Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć, w dniun 13.ego listopada nieznany wcześniej rootkit, wysłany został na listę mailingową Full Disclosure (dostępnej poprzez http://seclists.org) przez anonimową osobę. Rootkit został odkryty na serwerze WWW, który jak się okazało dodawał nieznanego typu iframe do każdej odpowiedzi HTTP wysyłanej przez owy serwer. Ofiara odzyskała plik modułu rootkita i dołączyła go do wiadomości na liście dyskusyjnej, prosząc o wszelkie informacje dotyczące tego zagrożenia. Podobno moduł jądra został skompilowany dla jądra w wersji 2.6.32-5. Jak doskonale wiemy, najnowszy kernel Debiana Squeeze ma właśnie numer 2.6.32-5.
Full Disclosure oryginalna wiadomość nt. rootkita.
IFRAME-injecting Linux rootkit analiza i informacje odnośnie tego zagrożenia.
Co o tym myślicie? Administrujecie ważne maszyny, które wykorzystują kernel 2.6.32-5? Jeśli tak, co zamierzacie zrobić?
Skoro już jesteśmy w tej tematyce; przypominam o skompromitowaniu dwóch klastrów FreeBSD w dniu 11.ego listopada. Dotknięte maszyny zostały postawione w tryb offline w celu analizy. Nie stwierdzono natomiast żadnych zmian, które mogłyby wystawiać użytkowników na jakiekolwiek ryzyko; report.
o FreeBSD wszyscy wiemy. Nadal trwa audit z tego co zauważyłem.
Ja na serwerkach (kilka różnych), mam różne jajka, z czego najstarsze, to 3.2.32-grsec.
Pozdrawiam
To bardzo dobrze, Jacku! Ten rootkit zaprojektowany został, jak się okazało, z myślą o systemach 64.ro bitowych. Odniósł jako-taki "sukces", przede wszystkim z powodu niezwykłej funkcjonalności infekowania stron internetowych obsługiwanych na atakowanym serwerze. Okazuje się również, że zapewnia sobie bytność, dodając wpis do skryptu /etc/rc.local w postaci; insmod /lib/modules/2.6.32-5-amd64/kernel/sound/module_init.ko. Zresztą, więcej informacji; KLIK. Zaskoczyło mnie, to kim jest autorka wpisu; Kaspersky Lab Expert.
Mnie, powyższy problem nie dotyczy.
W squeeze 2.6.32-5 to jest nazwa paczki jadra. Tak na prawde to jest ostatnia stabilna wersja z tej serii, nastepny co glupoty pisze i wprowadza zamet.
W tych zgłoszeniach z linków jest mowa o 2.6.32-5-amd64 z Debiana Squeeze właśnie.
Cześć, dokładnie Arn, masz rację. Nie brak w tych postach, szczegółów jeszcze bardziej zdumiewających od; Our OS is debian squeeze (...). Jeśli przyjmiemy, że ta wypowiedź, to coś przeciwstawnego kulturze, to oto macie głupotę w wielkim stylu, głupotę nowoczesną! I pomyśleć; wystarczyło, tylko kliknąć i przeczytać. Być może powinienem wspomnieć, że użytkownik stack trace wymienił Squeeze'go, ale chyba wątpiłem w rezultaty, już wtedy byłem sceptykiem. Hop!
:)