Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#26  2012-11-19 08:21:44

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Re: Dziwny problem z odbiorem DVB-T z Błeszna - na lapku działa, na TV nie

Łodzi ani Opola nie złapiesz.

Masz 20 kilka kilometrow do nadajnika w Błesznie.
Musi działać.

Jak kabla nie przepchniesz to dajesz przy scianie.
Jesli trzeba przez scianę to wiertarka i torebka gipsu czy zaprawy tynkarskiej za kilka złotych.

To jest twój największy problem.Choćbyś nie wiem jak dobra antenę postawił to na tej plątaninie nie bedzie stabilnie działąć.
Nad antena można się ewentualnie później zastanawiać.

Nie ze względu na to ,że obecna jest zła ale na jej pole rażenia gdyż siatka ma dosyć szerokie pole.
Kierunkowa była by lepsza gdyż idzie bardziej wyselekcojować sygnał z Błeszna.

P.S. Oczywiście ,że miałem na myśli Bitwę pod Mokrą.
To dokładnie te tereny. :)

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#27  2012-11-19 18:53:26

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@ilin:

Heh, zacząłem dzisiaj eksperymentować i wyszło ciekawie:

Podejście pierwsze:
Włączam lapka, podpinam antenę i widzę klepaczka siła 90, jakość 100, Błeszno siła 50, jakość 0. OK, pokręciłem anteną ale jakość ni chu chu nie chciała skoczyć.

Podejście drugie:
Wlazłem z lapkiem na strych, rozwaliłem splot kabli i widzę że od anteny idzie kabel ekranowany, mniej więcej taki jak dałeś linka, podłączyłem go do lapka i... cud Błeszno śmiga - siła 55 jakość 100, normalnie szok. No dobra ale przecież na strychu nie będę TV oglądać, więc zlutowałem kabel antenowy z kablem z którego normalnie korzystałem w kompie (jakieś 3 metry w ścianie ze strychu na dół - kabel dobrej jakości, też z ekranowaniem i twardym rdzeniem) i zlazłem na dół.

Podejście trzecie:
Podłączam zlutowany kabel do tunera i dupa Błeszna nie ma - siła 55 ale jakość od 0 do 20. I nagle coś mnie tkneło żeby zamiast wtyczki z zasilaczem (która została od czasu wzmacniacza - oczywiście zasiłka wyłączona cały czas ;] ) dać tam zwykłą wtyczkę - i znowu szok, Błeszno śmiga pięknie - w tym momencie chciałem pierdyknąć swoim pustym łbem w mur - o tym że wtyczka od zasilacza powinna zostać zastąpiona zwykłą, po założeniu symetryzatora jakoś wcześniej nie pomyślałem.

No dobra, myślę sobie - skoro tyle się udało, to dolutujmy kabel który biegnie do TV i zobaczmy co będzie. Ten kabel jest bez ekranowania, i zamiast twardego rdzenia ma splot drucików. No nic, zlutowałem - u mnie na piętrze sygnał (moc) spadł o 3%, ale nadal śmiga ładnie, a TV - Błeszna brak, Klepaczka śmiga pięknie - czyli tak jak było. Zniosłem lapka to coś tam łapał (sygnał 50 jakość od 0 do 25) ale nie na tyle żeby coś realnie obejrzeć).

Podejście czwarte:
Postanowiłem sprawdzić czy to na pewno wina kabla w ścianie - wziąłem najdłuższy ekranowany kabel jaki posiadam i pościłem z piętra do pokoju z TV - nie starczyło do końca, więc zamiast TV podpiąłem lapka i... Błeszno śmiga bez zarzutu ;]

Czyli ilin, miałeś rację - wszytko przez ten cholerny kabel :) nadal mnie dziwi czemu klepaczka śmiga bez zarzutu, ale widocznie te częstotliwości jakoś przechodzą podczas gdy 634 Mhz są tłumione.

W najbliższym czasie przejadę się do sklepu po kabelek i przeciągnę przez ścianę i miejmy nadzieję że w końcu sprawa się rozwiąże - dam znać jak poszło, ale po raz pierwszy od początku tego problemu jestem dobrej myśli :) - dzięki za wszystkie informacje.

Tak jeszcze btw - czy z lokalizacji jaką podałem da się łapać jakieś czeskie (lub jakieś jeszcze inne) MUX'y (i czy warto jeżeli się da)?

#28  2012-11-19 19:27:32

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Wywal wszystkie kable jakie są a pociągnij wszystko nowym ,jeśli to ma stabilnie działać bez względu na pogodę.
Na odbiorniki rozgałęź takim rozgałęźnikiem jak podałem.
Żadnego lutowania.
Wszystko na F-ki.

Huk napisał(-a):

nadal mnie dziwi czemu klepaczka śmiga bez zarzutu, ale widocznie te częstotliwości jakoś przechodzą podczas gdy 634 Mhz są tłumione.

Zapominasz ,że Klepaczka nadaje z mocą 100kW a Błeszno 2kW.
Do Błeszna masz też nieco dalej i deczko gorszy profil terenu.
Klepaczka nadaje też na nieco niższych częstotliwościach.

Co do Czechów to jest niewielka szansa ,że złapiesz czeskie muxy z Jesenika

Haczyk w tym ,ze antenę byś musiał na Klepaczkę nakierować a wtedy nie było by Błeszna.

Ja mam z tego nadajnika 2 Muxy 100/100 natomiast 3 idzie na tym samym kanale co analog z Mikstatu i zbija jakośc do poziomu takiego ,że nie da sie oglądać.
Sila sygnału jest 100% :)

Polski portal Debiana

#29  2012-11-23 13:21:26

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Ku**a!! Sorry za taki początek ale już nie mam siły do tego cholernego telewizora :/

Podłączyłem wszytko jak trzeba - na laptopie działa pięknie, na tv (na tym samym kablu!!) sygnał zamiast 55% mocy, ma 7% a jakość zamiast 99% jest 20-70%, rwie co chwilę. Nie rozumiem nic z tego. Wniosłem TV piętro wyżej żeby zredukować długość kabla i tam siła skoczyła do 16% (na lapku jest bnez zmian niezaleznie od tego czy podepnę 20 m kabel czy nie) jakość ciutkę się poprawiła, ale nadal rwie mocno. Na lapku oczywiście bez problemów wszystko działa. Z klepaczki zarówno lapek jak i TV dają sygnał 90% i jakość 100% a z tego cholernego Błeszna tylko lapek działa a TV ni chu chu :/

Zaczynam mieć wrażenie że TV ma jakieś uszkodzenie - ale cholera, uszkodzenie które dotyka tylko konkretnej częstotliwości?? WTF??

Myślę czy nie założyć na nowo wzmacniacza i na nim nie testnąć - po prostu już pomysły mi się skończyły może wam coś do głowy przychodzi jeszcze :/ ?

#30  2012-11-23 13:23:19

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Na jaki kierunek antena jest obecnie ustawiona ?

Edit: Gdzieś w pobliżu tego telewizora nie stoi przypadkiem router który sieje wifi ?

Polski portal Debiana

#31  2012-11-23 14:01:57

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Obecnie jest bezpośrednio na Błeszno. Router owszem stoi ale na piętrze nad TV - zresztą teraz TV został przestawiony w całkiem inne miejsce i nadal jest to samo. Próbowałem robić przed chwilą osłonę z kartki i folii aluminiowej i o dziwo jak włożyłem ją pomiędzy wtyczkę a TV to poziom błędów mocno spadł, ale wystarczyło ruszyć nią o kilka mm i już wszystko wróciło do "normy" bardzo dziwna sprawa z tym wszystkim.

EDIT:

TV stoi obecnie w miejscu w którym normalnie testuję dvbt na lapku i gdzie działa super.

Ostatnio edytowany przez Huk (2012-11-23 14:02:58)

#32  2012-11-23 14:23:54

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Próbowałem robić przed chwilą osłonę z kartki i folii aluminiowej i o dziwo jak włożyłem ją pomiędzy wtyczkę a TV to poziom błędów mocno spadł

Możesz  dokładnie wyjaśnić co dokładnie robiłeś  ?

Polski portal Debiana

#33  2012-11-23 14:47:22

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Dwie kartki, pomiędzy nie folia aluminiowa tak żeby nie dotykała obudowy tv. Tak przygotowana osłonę wepchnąłem pomiędzy obudowę tv a wejście antenowe.

#34  2012-11-23 14:49:45

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Masz przy tym kablu normalną wtyczke antenową  czy jeszcze tą z zasilaczem ?

Polski portal Debiana

#35  2012-11-23 14:52:18

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Normalną, próbowałem z 3 nowymi wtyczkami po kolei, próbowałem wkładać sam kabel - nic nie pomaga

#36  2012-11-23 15:00:33

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Coś z tym telewizorem jest nie tak  albo ten typ tak ma.

Możesz spróbować założyć wzmacniacz.
Ale musiał by być słaby.
Tak do 15 dB.
Bo inaczej Klepaczka przesteruje i znów będą jakieś jaja.

Jeszcze możesz (jeśli masz taką możliwość ) mając na oku  lapka pokręcić anteną aby uzyskać max mocy i jakości z Błeszna.
Być może trzeba będzie antenę ustawić bardziej w lewo od kierunku Błeszna gdyz wtedy bardziej sie też Klepaczkę osłabi ,która przydusza sygnał.

Polski portal Debiana

#37  2012-11-23 15:04:51

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

No właśnie coś mam takie wrażenie że bez wzmacniacza się nie obejdzie :/ no nic pokombinuje i dam znać.

#38  2012-11-24 21:09:43

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Heh, no i zatoczyłem koło - wszystko zaczęło się od jakiejś (do dzisiaj nieznanej) "awarii" starej anteny, która z dnia na dzień przestała dobrze działać. Z anteny został wyjęty wzmacniacz a włożony symetryzator, na którym działało wszystko na lapku a na TV wszystko poza Błesznem. Teraz założyłem nowy wzmacniacz i tak:

Pierwsza próba:
Na lapku działa wszystko - Błeszno - moc sygnału 70%. Po dołączeniu kabla od TV musiałem coś ruszyć bo moc spadła do 50% - na lapku nadal śmiga pięknie, na TV ni chu chu. Dopchnąłem kabel - moc sygnału na lapku skoczyła z 50 do 66% i... nagle TV ożył, moc sygnału na nim 50-55% poziom błędów 0-5 (na 2000) i zero rwania. Podłączyłem stary kabel - którego nadal nie wyjmowałem ze ściany - jakość troszkę spadła (poziom błędów 10-30 na 2000) ale nadal wszystko pięknie śmiga. I bądź tu człowieku mądry :]

Dodam tylko że zakupiłem dzisiaj tę antenę którą podałeś w nadziei że pomoże ale na symetryzatorze nadal było ni chu chu (na TV, na lapku śmigało pięknie, nawet kiedy antena znajdowała się na strychu zamiast na dachu), a na wzmacniaczu nie testowałem (choć podejrzewam że to zrobię o ile antena zostanie.

Wychodzi więc na to że wszystko wróciło do takiego samego układu jak poprzednio (no, z tym że zamiast sztywnego lutowania jest rozdzielacz sygnału) i "magicznie" działa - co było problemem wcześniej - nie wiem. Czemu na TV nie działało a na lapku tak - nie wie tego nikt - podejrzewam że albo tuner w TV ma zwalony firmware i coś źle dla danej częstotliwości odczytuje sygnał, albo ten typ TV tak ma, albo po prostu tuner w TV ma wadę która w ten sposób wypłynęła - ciężko powiedzieć.

Tak czy siak na chwilę obecną, problem zdaje się być rozwiązany.

Dzięki za pomoc :)

Pozdro.

#39  2012-11-24 21:20:15

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Po dołączeniu kabla od TV musiałem coś ruszyć bo moc spadła do 50% - na lapku nadal śmiga pięknie, na TV ni chu chu. Dopchnąłem kabel

No nie tak nie moze być.

Wszystko musi być sztywno.

Po to są F-ki aby bylo mocno skręcone.
F-ka musi pasować do grubości kabla antenowego.
Jej gwint musi sie ładnie wkręcic na wyprowadzony oplot (ekran)

Jeśli to ma działac to musi byc solidnie zmontowane.

Jesli masz antenę kierunkową to mozesz  bardziej precyzyjnie ustawić na max jakości sygnału z Błeszna.

One są bardzo czułe na kierunek.
Nie tak jak siatka.

Polski portal Debiana

#40  2012-11-24 22:10:11

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@ilin:

Na razie kable nie będą wymieniane - a instalacja jest na "odwal się" bo po tych wszystkich problemach stawiam że za kilka dni coś się znowu zacznie sypać, te F-ki to bardzo fajna sprawa muszę przyznać dużo lepsze niż zakręcanie wszystkiego na zwykłych śrubkach, muszę dokupić kilka złączek i wtedy zrobić to dobrze.

Podkreślam tylko że sygnał idzie z tej starej anteny siatkowej i działa bez problemu - czemu nie działało wcześniej Bóg jeden raczy wiedzieć.

#41  2012-11-25 08:15:30

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Kabel nie trzyma parametrów.

Albo ma gdzieś zwarcie albo przerwę.

W przypadku sygnału wysokiej częstotliwosci sygnał przejdzie ale efekty będą różne.

Cos poruszałeś styknęlo i działa.

Najlepiej zrobic to od nowa od podstaw.

Antenę mozesz wymienic nie musisz.
Juz wcześniej pisałem ,że antena może zostać.
Kierunkową zas łatwiej wycelować na max słabszego sygnału.

Polski portal Debiana

Stopka forum