disk.html
Ostatnio edytowany przez Yampress (2012-11-24 12:00:26)
ArnVaker napisał(-a):
Yampress napisał(-a):
O ile z windowsem xp sprawa jest prostsza to z w7 troche trudniej bo potrzebuje 100MB podstawowej partycji systemowej.
Ta partycja jest opcjonalna, siódemkę na jednej tak samo jak xp też można zainstalować.
Netbooki np. Asus'y mają w ten sposób instalowany bootloader ( bez partycji boot ) w systemach WIN.7 Starter , boot splash podobny do tego z Visty.
Ok, poradziłem sobie, przy okazji trochę psując ale nie ważne, teraz tablica wydaje się być ok ale pojawia się nowy problem, gdy wybieram nieprzydzielone miejsce w instalatorze, o dziwo jest ono oznaczone jako bezużyteczne i nie mogę z nim nic zrobić prócz uzyskania informacji o sektorach etc, co mam zrobić aby na tym miejscu móc utworzyć partycje?? Już nie pierwszy raz debiana instaluję ale pierwszy mam z tym takie problemy...
Utwórz z gparted, a podczas instalacji tylko wskaż.
gparted przynajmniej powiedział o co chodzi z tymi partycjami Seven zrobił mi 4 partycje główne przez co nie mogę dodać innych partycji, mogę jakoś zmienić typ partycji na których trzymam dane tak abym mógł zrobić partycje dla debiana?
To już nawet pisałem wyżej, że masz cztery podstawowe. :P Jaką w końcu masz tablicę partycji i co to jest ta bardzo mała pierwsza partycja?
Ta mała to wyczytałem, że 7 ja robi i tego lepiej nie usuwać, poza tym mam C(Systemową), D,E na dane wszystkie 7 zrobił jako podstawowe albo ja nie zauważyłem możliwości zmiany na logiczne albo ich po prostu nie było. Także da radę je jakoś przekonwertować, nigdy się tym nie bawiłem
Ale ta pierwsza o pojemności 992.50 KiB to też coś od 7? Ta druga – 100 MiB, to jest boot od 7, kolejna to jest systemowa 7, a dopiero ostatnia chyba na dane. Nie odpowiedziałeś jaką masz tablicę partycji.
Ta partycja 992.50 KiB to jakieś narzędzia producenta laptopa.
Coś w stylu przywracania, narzędzia etc.
Dobra poradziłem sobie do zamknięcia. Dzięki wielkie wszystkim za wypowiedzi!
Miziak napisał(-a):
Dobra poradziłem sobie do zamknięcia. Dzięki wielkie wszystkim za wypowiedzi!
Fajnie byłoby jakbyś opisał, co należy wykonać, aby poradzić sobie z problemem. To się przyda każdemu, kto będzie miał podobny problem i tu trafi.
Wedle życzenia:
Pobrałem program "EASEUS Partition Master"(dla windows) pięknie zmienił typ wybranych partycji na logiczne bez utraty danych :)